In 1 of 2 lagen pleisteren?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van BLM
Lid vanaf: 14/10/2019
113 berichten

Hallo,

Iemand ervaring met pleisterwerk?
Twee stukadoors vertelden mij dat pleisteren in 2 lagen beter is dan in 1 keer. Waarom?
Een derde stukadoor zweert bij 1 laag en zegt dat dit beter is. 
2 lagen zou  iets van vroeger zijn, zegt hij.
Wie heeft het bij het rechte eind?

Reacties

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2339 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Twee lagen is inderdaad het oude systeem. Er zijn nog stukadoors die dat gebruiken. Maar weinig.
Eenlaags wordt ongeveer door iedereen gebruikt nu. Ze hebben beiden hun voor- en nadelen.
Dat is een discussie zoals bij auto's: benzine of diesel... kan je uren over discuteren.
Hebben ook allebei hun voor- en nadelen. Hangt van veel dingen af. En gewoonte.

Werk zelf ook steeds met het éénlaagse systeem, maar voor sommige projecten verkies ik inderdaad ook het tweelaagse. bv. als er echt heel dikke pleisterlagen op oude muren moet: je kan die basislaag van de tweelaagse bepleistering veel dikker zetten per keer.

Het is ook allemaal een gewoonte om mee te werken. Als je tweelaags zet, dan zet je vandaag heel de dag de basislaag en morgen heel de dag de gladde afwerklaag. Met éénlaags zet je ineens 1 laag en werkt die af. Kijk voor je zelf naar prijs, uitvoeringstermijn en rechtheid. Als ze goed gezet zijn met de goede producten zijn ze kwalitatief evenwaardig eens afgewerkt. Wat anders is: bv. met éénlaagse bepleistering zet je bv. op een dag 30m². Je moet 30 meter tegen de muur hangen en afwerken. Na twee dagen heb je 60m² gedaan. Met een tweelaagse bepleistering zet je vandaag 60 m² basislaag op de muur (die je enkel recht moet trekken, maar niet glad afwerken) en morgen zet je 60m² gladde afwerklaag. Na twee dagen heb je 60m² gedaan. Kwestie dus ook van werkorganisatie.

Vraag aan de stukadoor van de tweelaagse bepleistering met welk product hij die afwerklaag wil zetten. Met een voorgemengde gips zoals bv. Fix&Finish (of gelijkwaardig product van andere fabrikant) of met traditionele vette kalk en gips? Ja, er zijn er nog die dat doen ... en/of je dan de aanzetten tussen de verschillende mengsels ziet?

De 3 stukadoors hebben het alle 3 bij het rechte eind.

afbeelding van BLM
Lid vanaf: 14/10/2019
113 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hallo,

Heel erg bedankt voor je antwoord alvast!
Op het einde sprak je van afwerkinslaag bij tweelaagse bepleistering:   
Wat is dan het  kwalitatiefst?
Fix & Finish of die traditionele vette kalk en gips?

PS:  We zijn  geneigd om met natuurpleister te werken. Is dit een  fabel of is dit toch een stukje aangenamer/gezonder?   
En kan je natuurpleister in 2-lagen systeem gebruiken?

De stukadoor die met 1 laag werkt, werkt met Knauf, dit is dus geen natuurpleister?
De andere stukadoor die 2 lagen persoonlijk beter vind zeg dit omwille van het wittere resultaat.
We zouden graag eig liefst niet schilderen ... is dit aangewezen?

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
28137 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Niet schilderen is niet evident. Er blijft constant stof, wit poeder van de muur loskomen iedere keer je je hand, broek, hemd ertegen komt.

afbeelding van BLM
Lid vanaf: 14/10/2019
113 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ben me toch wat aan het verdiepen in soorten pleisters en lees dat kalkpleisters  nog beter/gezonder zijn dan gipspleisters. Klopt dit?
Zijn er nog stukadoors die met kalk werken i.p.v. gips de dag van vandaag?
Ons oud huis waar we aan het verbouwen zijn, is eigenlijk nog bepleisterd op die manier met kalk met 2 lagen : grondlaag + fijne witte toplaag.

 

 

 

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2339 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Interessante vraag. Wat is het kwalitatiefst; Fix & Finish of vette kalk + gips. Hangt af van je stukadoor ... Fix & Finish is een gegarandeerde kwaliteit die zo uit de fabriek komt. Alle zakken hebben een identieke kwaliteit. Altijd. Als je plakker vette kalk en gips gebruikt, dan moet hij zelf de ingrediënten mengen in een bepaalde mengverhouding: hoe meer gips, hoe harder en sterker. Maar... ook hoe duurder en ook hoe meer gips er wordt in gedaan, hoe sneller die gips aantrekt en hard wordt. Dus probleem voor de plakker om veel m² te maken, vooral bij warm weer. En elke keer je plakker dat manueel mengt op z'n tafel,  zal dat een ietsiepietsie andere kwaliteit zijn, tenzij hij een apothekersweegschaal meebrengt. 

Met die traditionele bruine mortel idem dito. Iedereen heeft z'n eigen recept... beschouw het als een recept voor stoofvlees > dat wordt overal anders klaargemaakt, maar het smaakt overal wel naar stoofvlees. En daar kan je dan weer uren over discussiëren hoe het nu feitenlijk moet. Ja, er zijn nog plakkers die met die bruine mortel werken. Maar extreem weinig, vooral in restauraties van geklasseerde gebouwen wordt dat soms nog gevraagd. Soms zelfs nog op houten latjes op de plafonds zoals vroeger. Ook daar geldt: hoe meer bindmiddel, hoe sterker. Je hangt daar dus af van je plakker voor de kwaliteit van je mortel.

Hou er ook rekening mee dat dit een veel grotere hap uit je budget zal nemen dan een wanneer je een ploeg met een spuitmachine en een silo MP75 laat komen. Je zit immers met artisanaal werk. Wat ook kan is een onderlaag van een fabriekspleister en daarover de traditionele afwerklaag. Ook dat heeft z'n prijskaartje. Bovendien die plakkers die echt met de oude natuurlijke materialen werken, hebben véééééél werk. Daar speelt niet echt concurrentie en zal je weinig aan de prijs kunnen doen.

De Knauf MP75 of Goldband is geen natuurgips nee, maar ze hebben wel zoiets in hun uitgebreid professioneel assortiment dacht ik. In het artikel in de link vindt je meer uitleg over de diverse gipsen. Zelfs in hetgeen als natuurgips verkocht wordt, zitten toeslagstoffen om de verwerkbaarheid te verbeteren. Er is niet zoiets als "100 %" natuurgips. Tenzij de traditionele bruine mortel uit geel zand, gehakselde vlashalmen en kalk.

Witter.. ja. De vraag is hoe lang dat witter gaat blijven als je niet van plan bent om te schilderen. Je moet eens gaan kijken op plekken die lang geleden gepleisterd zijn en nooit geverfd. Mettertijd blijft daar stof tegen plakken, afhankelijk van hoe glad dat werd afgewerkt. Normaliter zit tussen het pleisteren en het schilderen de fase van de "voorbereidende werkzaamheden tot schilderen" door de schilder. Lees: geen enkel afgeleverd pleisterwerk is voldoende perfect om zo te laten staan. Alles hangt natuurlijk af van jouw kwaliteitseisen, maar als je aan je plakker "kwaliteitswerk" vraagt in plaats van "standaardwerk", gaat je prijs weer omhoog. Inderdaad, er zijn 2 verschillende kwaliteiten van pleisterwerk. Die komen met een prijsverschil, en met verschillende toleranties op de foutenmarge. Als er niks is afgesproken vooraf en niks mee in het contract staat, krijg je automatisch "standaardwerk".

afbeelding van BLM
Lid vanaf: 14/10/2019
113 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

OK, erg interessant! 
Nu is er 1 plakker, van die 3,  die zowel 1-lagig als 2-lagig wil werken. 
Bij 1 laag werkt hij met Gyproc X Pro
Bij 2 lagen met Knauf (MP 75 dacht ik ) en dan dus de afwerkingslaag.

Waarom kan bij dit 2 lagensysteem de grondlaag niet met Gyproc X Pro  gedaan worden ? 
Mijn persoonlijke voorkeur gaat immers naar die  Gyproc X Pro natuurpleister (= platres lambert?)  maar tweelagig dan wel omdat dit een iets mooiere afwerking heeft, persoonlijk maar spreek me tegen als u het niet eens bent met me.  :) 

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2339 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zowel Gyproc X pro als Knauf MP75 zijn éénlaagse pleisters waar geen afwerklaag meer over moet. Als hij op MP75 een afwerklaag kan zetten, dan kan hij dat evengoed met X pro. Ben het soms nog tegengekomen dat men op MP75 een afwerklaag fix & finish zet, waarom men dat wil doen is me een raadsel. Hoewel... ik vermoed dat het te maken heeft met ofwel niet weten dat er een specifieke gips bestaat voor die onderlaag, ofwel dat die gips veelal niet op stock ligt en per pallet besteld moet worden, ofwel dat die gips duurder is, ofwel dat men te weinig ervaring heeft met de specifieke verwerkingseigenschappen van die gips.

Als hij tweelaags wil werken, dan zijn ofwel de Gyproc Sprylith ofwel de Knauf Duo-light de aangewezen produkten als basislaag.

De "mooiere afwerking", dat ligt aan de plakker, niet aan het gebruikte product. Het is inderdaad zo dat een gips voor een afwerklaag veel fijner is van korrel, maar dat zegt niks over de kwaliteit van de afwerking. Zowel met MP75 als X pro kan je eveneens spiegelglad afwerken. Heeft louter te maken met de vakbekwaamheid/ervaring van je plakker.

Als je wil gaan voor een "natuurgips", dan zou ik je de Gyproc X Pro boven de Knauf MP75 adviseren. Zoek een plakker die daar regelmatig mee werkt en ervaring heeft met de verwerkingscyclus daarvan. Iedere gips werkt een beetje anders en voor plakkers die al jaren met gips A werken is het niet altijd vanzelfsprekend om uitzonderlijk eens met gips B te werken.

afbeelding van BLM
Lid vanaf: 14/10/2019
113 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is bij twee lagen dan die Gyproc Sprylith te verkiezen boven Knauf Duo? Opnieuw  omwille van voorkeur natuurgips.
Wat is dan in feite het verschil tussen Gyproc X Pro en die Gyproc Sprylith?
Ik veronderstel prijs en kwaliteit omdat X Pro als afwerking dient en Sprylithe niet?

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2339 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

X Pro en Sprylith zijn totaal verschillende producten.
X Pro is een éénlaagse natuurpleister die je ineens afwerkt en Sprylith is een gips waaraan perliet is toegevoegd voor volume, dus een als specifieke onderlaag voor tweelaagse bepleistering. Perliet is een gesteente dat wordt vermalen en dan verhit zodat het "popt" tot een veel groter volume. Best te vergelijken met popcorn. Daardoor krijg je een heel groot volume met een laag gewicht en dat wordt dan verder in die basisgips verwerkt. Sprylith kan je onmogelijk glad afwerken. Kwestie van "natuurgips" blijft die X Pro dan je eerste keuze.

Qua "natuurgips" denk ik niet dat er veel verschil is tussen de Sprilith en de Duo-light. Sprilith is de afgelopen 20 jaar al verschillende keren van samenstelling gewijzigd. De duo-light ook (die laatste werd vroeger op de markt gebracht onder de naam MP2). Met het woord light in de naam en de frisse groene kleurtjes op de zak zou een mens bijna gaan denken dat het keigezond is... Regelmatig worden die productiesites ook verhuisd. Vroeger werd de sprilith hier in België gemaakt op de hun oude site in Wijnegem en was die gebroken wit van kleur. Tegenwoordig komt die uit Italië en ziet die grijs van kleur. Je mag niet vergeten, dat die producten "enseignes" zijn van grote internationale groepen die "produktjes in de markt zetten". Vroeger was Gyproc op zichzelf staand, dat is dan overgenomen door British Plaster Board, dat dan enkele jaren later op zijn beurt werd ingelijfd door Lafarge. Lambert was vroeger ook zelfstandig als merk (vervaardigde de X pro) en is ook ooit opgekocht door Lafarge. Met al die produkten "in portefeuille" zoals dat heet, brengen ze nu Gyproc X pro op de markt. Snap je? Heb het al met diverse andere produkten en gereedschappen meegemaakt. Touwens, in Frankrijk kennen ze geen "Gyproc" voor gyprocplaten, daar worden dezelfde platen op de markt gebracht onder de naam "Placo". Lig er dus niet te veel van wakker.
Uit alle gipsen die in dit topic gepasseerd zijn, is de X Pro de enige op basis van natuurlijk ontgonnen gips, de anderen op basis van RO-gipsen of fosforgipsen en dikwijls ook een onderlinge mengeling. Alle drie de gipsen bevatten ook afbindingsvertragers, waterretentiemiddelen enzovoort om de verwerkbaarheid te optimaliseren. Dus zelfs uiteindelijk een pleistergips op basis van natuurgips is een cocktail... Wil je natuurlijk > neem dan de X Pro. Wil je tweelaags > neem dan ofwel Sprilith met hun afwerklaag Platrex (die platrex moet nog wel gemengd worden met vette kalk) en zit je met je uiteindelijke afwerklaag heel dicht tegen het natuurlijke. Ofwel kies je voor de Duo-light als basislaag met Fix & Finish als afwerking. Dat zijn voor mij grosso modo de drie enige goede correcte combinaties. Al de rest vind ik freestylen.

Maar bespreek dit best met je plakkers. Wat is hun motivatie om bv. MP75 te zetten en daarover nog eens een afwerklaag? En welke afwerklaag dan? Vraag bv. of hij je een offerte wil maken met Duo-light.

Een tweelaagse bepleistering kan inderdaad iets duurder zijn. Met offertes op te vragen weet je dat direct.

afbeelding van BLM
Lid vanaf: 14/10/2019
113 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Erg bedankt voor de info!
Iets in mij zegt om geen Knauf te nemen dus valt Duo light + Fix & Finish vallen af, maar als ik je goed versta is deze combinatie even 'gezond of ongezond' als Sprylith + Platrex en staat X Pro los van deze beide?

Mmm ... dit wordt een moeilijke  aangezien ik graag voor 2 lagen zou gaan maar met het meest natuurlijke product.

Dus voor alle duidelijkheid: het is dus niet omdat Sprylith +Platrex  en X Pro beide van Gyproc zijn dat ze even natuurlijk zijn? 

Wat zou U persoonlijk verkiezen als je voor het 'gezondste' zou gaan?

 

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2339 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je gaat voor "het meest natuurlijke tweelaagse systeem", dan neem je Sprylith met Platrex. Ik lees in de technische fiche dat Sprylith gemaakt is met "natuurlijk gips" en Platrex is een traditioneel gips dat gemengd wordt met vette kalk. X Pro is ook op basis van natuurlijk gips. Je zal dus zelf moeten zien welk pleistersysteem je zal kiezen. Kan niemand anders voor je doen. Misschien praktisch: er zijn veel plakkers die werken met X Pro, maar persoonlijk ken ik geen enkele die werkt met Sprylith en Platrex, daarvoor zal je op zoek moeten.

Wat ik persoonlijk zou kiezen? Ja ... ik lust bv. ook graag gebakken spruiten met knoflook ... niet iedereen die bij mij komt eten is daar fan van ... snap je? Je zal moeten zien wat voor jou werkt. In de totaliteit van je bouwproject denk ik dat er andere diepgaandere ingrepen zijn die bepalen of je een gezond binnenklimaat gaat hebben dan louter de keuze tussen bovengaande.

Eventueel neem je even contact met de technische dienst van Gyproc om te horen wat zij zeggen.

Rechtzetting van fout; in de post hierboven schreef ik dat Sprylith "perliet" bevat, dat is fout! Het is "vermiculiet". M'n excuses.

afbeelding van BLM
Lid vanaf: 14/10/2019
113 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

OK, erg bedankt.
Een opmerking:
In uw laatste antwoord zegt U dat Sprylith gemaakt is van  natuurlijk gips maar in uw voorlaatste antwoord schrijf t U  dat Sprylith bestaat uit RO-gips en fosfogips. Wat is nu juist?

U sprak dat er vermiculiet wordt toegevoegd aan Sprylith om zo een groter volume te verkrijgen. Iets in mij zegt dat dat de X Pro me dan toch iets 'sterker' lijkt dan die Sprylith. Er zit dus in Sprylithe meer 'lucht' dan in X Pro? X Pro is dus wellicht een vaster, voller, harder geheel dan Sprylith?
Heb vandaag X Pro gaan bekijken en vond dit een heel natuurlijk, vast en vol product.
Wel niet zo wit maar dat komt wellicht omdat er juist zo weinig additieven inzitten?
 ik vind echter geen referentie waar er met Sprylith en Platrex is gewerkt.

afbeelding van BLM
Lid vanaf: 14/10/2019
113 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat vind u trouwens van  leempleisters en/ of kalkpleister t.o.v. gipspleisters? 
Zag dit op site ecomat. 
Lijkt me interessant ... waarom wordt er zo weing met deze 2 varianten gewerkt? Want als ik het mag geloven zijn ze stukje ' gezonder' dan gipspleister?

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2339 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor de juistheid, kijk even in de technische fiche van Sprylith. Er zit van alles in. Je kan die fiche daar zelfs downloaden als pdf.

Er zit geen "lucht" in Sprylith nee, maar inderdaad, X Pro is harder en hogere densiteit van gips.
Additieven hebben weinig te maken met de kleur, de kleur komt hoofdzakelijk van de gips. En in elke gips zitten additieven. Maar het is wel correct dat synthetische gipsen doorgaans witter zijn dan natuurgips.

Referenties van Sprylith en Platrex ga je heel moeilijk vinden, wordt bij mijn weten niet zoveel gezet. Eventueel een paar gespecialiseerde groothandels in pleistermaterialen contacteren die die producten regelmatig verkopen en vragen naar de aannemers die dit gebruiken. Of ineens naar Gyproc bellen en daar vragen en zeggen dat je daar geïnteresseerd in bent, maar geen plakkers vindt die dit zetten. Anders lijkt het me een speld in een hooiberg die je gaat zoeken. Ik heb ooit meer dan 20 jaar geleden wel regelmatig Sprylith gezet op een aantal werven (toen nog Sprylith van het oude fabrikaat) en dat was in combinatie met Gypsal als afwerklaag, Platrex bestond toen nog niet. Maar die Gypsal is ook al meer dan 15 jaar van de markt, helaas, want dat was een goed product. De laatste keer dat ik een volledige werf gedaan heb met Sprylith en Gypsal dateert ook al van 2003...

Ecomat is een buitenbeentje in "de markt", zij profileren zich op natuurlijke producten. Die zijn heel goed van kwaliteit, heb er zelf ook ooit enkele dingen gehaald. Nadeel is dat die producten niet altijd vanzelfsprekend met een normaal bedrijfsrendement kunnen gezet worden, of gecombineerd worden met "normale" producten, en dat ze veelal duurder zijn. Als je over die dingen meer specifieke informatie wil,  ga dan even langs het forum van de ecobouwers. Daar zitten veel ervaringsdeskundigen met leempleister.

Ik heb ooit wel een kalkgebonden bepleistering gezet, dat was met de Rotkalk van Knauf. Ook een tweelaags systeem (moet je eens nakijken). Heel tevreden over, maar die verwerkingscyclus ligt heel anders, veel minder m² per dag en veel duurder. Dat was toen in een restauratieproject van een historisch gebouw. Heb daar zelfs nog mouluren mee getrokken: tweelaags en met kalkgebonden mortel (!), niet vanzelfsprekend. En die basislaag moet je verplicht per pallet nemen. Op het einde blijf je dus met een deel zitten waar je daarna niks meer mee bent.

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
16260 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je kan op zeer eenvoudige wijze zelf pleisteren met een mortel op basis van natuurlijke kalk en zand en/of zavel.

Ik heb ooit eigenhandig, geen stukadoor zijnde, zo een geheel gebouw gedaan zowel buiten als binnen en met gewelfde plafonds.

Maar dan heb je een totaal ander uitzicht en gevoel als hetgene we meestal verwachten van een binnenbepleistering.

Het is ook een heel andere manier van aanbrengen en verwerken dan degene die stukadoors gewend zijn.

Maar inderdaad gezonder en ecologischer dan gips.