• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Deel van waterleiding vernieuwen, deel blijft + waterontharder = probleem?

BartDG

Zeer Actief lid
Lid geworden
14 aug 2008
Berichten
1.529
Waarderingsscore
1
Punten
38
In de woning van mijn ouders is de waterleiding na 3 jaar volledig vervuild van de kalk, waardoor het debiet van hun waterleiding echt drie keer niets meer is.



Ik dacht een oplossing gevonden te hebben via het systeem van e-pipe, maar de prijs die daaraan vasthangt is echt zot hoog (bijna 250 euro/lopende meter buis, excl.) en daarom heeft mijn pa nu een ander gedacht.



Er zijn maar heel weinig tappunten in huis. De watermeter staat in de garage, bijna in het midden van het huis. Achter de muur erachter ligt de badkamer, de muur naar rechts ligt het waskot waar de electrische boiler staat.



Mijn pa denkt nu het volgende: de waterleidingen laten vernieuwen in de garage tot aan de boiler, en dan vanaf de boiler naar de badkamer. Gezien dat gewoon een waskot en een garage is zou dat niet erg storen moest dat in opbouw gebeuren. De leiding naar de keuken is een ander verhaal, maar mijn pa denkt dat hij die gewoon kan laten zoals hij is, want ze gebruiken toch al jaren zo'n boilerke onder het aanrecht voor het warm water, en het debiet op de koudwaterkraan is wel nog goed genoeg.



Doenbaar denk ik, maar ik heb nog één bedenking: om het kalkprobleem niet binnen enkele jaren terug te hebben zouden ze meteen een waterontharder bij laten installeren. De oude originele buizen zijn wellicht galvanisé buizen. Ik heb door mijn eigen waterontharder ondervonden dat een waterontharder ook bestaand kalk deels oplost (vastgesteld doordat ik zag dat het ontharde water mijn door de jaren heen aangekoekte waterkoker volledig van kalk heeft ontdaan!). Kan dat nu geen kwaad voor die oude galvanisé buizen die niet zouden worden vervangen? Worden die niet "aangevreten" door het ontharde water, wanneer de "beschermende kalklaag" zou verdwijnen? Mijn pa heeft uiteraard geen zin in lekkages. Misschien dat dit risico te vermijden valt door de ontharder in te stellen op 7 graden ofzo, maar ik zou eigenlijk het liefst met 0 graden werken.



Iemand een idee?
 

m1chaelm

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
24 aug 2010
Berichten
2.377
Waarderingsscore
257
Punten
83
De galvanisé buis gaat niet verder kapot gaan door ontharde water hoor. Het is trouwens niet de kalk die de buizen heeft doen dichtslibben, dit is een soort ophoping van roest. Galvanisé is namelijk alles behalve geschikt voor waterleidingen aangezien hier lucht in zit (voor cv kan je dit wel gebruiken).



Je kan de galvanisé buis naar de keuken dus laten liggen (al weet je niet in welke staat deze is, maar kan je nog altijd vervangen als ze later begint te lekken). Gebruik voor de buizen in opbouw henco of mepla buis, deze ondervinden zeker geen last in combinatie met de oude galva buis naar de keuken (geen koper).
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan