• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

vloeropbouw boven bakstenen boogwelfsels

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Op gelijkvloers ligt momenteel een tegelvloer op zand, die op zijn beurt op bakstenen boogwelfsels (gedragen door stalen I profielen) rust. Dat is gelijk ook het plafond van onze kelder. We willen de vloer eruit, isoleren (8 cm), vloerverwarming leggen en vervolgens een nieuwe tegelvloer plaatsen. Ik kan daarbij in totaal 11 cm hoger gaan dan huidige 0-pas.

Omdat ik de boogwelfsels en I-profielen niet meer wil belasten dan de huidige situatie dacht ik met volgende opbouw te werken, maar wil dit graag eerst nog eens aan  de experten of ervaringsdeskundigen voorleggen:

0. boogwelfsels uitborstelen (eventueel inpappen met lopende cement?) en géén plastic erop om vloer langs onder ademend te maken (is volledig onderkelderd)

1. holtes tussen toppen van bogen (niveauverschil varieert van 4 tot 6 cm) opvullen met een zelfgedraaide Argex-chape (om gewicht te drukken)

2. bovenop de min of meer uitgevlakte welfsels (de toppen van de bogen liggen zeker niet waterpas) leg ik mijn electriciteitskabels en laat ik uitvlakken met 3 à 5 cm lichte chape van 150kg cement/m3 (chapenet of niet?)

3. platen van 8cm isolatie

4. dampscherm met daarboven de vloerverwarming

5. Afwerkchape (met net) van 7cm dik

6. Afgewerkte vloer van 2cm dik

In totaal ligt er dus zo'n 11 à 12 cm klassieke chape en gemiddeld zo'n 3 à 4 cm argexchape op deze welfsels. Dat lijkt me evenwaardig in gewicht dan de 14 à 15 cm gele zand met bricaillon ertussen die er nu op ligt. Klopt mijn redenering, of is zo'n zandbed van weleer (kurkdroog) lichter in gewicht dan de chape waar ik hem mee wil vervangen?

 

 

 

 
 

Enk

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
23 mrt 2011
Berichten
9.421
Waarderingsscore
405
Punten
83
Los van de verandering van opbouw:

Zorg ervoor dat uw gewelven tijdens de werken correct zijn gestut. Booggewelven hebben hun kracht door neerwaartse druk. Als je daar alles gewicht/druk gaat afscheppen en vervolgens beetje over heen en weer lopen om 't een en 't ander van leidingen aan te brengen dan zou je wel eens eerder dan verwacht een nieuw trapgat naar de kelder kunnen gemaakt hebben.
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Bedankt voor de tip. Was inderdaad van zin om te stutten, al is het niet de bedoeling dat de welfsels lang bloot blijven liggen aan de bovenkant. Ik zou in principe zelfs dadelijk na het blootleggen de holtes al kunnen opvullen met Argex-chape (is niet dadelijk een enorm gewicht, maar spreidt alvast de druk die er bovenop komt tijdens leggen van kabels.

Na de uitvullingschape (3 à 5 cm boven top van bogen) blijft de vloer wel nog een tijd liggen en hoop ik hem als tijdelijke werfvloer te kunnen gebruiken (lemen van de muren en plaatsen van plafonds). Zou dat genoeg neerwaartse druk geven (4 à 6 argex + 3 à 5 uitvulingschape) om de boogwelfsels hun kracht te geven? Ik kan er in extremis nog recup multiplexplaten op leggen om de druk tijdens het betreden te spreiden.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan