• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Oude plankenvloer uitbreken en vervangen

LG

Lid geworden
2 jun 2006
Berichten
128
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,



Wat kunnen we het best doen in volgende situatie:



Oude plankenvloer (op houten kepers) die fel geschoteld ligt en daarom best uitgebroken wordt en vervangen door een nieuwe houten vloer (geen laminaat).



Hoe kunnen we best te werk gaan vertrekkend van het uitbreken tot de opbouw nodig voor het leggen van de nieuwe vloer?



Waar moeten we zeker voor opletten?



Alvast bedankt voor jullie tips & tricks!



Grtz.
 

jansenius

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 mrt 2006
Berichten
5.230
Waarderingsscore
2
Punten
38
is het op het gelijkvloers ? of op de verdieping ?
 

LG

Lid geworden
2 jun 2006
Berichten
128
Waarderingsscore
0
Punten
0
@jansenius: op de verdieping (eerste + zolder)



Grtz.
 
Lid geworden
23 jan 2007
Berichten
45
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,



Wij hadden ook een planken vloer in ons huis. Hij zat vol memel. We hebben hem helemaal uitgebroken en alle balken ingespoten met een product om memel te voorkomen. Daarna hebben we OSB platen gelegd. En binnenkort gaan we hierop terug een grenen houten planken vloer leggen (geen parket, maar echte houten planken). De OSB geeft een extra stevigheid. Het is belangrijk dat je de plankenvloer een aantal maanden op voorhand koopt en ze een tijdje in de kamer waar hij uiteindelijk moet komen legt. Het hout moet immers aanpassen aan de temperatuur van de kamer, anders gaat het te hard werken en komt de vloer omhoog.
 

jansenius

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 mrt 2006
Berichten
5.230
Waarderingsscore
2
Punten
38
Quote:
Het is belangrijk dat je de plankenvloer een aantal maanden op voorhand koopt en ze een tijdje in de kamer waar hij uiteindelijk moet komen legt. Het hout moet immers aanpassen aan de temperatuur van de kamer, anders gaat het te hard werken en komt de vloer omhoog.



Ik heb gelezen dat dit een fabeltje is... :evil:

Dit is het advies van Herrebout :



Quote:
Een van de fabeltjes is dat van het conditioneren van planken in de ruimte. Soms beweert men dat parket enkele dagen tot weken moet climatiseren in de ruimte waarin hij zal gelegd worden. Een eerste reden waarom dit niet mag gedaan worden, is dat hierdoor allerlei negatieve invloeden kunnen inwerken op de planken: in de eerste plaats vocht, maar ook vuil, verf, beschadigingen, etc. Sommige leveranciers verpakken hun parket in plastiekfolie. Dit zorgt vooral voor afval. Ten tweede, is het zo dat een parketplank niet spectaculair 'climatiseert', als

zij in een pak tesamengebonden zit, zeker niet over een termijn van enkele dagen. Vooral de buitenste planken zullen vocht vrijgeven of opnemen. Omdat dit ongecontroleerd gebeurt, kunnen deze planken vervormen, uitzetten of krimpen. De planken werden voor de verwerking correct gedroogd in functie van de luchtvochtigheid in uw woning, ze dienen dan ook zonder meer meteen geplaatst (verlijmd) worden. Dit geldt ook voor een zwevende vloer: de planken meteen plaatsen is beter dan ze te laten climatiseren. Ze zullen naderhand toch werken. Ze

zullen zich het best gedragen, opengelegd als vloer, en met een beetje aandacht van uw kant voor de luchtvochtigheid.
 
Lid geworden
23 jan 2007
Berichten
45
Waarderingsscore
0
Punten
0
tja, ons werd dit advies gegeven door een schrijnwerker! Je mag de planken dan ook niet in het pak laten zitten! Bloot leggen is de boodschap dat ze ons gaven. Ik denk dat het dus zeker en vast geen kwaad kan hoor. Beter voorkomen dan genezen denk ik dan. Hout is een levend product, wat je dus ook doet, voorzichtigheid is de boodschap... :roll:
 

LG

Lid geworden
2 jun 2006
Berichten
128
Waarderingsscore
0
Punten
0
@naquin: hebben julie dit zelf gedaan? Zo ja, was dit makkelijk?



Is er een bepaalde werkwijze die men best kan volgen?



Welk produkt hebben jullie gebruikt tegen de memel?



Grtz.
 
Lid geworden
23 jan 2007
Berichten
45
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij hebben dit inderdaad zelf gedaan, geen leuke klus...

Nadat de planken verwijderd waren, hebben we alle draagbalken met een stalen borstel afgeschuurd. Wanneer dit gedaan was, hebben we een product van de schrijnwerker gekregen, maar hier stond geen naam op.



Ik kan dus niet zeggen wat het was. Als je naar een houthandel gaat, zullen ze je wel kunnen vertellen welk product je nodig hebt. Om snel en efficiënt te werken, gebruik je best een compresser. Je bevestigt een spuittoestel op de compresser, en zet vooral een mondmasker op want dit is geen onschadelijk product. :shock:



Nadat je al het voorbereidend werk hebt gedaan, kan je starten met het vernieuwen. Wij opteerden voor OSB platen te gebruiken als basis om later de plankenvloer of eventueel parket op te leggen. Dit geeft alleszins een stevige ondergrond. Dit is wel niet noodzakelijk. Wij hebben dit gedaan omdat we dan niet onmiddelijk onze planken vloer moeten aankopen en kunnen sparen voor iets prijzigere plankenvloer. Wij gaan ook een gietijzerenbad zetten dan heb je toch ook al een stevige ondergrond nodig.
 

LG

Lid geworden
2 jun 2006
Berichten
128
Waarderingsscore
0
Punten
0
Alvast bedankt voor de info.



Hebben jullie die OSB platen rechtstreeks op de houten kepers genageld waar eerst de plankenvloer op bevestigd was?



Grtz.
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
989
Waarderingsscore
1
Punten
0
Niet nagelen want dat kan gaan kraken. Je kunt ze beter vijzen.
 

semo

Gewaardeerd lid
Lid geworden
11 jul 2011
Berichten
1.319
Waarderingsscore
148
Punten
63
Wij hebben ook plankenvloer uitgebroken (10% van de planken had memel), dan balken behandeld met Aquamulti. Ik heb wel een goedkope blokborstel gebruikt ipv een spuit, had beetje schrik van dat product teveel te vernevelen.

Daarna OSB erop (stevig geeft ook extra stijdheid).

Als je balken bloot liggen, eens bekijken of het nuttig is om er (extra) klossen/kettingen aan te brengen, dan zal je vloer minder wiebelen.
 
Lid geworden
19 nov 2014
Berichten
20
Waarderingsscore
0
Punten
0
De plankenvloer uitbreken is een hevig klusje maar is inderdaad het beste. Na het verwijderen van de planken controleer je de balken op schade en vlakheid. Indien deze zijn doorgezakt, kan je eventueel een regelwerk aanbrengen om de vloer uit te passen. Vervolgens bekleed je de balken met OSB-3 platen, minimum dikte 18mm (afhankelijk van je H-O-H afstand) en best voorzien van tand/groef die je (tegen het kraken) lijmt met een D3 lijm. De platen zelf schroef je vast op de balken op kraken te voorkomen.

Nadien ruw je best even het oppervlak op omdat OSB-3 platen vaak een glad oppervlak hebben. Hierop kan je perfect je plankenvloer op plaatsen door deze te verlijmen.

Wat betreft acclimatiseren:

Houten vloeren staan steeds in relatie met enkele omgevingsveriabelen zijnde: luchtvochtigheid, temperatuur en eigen houtvochtgehalte. Soms is er een vierde zijnde oppervlaktetemperatuur (vloerverwarming/koeling). Het hout moet altijd wennen aan deze omgeving kan heeft daarom een marge van - tot + 2%. Je laat dan best altijd de goederen 2 dagen acclimatiseren in de ruimte waar het moet geplaatst worden, IN de verpakking (zeker de meerlaagse vloeren) en niet rechtstreeks op de ondergrond maar wel goed ondersteund. Bijna elke fabrikant omschrijft dit in zijn legvoorschriften dus beter maar respecteren alsook de vermelding in TV 218 van het WTCB: 5.3.1.2 LEVERING EN OPSLAG OP DE
BOUWPLAATS
Behoudens andersluidende schikkingen, overeen te
komen tussen de partijen, stelt de opdrachtgever de
aannemer-parketlegger de nodige ruimte ter beschikking
voor de opslag van het hout dat bestemd
is voor de uitvoering van het werk (vloerbedekking,
lambourdes, isolatiemateriaal, …).
De opdrachtgever zorgt eveneens, in samenspraak
met de parketlegger, voor het droog maken, het
droog houden en het verwarmen van de opslagplaatsen
en de te parketteren ruimtes.
Het conditioneren van de houten vloerbedekking
op de bouwplaats is slechts een goede werkwijze
indien de omstandigheden van het binnenklimaat
hiervoor geschikt

 

Veel succes!
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan