Domotica van het merk Procontrol

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van killy
Lid vanaf: 19/08/2006
26 berichten

Ik ben op zoek naar een goed domotica systeem dat gebruik maakt van een bus. Ik wil geen wirwar van kabels in mijn kast en werk dus zeker niet met een ster bekabeling.

Ik had mijn zinnen gezet op Qbus, maar de prijs viel mij nogal tegen.

Als je hun prijslijst bekijkt dan zijn hun schakelaars zowel als hun modules naar de prijzige kant.

Omdat ik hier en daar lees dat het goedkoper is, was ik Niko-bus aan het bestuderen. Goedkoper is het inderdaad, maar technisch is het niet wat ik zoek. Hun huidige bus is enkelrichtingverkeer. Schakelaars geven commando's over de bus, maar er komt geen feed-back van de modules.

Daarbij komt nog eens dat ze niet echt een goede besturing hebben voor verwarming en dat ze hun huidige Niko-bus v.2 op het einde van dit jaar over boord gooien en vervangen door Niko-bus v.3.

Deze zou in beperkte mate compatible zijn. Ik hoor dat v.2 als slave van v.3 kan werken. De juiste specificaties en release datum krijg ik bij Niko niet los. Het enige wat ik vernomen heb is dat hun bus tweerichtingsverkeer zou worden.

Als ik nu v.3 kon steken was mijn keuze misschien snel gemaakt, maar die komt er te laat aan. Ik ga mijn bouw daarvoor niet stilleggen.

Nu ben ik bij Procontrol beland. Ik ging mijn licht opsteken bij Paul De Meutter in Heist-op-den-Berg i.v.m. Niko-bus en kreeg er duidelijke uitleg, maar die man stelde voor om eens met hun domotica expert te spreken en gaf zijn nummer. Verder werd er niet aangedrongen, ik kon er net zo goed Niko aanschaffen.

Ik ben ondertussen met die man gaan spreken en het lijkt mij een zeer krachtig en toch vrij simpel opgebouwd en open systeem te zijn. Als ik de prijslijsten naast elkaar leg is het zeker goedkoper dan Qbus en zeker zo krachtig. Het is wel duurder dan Niko, maar eigenlijk mag je die niet vergelijken. Niko-bus v.2 is technisch inferieur aan Qbus of Procontrol.

Ik ben dan nog eens gaan zoeken op dit forum naar Procontrol, maar kan hierover niets vinden. Zijn er hier forum-bezoekers die ervaring hebben met Procontrol?

Reacties

afbeelding van Lukske
Lid vanaf: 09/07/2006
151 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb je EIB/KNX al eens bekeken als mogelijke oplossing?

Ik ben ervan overtuigd als je plannen hebt voor een normaal Domotica systeem, (niet enkel een verlichting sturing) je daar zeker ook een oplossing zult vinden.

1 tip kan ik u nog geven, vraag nooit een prijs bij een installateur die al een ander Domotica systeem installeert.

Om de één of andere reden komt EIB/KNX dan altijd duurder uit dan het systeem waar hij altijd meer werkt Wink

Grts,

Lukske

afbeelding van Anonymous
Lid vanaf: 01/01/1970
16979 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik wou ook net zeggen, heb je EIB al eens bekeken ?

Ik ben momenteel ook nog aan het kiezen voor domoticasysteem, bij mij gaat het nog tussen Qbus, Bticino My Home en EIB, en ik heb zo het vermoeden dat naar mogelijkheden het EIB zal gaan worden.

De prijs is niet het goedkoopste dat er op de markt is, maar voor wat het is, denk ik wel dat meestal de prijs gerechtvaardigd lijkt.

Wordt nog vervolgt bij mij Wink

afbeelding van Lucky
Lid vanaf: 18/05/2006
7 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wij hebben 8 jaar geleden gekozen voor "Vantage lightning and control system" geinstalleerd door Domo@Vantage - Wijnegem. Zijn origineel gestart enkel met verlichting (wegens budget) maar wel de bekabeling laten klaarleggen voor alle toekomstige wensen. Momenteel sturen wij verlichting, verwarming, screens, CCTV, audiointegratie, multiroom audio... (combinatie Niles installatiejaar 1999 - Nuvo installatiejaar 2005) Systeem is nog steeds up to date door de gratis upgrades en software kan ikzelf aanpassen (gratis opleiding). Nog nooit problemen mee gehad en tegenover 8 jaar geleden is er al wat aan uitgebreidt. Vorig jaar nog een kleuren touchscreen geinstalleerd die 8 jaar geleden zelfs niet bestond, werkt perfect zonder iets aan de hardware van de Vantage installatie te moeten wijzigen (enkel software upgrade - gratis) - als aankoop was dit niet het goedkoopste systeem, maar vandaag bekeken wel de beste keuze.

afbeelding van jpa
Lid vanaf: 02/10/2006
7 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

EIB is ondertussen een wereldwijde standaard. Duur, maar degelijk en onbeperkt qua mogelijkheden.

afbeelding van Funky
Lid vanaf: 27/08/2006
1222 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

jpa wrote:
EIB is ondertussen een wereldwijde standaard. Duur, maar degelijk en onbeperkt qua mogelijkheden.

Bij mijn weten staat EIB voor European Installation Bus. Een Europese standaard dus...niet dat het veel uitmaakt.

Inderdaad het beste, helaas ook duurste systeem. Mijns inziens het enige bussysteem dat echt aan te raden is en de meerprijs verantwoordt t.o.v. de Gardy-, PHC- en ander systemen.

Bekende spelers op deze markt zijn Siemens, Merten, Gira, ...

Voor een gemiddelde woning mag je de factuur voor electriciteit toch minstens met een factor 2,5 vermenigvuldigen om de prijs ongeveer te kennen.