• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Verbouwingsproject: vloerverwarming inslijpen in bestaande tegelvloer

Lid geworden
25 nov 2018
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,

 

Wij zijn net begonnen aan een nieuw verbouwingsproject. Het huis is van 1987 en moet grondig verbouwd worden.

Er ligt vandaag een verwarming op mazout; deze zullen we vervangen door een systeem met een warmtepomp. Hierdoor zijn we genoodzaakt om naar vloerverwarming over te schakelen. Hierover heb ik enkele vragen. Er ligt een bestaande natuurstenen vloer waar we over zullen vloeren. Een van de aannemers heeft ons aangegeven dat we in de bestaande natuurstenen vloer perfect vloerverwarming kunnen slijpen. Daar zouden we dan over vloeren met een keramische parkettegel. 

 

Vragen:
  1. Hebben jullie ervaring met net inslijpen van vloerverwarming in een bestaande natuurstenen vloer? Is dit een veelgebruikte en veilige techniek?
  2. De aannemer heeft ons gezegd dat een ontkoppelingsmat niet nodig is, maar ik hoor hier tegenstrijdige berichten over. Wat is jullie mening hierover? Enig idee wat de gemiddelde kost is van een ontkoppelingsmat per m2?
  3. We zouden de kruipkelder onderaan isoleren, zodat we geen warmte verliezen. Kan dit met het spuiten van PUR tegen de vloer in de kruipkelder?

 

Bedankt voor jullie antwoorden.

 

Jokke. 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Inslijpen van vloerverwarming in natuursteen??? 

Heb je een idee op hoeveel centimeters die strengen van elkaar liggen? 10-15 -20 cm
Hoeveel schijven - en dan mag je nog diamant nemen - je op enkele  vierkante meter op slijpt?

En dan spreek ik nog niet over de massa's stof die je mag gaan slikken.

Veel hangt af van type natuursteen, als dit graniet is of basalt dan ga je wel enkele weken zoet zijn. Bij kleitegels of zandsteen zal het iets rapper gaan maar stof zul je hebben. 

Kun je dan niet beter en veiliger de natuursteenvloer uitbreken, uw fundering herbekijken en eventueel extra isoleren en dan vloerverwarming plaatsen op een mooi net egale ondergrond?  

Gaat veel schelen in werktijd, kostprijs en bego ik stel me maar voor hoe je in die sleuven die strengen gaat vast zetten?

 

Bijkomend, natuursteen is kwalitatief een pak beter dan keramische tegel.

 

Ontkoppelingsmat gebruiken bij tegels waarbij 1 zijde groter is dan 50 cm of 60cm. Als je dus een tegel hebt van 120 x25 cm dan moet je die ontkoppelingsmat gebruiken. Keramische tegel zet nul komma nul nul mm uit. Chape wel dus dat gaat wringen, door dat wringen breken de voegen kapot en daaropvolgend je tegels. Zoek maar eens hier opt  forum, er staat een hele uitleg hoe dit komt.

Aannemers die zeggen dat een ontkoppelingsmat niet moet zonder enige uitleg, komen bij mij niet op de werf. Richtprijs zal tussen de 20-35€ /m²zitten. KEramische tegel best lijmen op de mat. Mat is ook gelijmd op de vlakke ondergrond in chape. Chape is best een vezelgewapende chape.

 

Isolatie tegen de kruipkeldervloer is niet goed, beter is om het tegen het plafond te spuiten.

Maar als je de vloer uitbreekt, en de bestaande funderig aanpast, kan je perfect langs boven isoleren.

 

 

 
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.143
Waarderingsscore
6.697
Punten
113
ik zou er ook niet aan beginnen.
Je gaat deftig renoveren, maar begint al direct te bricoleren.....
kelderplafond isoleren kan, maat je zit dan met enorme koudebruggen tov de vloer opnieuw op te bouwen. Heb je meteen een zicht op andere ondergrondse leidingen .....
Natuurstenen vloer zou ik toch proberen te recupereren indien mogelijk.

 
Lid geworden
25 nov 2018
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
Allen,

 

Bedankt voor jullie antwoorden. Bij nader inzien gaan we inderdaad niet verder met het inslijp verhaal, maar wordt het een totale uitbraak van de vloer beneden en gaan we isoleren, chape en vloerverwarming leggen en daarover tegelen. Er komt dan een warmte-lucht pomp.

 

Thx!
 

wouterbouwer

Nieuw Lid
Lid geworden
19 okt 2020
Berichten
40
Waarderingsscore
7
Punten
8
Allen,



Bedankt voor jullie antwoorden. Bij nader inzien gaan we inderdaad niet verder met het inslijp verhaal, maar wordt het een totale uitbraak van de vloer beneden en gaan we isoleren, chape en vloerverwarming leggen en daarover tegelen. Er komt dan een warmte-lucht pomp.



Thx!
Dag JokkeJ, zou je kunnen vertellen welke vloeropbouw je initieel had en naar welke je dan uiteindelijk bent gegaan? Wat heeft je het inslijpen doen vergeten?
Wij zitten met een gelijkaardige situatie en lijken dan te moeten kiezen tussen de pest en cholera (droog systeem of inslijpen), maar inslijpen kwam voorlopig toch goedkoper uit...
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan