Vinyl click laminaat op niet vlakke OSB op houten gewelven

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van geiregjo
Lid vanaf: 20/02/2017
31 berichten

Ik wil een (Quick-Step Livyn) vinyl click laminaat installeren op een osb ondervloer. De ondervloer is nieuw en werd geplaatst op nieuwe houten gewelven. Nu blijkt dat deze gewelven niet recht zijn. Ik heb met een een lange aluminium lat verschillen gemeten tot 3cm. Door dat het kleine kamers zijn is me dit nog niet erg opgevallen.

De verschillen zijn niet brusk maar geleidelijk aan. Mag ik aannemen dat de vinyl soepel genoeg is om hiermee overweg te kunnen? In de specificaties staat dat putten van meer dan 2 mm diep en 5mm breed opgevuld moeten worden. Maar niets over grote verschillen over een grote afstand.

 

Reacties

afbeelding van ljo13
Lid vanaf: 27/06/2018
19 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Goed dat je de vraag stelt denk ik laugh

Even mijn eigen ervaring delen. Ik heb enkele zomers geleden click-vinyl (Floorify, ook een degelijk merk) geïnstalleerd bij mij thuis. Niet op OSB-platen maar wel chape waar vooraf een vast tapijt op was verlijmd.

Bij mij waren er hier en daar ook hoogteverschillen en ik heb de gok gewaagd omdat ik ervan uitging dat het vinyl zich wel zou "zetten" en de mat die eronder werd geplaatst ook wat extra demping geeft. Toch even melden dat de verschillen niet zo groot waren als ze bij jou klinken.

Na enkele jaren moet ik echter melden dat vinyl zich niet zet. Het blijft even flexibel een veerkrachtig en dus heb ik wel enkele plaatsen waar ik het voel doorbuigen als erover wordt gelopen.

Het lukt dus perfect maar ik zou toch kijken om te egaliseren of desnoods om zeker te checken bij het leggen of er bvb. geen grote hoogteverschillen zijn waardoor een plank op een bepaalde plaats zou kunnen "zweven". Omdat ze in elkaar klikken loop je namelijk het risico dat een plank gewoon wat hangt tussen twee andere en niet volledig op de vloer steunt. Dat is waardoor ik het doorbuig-effect heb.

Als je ze moest lijmen dan is het bovenstaande probleem wel opgelost denk ik maar dan is het gemak van click-vinyl ook wel weer verdwenen.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10151 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nu kan je er nog aan. OSB vlak plaatsen 

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
3021 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

beetje afhankleijk van de frequentie van je oneffenheden

vb een put van 0.5cm op 1meter lengte zal je laminaat blijvend op en neer veren als je er over loopt

maar een put van 3cm op 10 meter lengte zal je  laminaat zich mee vormen naar deze put en niet op/neer veren