Vloer: isolatiechape vs pir plaat met osb bij renovatie

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van jejochen
Lid vanaf: 27/08/2011
130 berichten

Ik zit met een dilemma:

ben aan het renoveren. Ik heb de vloer uitgebroken, dus de tegels en stabilisee en heb 8 cm vooraleer ik op de betonplaat zit.

ik dacht van 8 cm isolatiechape te plaatsen, en daarop de vloer.

nu werd me voorgesteld om pir platen te plaatsen, daarop osb en dan de vloer. Dat spreekt me wel aan, wat dit zou veel beter isoleren, maar de stabiliteit en het geluid (ik kan vb niet tegen het 'holle' laminaat geluid) van de vloer baart me wat zorgen. Heeft iemand al ervaring met deze opbouw?

vloer zou in de slaapkamers wss kurk worden, en de keuken tegels, en en de living wordt nog beslist. ook om de precieze hoogte aan te houden lijkt dit mij niet zo simpel...

Reacties

afbeelding van falconmil
Lid vanaf: 06/10/2010
358 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wij hebben dit (op de gelijkvloers) ongeveer zo uitgevoerd. Houten balken van 6 cm hoog bevestiged op de betonnen gewelven (kruipkelder eronder). PE folie aan onderkant voorzien, 6 cm PUR platen tussen de balken, PE folie aan bovenkant en hier dan OSB platen op (22mm dik). Hierop is dan parket van 14mm of tegels op Ditra ontkoppelingsmat gekomen.

Je moet het vrij secuur uitvoeren, regels voor plaatsing OSB volgen (tand in groef, met lijm in groef, paar milimeter uitzettinsruimte laten, ook aan de randen, en véél schroeven - Spax of Heco zelfopspannende schroeven zijn een aanrader) Afstand tussen balken is bij ons ongeveer 30 cm. Wij hebben in ieder geval geen last van gekraak of van een hol geluid en het voelt niet anders aan dan een massieve chappe vloer. Het is natuurlijk wel véél meer werk dan chappe storten.

De precieze hoogte aanhouden hebben wij met een bouwlaser gedaan: tijdens het bevestigen van de balken (m.b.v. hoekijzers) kan je de balken dan quasi exact op de goeie hoogte monteren. Daarna hebben wij de open ruimte onder de balken opgevoegd met mortel zodat ze over de volledige lengte ondersteund zijn. De parketman was in ieder geval zeer tevreden over de vlakheid van de uiteindelijke laag OSB platen.

Belangrijkste nadeel is volgens mij dus de hoeveelheid werk, en voor de prijs hoef je het ook niet te doen. Voordeel is inderdaad significant betere isolatiewaarde.

(In je vraag spreek je nergers over het gebruik van balken. Rechtstreeks PIR platen op de betonplaat klinkt mij nogal riskant, maar daar heb ik dus geen ervaring mee)