Parket komt los: nat maken en opspannen?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van co2neutraal
Lid vanaf: 13/11/2018
79 berichten

Hallo,

Wij hebben een huis uit de jaren '70 met parket uit de jaren '70. Is een massieve parket van ongeveer 1 cm op een massieve onderparket van 1cm. Beide zijn verlijmd met elkaar.
Het parket ligt naast de convectorput en aan een groot raam, er komt dus veel zon op. Deze winter was er geen probleem, we hebben het toen ook laten opschuren en opnieuw vernissen.
Sinds 4 weken echter komt het omhoog. Zie foto's in bijlage.
Ligt echt volledig los van de chape.
Nu dacht ik om de profielen van die convectorput los te vijzen, zodat we onder de parket lijm kunnen aanbrengen en opspannen met stippen tegen het plafond. Welke lijm raden jullie aan?
Nu dacht ik ook, door vocht trekt parket krom en komt het los.
Kan ik ook omgekeerd het parket express nat maken voor het opspannen met de stippen, zodat het weer uitvlakt?
In bijlage enkele foto's.

Reacties

afbeelding van JLKX
Lid vanaf: 03/10/2019
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Parket nat maken zou ik sowieso vermijden, wie weet welke reactie je dan gaat krijgen, om nog niet te spreken over vlekken/verkleuringen.
Ik vermoed dat je lijmoppervlak veel te klein is om dat geheel definitief vlak te krijgen.
Je krijgt de lijm maar net onder de rand aangebracht? Of kan je er verder onderin?

De viscositeit van parketlijm is ook vrij hoog, dat loopt niet zomaar onder de volledige plank om het zo te zeggen.
Moet echt worden aangebracht met een lijmkam.

Denk dat het geheel opspannen en vervolgens nagelen meer resultaat gaat opleveren.

Misschien eens informeren bij de firma die is komen schuren/vernissen?

afbeelding van co2neutraal
Lid vanaf: 13/11/2018
79 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor je reactie!

Je hebt wel gelijk ivm die vlekken, het was maar een out of the box idee, maar dus niet het beste Smile

Ik kan er wel goed onder, als je op de foto kijkt zie je het metalen profiel van de roostering van de convectorput. Dat profiel kan eraf gevezen worden waardoor ik er vrij goed onder kan, komt meer dan een cm los van de chape. Ik had gedacht om met een meer lopende lijm het er zo ver mogelijk onder te spuiten en vervolgens met een heel dun latje of stuk metaal het nog dieper te duwen. Dan opspannen met stippen (ik heb er meer dan genoeg liggen van mijn verbouwing) en een paar dagen laten rusten.

Nagels had ik ook over gelezen, het wordt afgeraden, het beste zou een mechanisch anker zijn, zo'n metalen plug met een zware bout die zichzelf opspant, maar om dat dan achteraf nog te gaan wegplamuren...

Of een nagel met weerhaakjes aan, als dat bestaat?

Welke lijm zou er nog geschikter kunnen zijn? Ze moet een beetje elasticiteit hebben maar vooral oersterk zijn. Mag gerust duur zijn, liever 200 euro aan lijm dan een parket die opnieuw gelegd moet worden...

Je ziet ook op de foto dat er ronde plugjes in het hout zitten (die donkere cirkels). Die zijn meer dan een cm in doorsnede. Ik had al gedacht om een slagplug daarin te kloppen, zodat het onderparket vast ligt, en dan opnieuw op te vullen met hout. Geen idee of dit mogelijk is...

Mijn parketman contacteren kan ik proberen, maar, ik heb al ervaren dat hij alle moeilijke dingen uit de weg gaat. Er waren watervlekken op mijn parket, hij weigerde dat aan te pakken omdat het risico op meer schade te groot is. Heb dat dan zelf gedaan. Er was ook een stuk parket weg, waar de schouw stond. Dat wou hij niet herleggen, ook zelf mogen doen. Betwijfel dat hij het zal willen doen om aansprakelijkheid te voorkomen als het loskomt (hij legt liever gewoon zijn eigen parket)