• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Barsten in bepleistering

Lid geworden
31 jul 2007
Berichten
19
Waarderingsscore
0
Punten
0
Allen,



Wegens totaal geen ervaringen in bepleistering zou ik het volgende willen voorleggen aan jullie. Ik ben een huisje aan het renoveren en onlangs is een firma bij mij de muren komen bepleisteren. Ik had alle vertrouwen in deze firma, goede uitleg gekregen (allee ze konden het goed uitleggen), maakten tijd vrij voor mij, etc.. Maar ondertussen zijn er een paar problemen opgedoken én ik wil er hier 2 van voorleggen omdat ik niet zeker ben of hun uitleg hiervoor wel klopt.



Het eerste probleem situeert zich in een binnenmuur waar de muur was opgetrokken in een houten kader. Bijgevolg moesten er speciale maatregelen worden getroffen omdat hout én gips niet zo goed samen gaan. Initieel is er altijd gezegd geweest, dat ze er een soort van tape opplakken zodat het vocht niet in het hout kan trekken én de houtwerking geminimaliseerd wordt. Dit zou dan geen barsten opleveren. Eénmaal toen ze begonnen, hebben ze echter geen tape gebruikt, maar hebben ze stukjes gyproc (gewone) tegen dit hout genageld. Volgens hun, werkte dit evengoed? Maar het resultaat is echter dit:



barst.jpg




Bijna overal waar er hout is, zijn er barsten gekomen in de muren (foto ergste voorbeeld) Zijn er effectieve manieren om dit te voorkomen? Bijvoorbeeld die tape zou wel gewerkt hebben? Hoe valt dit op te lossen, gewoon fix and finish erover of gaat dit gewoon terug barsten op termijn?





Naast mijn muren, zijn de plafonds ook bepleisterd geweest. Maar doordat er geen groef gemaakt is geweest in de bovenhoek tussen contact muur én plafond, zijn er bij het drogen natuurlijk heel wat barsten gekomen. Hieronder het resultaat:



plafond.jpg




Volgens de bezetter kunnen ze deze groef pas maken als het pleisterwerk wat gedroogd is. Klopt dit? Of hadden ze dit direct moeten doen, toen het pleisterwerk nog vochtig was? Ik had namelijk graag rechte hoeken gehad aan mijn plafonds (90°), dus ik zou de groef gewoon dicht gespoten hebben met een soort van siliconen ofzo.



Mijn vertrouwen is al heel wat minder in deze mensen omdat als ik hun hierop wijs, dan ben ik zogezegd over niets tevreden én blaffen ze mij gewoon af. Ik moet gelukkig nog een klein beetje van de factuur betalen. Ik hoop dat sommige onder jullie wel wat ervaring hebben hierin én kunnen zeggen hoe dit bij hun verlopen is!?



mvg,
 
Lid geworden
19 jan 2008
Berichten
121
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik snap niet waarom men hier geen gyproc gebruikt heeft voor die muur in houten kader, in plaats van bezetting.

Het hout is gaan werken en is heel normaal als je nagaat hoeveel vocht er in bezetting zit.

Men kan dit nog we in orde brengen maar gegarandeerd dat je binnen een jaar terug barsten gaat krijgen.
 
Lid geworden
14 jul 2007
Berichten
354
Waarderingsscore
0
Punten
0
Amai, hier ben ik ook wel eens benieuwd achter...
 

albarius

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
6 mrt 2008
Berichten
2.798
Waarderingsscore
1.084
Punten
113
Moespik wrote:
Het eerste probleem situeert zich in een binnenmuur waar de muur was opgetrokken in een houten kader. Bijgevolg moesten er speciale maatregelen worden getroffen omdat hout én gips niet zo goed samen gaan. Kan je meer uitleg geven over de opbouw van de muur? Een houten kader met platen erover? platen gezet over een bestaande houten muur? Op wat is de gips gezet: gyplat, stucanet, gewone gyproc-stukjes??? Initieel is er altijd gezegd geweest, dat ze er een soort van tape opplakken zodat het vocht niet in het hout kan trekken én de houtwerking geminimaliseerd wordt. bla bla bla houtwerking minimaliseren door er iets op te plakken ha ha ha Dit zou dan geen barsten opleveren. Eénmaal toen ze begonnen, hebben ze echter geen tape gebruikt, maar hebben ze stukjes (overschotjes van elders?) gyproc (gewone) tegen dit hout genageld. Volgens hun, werkte dit evengoed?



Bijna overal waar er hout is, zijn er barsten gekomen in de muren Zijn er effectieve manieren om dit te voorkomen? De barsten zitten er al in, dus voorkomen is geen optie meer Bijvoorbeeld die tape zou wel gewerkt hebben? Hoe valt dit op te lossen, gewoon fix and finish erover of gaat dit gewoon terug barsten op termijn? uiteraard, de ondergrond is niet stabiel. Al wat je er nog opsmeert gaat mee barsten.



Naast mijn muren, zijn de plafonds ook bepleisterd geweest. Maar doordat er geen groef gemaakt is geweest in de bovenhoek tussen contact muur én plafond, zijn er bij het drogen natuurlijk heel wat barsten gekomen. Zitten de barsten in de hoek? Waarom ga je ervan uit dat de barsten voortkomen uit het niet-lossnijden van de hoeken? Welk is de ondergrond van de bepleistering? beton? gyplat? stucanet, pot&balk?...



Volgens de bezetter kunnen ze deze groef pas maken als het pleisterwerk wat gedroogd is. Klopt dit? Ja dat klopt: maar er zijn twee technieken: ofwel direct tijdens het pleisteren lossnijden met een punttruweeltje bij het afwerken ofwel inderdaad na volledige droging loszagen. De twee technieken zijn goed. Of hadden ze dit direct moeten doen, toen het pleisterwerk nog vochtig was? Ik had namelijk graag rechte hoeken gehad aan mijn plafonds (90°), dus ik zou de groef gewoon dicht gespoten hebben met een soort van siliconen ofzo.



Mijn vertrouwen is al heel wat minder in deze mensen omdat als ik hun hierop wijs, dan ben ik zogezegd over niets tevreden én blaffen ze mij gewoon af. Mensen met deze attitudes kan je catalogeren als "rien rustre" Ik moet gelukkig nog een klein beetje van de factuur betalen. Niet betalen tot na fundamentele herstellng, laat je niet verleiden tot nog wat erop smeren of glasvezelbehang. De fout zit van binnen Ik hoop dat sommige onder jullie wel wat ervaring hebben hierin én kunnen zeggen hoe dit bij hun verlopen is!?
 

albarius

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
6 mrt 2008
Berichten
2.798
Waarderingsscore
1.084
Punten
113
Heb je een merknaam van de tape die door je stukadoor is voorgesteld?
 
Lid geworden
31 jul 2007
Berichten
19
Waarderingsscore
0
Punten
0
albarius wrote:
Het eerste probleem situeert zich in een binnenmuur waar de muur was opgetrokken in een houten kader. Bijgevolg moesten er speciale maatregelen worden getroffen omdat hout én gips niet zo goed samen gaan. Kan je meer uitleg geven over de opbouw van de muur? Een houten kader met platen erover? platen gezet over een bestaande houten muur? Op wat is de gips gezet: gyplat, stucanet, gewone gyproc-stukjes???

De muur is van dikte enkele steen. Tussen verschillende verticale (dunne) balken, is men beginnen opmetsen. Om de meter is er dan horizontaal een valiesplank tussen geplaatst. Dus het hout maakt een soort van raster, waartussen dan de bakstenen zijn opgemetst. Blijkbaar een oude methode van metsen.

Het gips is rechtstreeks op de baksteen gezet, over de verticale houten balken is er eerst een stukje gyproc gezet.

....

Eénmaal toen ze begonnen, hebben ze echter geen tape gebruikt, maar hebben ze stukjes (overschotjes van elders?)

Overschotjes die ik zelf had omdat ik mijn plafonds in gyproc heb gezet.

...

De barsten zitten er al in, dus voorkomen is geen optie meer Bijvoorbeeld die tape zou wel gewerkt hebben? Hoe valt dit op te lossen, gewoon fix and finish erover of gaat dit gewoon terug barsten op termijn? uiteraard, de ondergrond is niet stabiel. Al wat je er nog opsmeert gaat mee barsten.

...

Ik ben zaterdag naar de bouw&reno beurs geweest in antwerpen, én daar heeft iemand mij verteld dat ik alles goed moest uitkappen tot op de ondergrond. Over de 2 materialen, dus hout én baksteen, een gitex net erover doen én dan terug bezetten. Het voornaamste wat ik nu wil, is een reparatie zodat de kans op opnieuw barsten zo miniem mogelijk wordt.

...

Naast mijn muren, zijn de plafonds ook bepleisterd geweest. Maar doordat er geen groef gemaakt is geweest in de bovenhoek tussen contact muur én plafond, zijn er bij het drogen natuurlijk heel wat barsten gekomen. Zitten de barsten in de hoek? Waarom ga je ervan uit dat de barsten voortkomen uit het niet-lossnijden van de hoeken? Welk is de ondergrond van de bepleistering? beton? gyplat? stucanet, pot&balk?...

...

Omdat elke beplakker tegen mij al heeft gezegd dat ze de hoek tussen muur en plafond doorsnijden met een cutterje (dus ik geloof dit dan maar :s). Aangezien dit niet gebeurt is, is er geen 'werkingsvoeg' zoals ze het tegen mij zeggen én krijg je barsten. Bepleistering van de muren zit op baksteen én plafond op gyproc.Op de beurs hebben ze gezegd dat ze deze werkingsvoeg snijden bij het opruimen, zodat het materiaal de ruimte heeft om te werken.



Alvast bedankt voor de reactie! Vanavond komen ze opnieuw eens langs, de beplakker zelf én de baas maar uit ervaring kan ik al zeggen dat ze onder één hoedje spelen...
 
Lid geworden
31 jul 2007
Berichten
19
Waarderingsscore
0
Punten
0
albarius wrote:
Heb je een merknaam van de tape die door je stukadoor is voorgesteld?



Nee, spijtig genoeg niet. Ik ga er eens achter vragen vanavond, want dan komen ze opnieuw langs. Hoop het je morgen te zeggen, tenzij ze hun kat sturen...
 

Juppiter

Zeer Actief lid
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
3.066
Waarderingsscore
0
Punten
36
bij mij hangt er gitex over en dat heeft ook niet geholpen



metser heeft bij toegemetste deuren het houten linteel laten zitten

de houten verdiepingsbalken rusten op een houten lat

aan de trap is pleisterwerk ook gebarsten daar



ik denk dat je altijd barsten hebt als er 2 zo verschillende materialen bezet



kan het bovenste stuk pleisterwerk afgekapt worden en dan pleister met minder vocht er tegen gezet worden

of bijvoorbeeld in verschillende lagen herpleisteren daar



zijn er oplossingen, of moet ik er vanuit gaan dat het nu eenmaal niet anders kan?



grtz

Olaf
 

Juppiter

Zeer Actief lid
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
3.066
Waarderingsscore
0
Punten
36
maar de power van hout is niet verwaarloosbaar ...

zeker niet als het opzwelt door vocht



grtz

Olaf
 

albarius

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
6 mrt 2008
Berichten
2.798
Waarderingsscore
1.084
Punten
113
Intussen veeeel reacties.



Houten balken in de muur: Als je een muur hebt waarin houten balken zitten (dit gebeurt frequent in bvb renovaties), gebruik je best geen gitex, maar stucanet. Dit is een net in metaaldraad dat met nieten over het hout wordt gezet. je zal met stucanet "minder kans op scheuren hebben" dan met gitex. 100% scheurvrij?? Neen, pleister is nat en als je deze natte specie op een gemengde ondergrond van hout en steen zet, ondanks alle goede zorgen van wapening, nemen beide ondergronden (hout en steen), anders vocht op en geven anders het vocht terug vrij. + zoals Juppiter schrijft, hout zwelt.

Hierdoor "kan" je bepleistering scheuren tijdens het droogproces. Soms scheurt het op de plaats van alle inliggende balken, soms nergens. Je kan er geen staat op maken.



Is er dan geen oplossing voor deze problematiek? Jawel en gelukkig maar. Door niet met gitex te werken, maar met stucanet verklein je enerzijds reeds de kans op scheurvorming omdat je een produkt gebruikt dat heel wat krachten kan opvangen en anderzijds ,moest het scheuren, is je pleister mechanisch verankerd aan de ondergrond. Na volledige droging is de pleisterlaag stabiel en kan je de barsten eenvoudig wegplamuren alvorens te schilderen.



Het ondervangen van dergelijke problematiek (hout in steen) met gitex wordt frequent toegepast, maar is minder sterk dan stucanet. Bovendien is het niet eender hoe je gitex in een pleisterlaag verwerkt. Je legt eerst 2/3 van de dikte van de pleisterlaag, dan de gitex erin en dan het laatste derde van de dikte van de pleisterlaag. Zo is de wapening op zijn sterkst. Vooraf je gitex met nietjes op het hout vastmaken en dan de volledige pleisterlaag erover is echt niet zo sterk hoor.



blauwe en witte gitex: opgelet: de witte is gitex, de blauwe is autex. Autex heeft grotere mazen dan gitex en de draad is inderdaad veel dikker en steviger. De blauwe is eerder gemaakt voor gebruik in cement. Als je de witte gebruikt in cement, is hij binnen de kortste keren vergaan, maar niet onmogelijk om de blauwe ook te gebruiken in bepleistering.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan