Terrastegel 2 cm voegen, dik of lopend voegsel?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van bir
Lid vanaf: 07/12/2018
7 berichten

We zijn ruim 30 m2 terras aan het plaatsen, tegels 2 cm dik. Voegen meterlatje dik (3mm). We hebben er voegsel van Mapei bijgekregen, keracolor ff. Volgens vloerder die alles geleverd heeft voegsel aanmaken volgens verhouding, dus ietwat dikker en erin duwen met rubberspaan. Volgens andere vloerder zou ik voor die dikke tegels voegsel beter lopender maken en nadien als alles vol ligt er nog beetje poeder over strooien. Anders zou ik voegen toch niet mooi gevuld krijgen en er lamme arm overhouden. Iemand ervaring of mening hierover?

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
1805 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ja op eerste manier krijg je de voeg niet volledig gevuld

ook opletten met die mapei, niet te veel in eens klaarmaken/voegen , die droogt vrij snel en moet j  veel moeite doen om je steen/voeg weer proper te krijgen als je te lang wacht

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
13895 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De manier van betegelen bepaalt het voegsel. 

Als er is getegeld met vol en zat in de mortel dan neem je best een zeer lopend voegsel zodat niet alleen in de voeg vol komt te zitten maar ook in de rillen van de mortel. Bij vol en zat in de mortel MOET je sowieso  X dagen wachten om het aanmaakwater uit de mortel te laten verdampen. 

Bij natuursteentegels zal deze verdaming rapper verlopen dan bij keramische tegels.

Zijn de tegels gelijmd dan bepaald de gebruikte kam weederom hoe vloeibaar het voegsel moet zijn. 

Bij sommige kammen die nagenoeg geen rillen veroorzaken, kan er zelfs droog worden opgevoegd omdat de tegel goed en grondig in het lijmbed zit. Bij andere moet je weer de rillen kunnen voegen.

 

Of je droog of nat of kletsnat moet invoegen wordt ook bepaald door de afwerking van de tegel. Bij volkeramische speelt dit gene rol/ Tegel is dicht genoeg om geen cement vast te houden, maar bij poreuze tegels of betontegels kan dit wel problemen veroorzaken zoals bv cementsluier of het niet kunnen proper maken van de tegel.

Oppervlakte speelt dan ook weer een rol.

 

Steeds en altijd diagonaal werken op de voegrichting.

afbeelding van bir
Lid vanaf: 07/12/2018
7 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

het zijn volkeramische gerectificeerde tegels dubbel gelijmd op chape met kam 10 mm . opp tegel is " klein beetje ruw " .

is er betere keuze qua voegmiddel ? tegel is grijze betonlook

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
13895 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Gewerkt met een drainmat ?

Ja ? Dan kan je die kant en klare voegsel van Mapei gebruiken ( vind ik zelf niet handig maar dat doet er niet toe)

Nee? 

 

Dan kun je beter overgaan tot het gebruik van waterafstotende voegmortel op basis van cement . Type Steinfuge SF 50. Maar begot , ziet dat alles kurkdroog is !! Zeker de ondergrond .

 

Een waterafsluitende polymeervoegzand kan ook gebruikt worden, iets handiger in het aanbrengen en vlugger begaanbaar dan voorgaande. Voorwaarde is wel dat de voegen tegeldiep moeten zijn.