• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Opvullen onderkant plaksel voor plaatsen keramische plinten

Lid geworden
7 okt 2016
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo

Voor de afwerking van mijn vloer ga ik binnenkort de stenen plinten plaatsen. Nu is er onder het plaksel (tot aan de waterkering) nog veel ruimte waar je de snelbouwsteen ziet tot aan de vloer. Dit zal moeten opgevuld worden vooraleer ik de plinten kan plaatsen.

Waar moet ik op letten om dit op te vullen? Ik dacht aan opvullen met cement die tegen opstijgend vocht kan? Wat is jullie ervaring of welke producten kunnen jullie mij aanraden?

Verder is het de eerste keer dat ik plinten plaats. Ik ga gewone witte lijm gebruiken die ik over heb van het vloeren (korrelig achtig) en de onderkant tussen tegel en plint opvullen met silicone.

De ruimtes ertussen opvoegen, de bovenruimte (muur-plint) ook met silicone of is dit niet nodig? De plinten zijn bovenaan afgerond.

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

tamara1

Lid
Lid geworden
1 mrt 2014
Berichten
317
Waarderingsscore
0
Punten
16
hier mortel met compactuna PRO gebruikt
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Ik zou voor bovenruimte tussen plint-muur een acrylkit gebruiken, die kan je later overschilderen in de kleur van de muur.
 
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.341
Waarderingsscore
18
Punten
0
Het is handiger die plintzone vóór de tegelwerken op te vullen.  Randisolatie op niveau afgewerkte tegelvloer afsnijden en dan die plintzone opvullen.  Achteraf kan het ook natuurlijk.  De randisolatie verwijderen op niveau van de reeds geplaatste tegels.  Werd die op niveau chape verwijderd,  dan dien je de voeg tussen de tegels en de muur open te houden  en zeker niet opvullen met tegellijm, voegsel of bezetting.  Je steekt dan best een voegsnoer in die voeg, zodat de vloer zijn spanningen kwijt kan.  

Zoals @tb1983 :  2 delen wit zand (rijnzand 0.2 kan ook) - 1 deel cbr wit cement (grijze cement 32.5 kan ook) - compaktuna PRO ;  lang genoeg mixen totdat de specie reeds smeerbaar wordt, maar ook niet te.  De bakstenen stofzuigen en desnoods een hechtbrug aanbrengen. Zie de technische fiche.   Dat wordt een waterdichte bezetting.  Dient deze strook ook luchtdicht te zijn,  kan dat met een waterdichte pasta of een kerdi mat.  

Plinten met een afgeronde bovenkant worden in verstek geplaatst, zowel in de binnenhoeken als op de buitenhoeken.  Aan de scharnierzijde van buitendeuren en -ramen, wordt die plint of beiden verzonken geplaatst (foto 924).  Pivoterende en glazen deuren : beide plinten verzonken plaatsen.  De tegellijm laat je aan de bovenzijde uitpuilen  en op die manier zijn de plinten meteen ook oerstevig gevoegd - idem op de verstekken (foto 630).  Witte tegellijm neemt gemakkelijker de kleur van verf op dan grijze tegellijm.  Bij het schilderen hoef je dan alleen nog de bovenkant van de plint af te plakken.  Het afplakken van ook die bovenste voeg kan al eens verfsporen op die voeg achterlaten.  

Slijpen of zagen van verstekken : laat 1 mm op de plint staan.  Je vermijdt daarmee mogelijke kartelingen van het zaagblad op de snijlijn. De plinten worden haaks op de tegelvloer geplaatst.  Een eventuele fout zal zichtbaar worden in de binnen- en/of buitenhoek :  waar ze aan mekaar aansluiten wordt die fout zichtbaar. 

jp
 

Bijlagen

  • compaktuna_pro.pdf
    1,2 MB · Weergaven: 8
  • 924.jpg
    924.jpg
    356,7 KB · Weergaven: 15
  • 630_plint_in_verstek.jpg
    630_plint_in_verstek.jpg
    129,6 KB · Weergaven: 15
Lid geworden
7 okt 2016
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bedankt voor de heldere uitleg! Ik zal het resultaat zeker terugkoppelen!

Groeten!
 
Lid geworden
7 okt 2016
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
In bijlage enkele foto's.

Voorgemaakte cement gebruikt met water en compactuna bijvullen.
 

Bijlagen

  • img_3473.jpg
    img_3473.jpg
    1,4 MB · Weergaven: 29
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan