• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Ontkoppelingsmat of niet? 80 x 80 en 120 x 20

Lid geworden
21 aug 2012
Berichten
14
Waarderingsscore
0
Punten
0
Is het anno 2020 nog altijd nodig om een ontkoppelingsmat te gebruiken bij het verlijmen van grootformaattegels (80x80) en keramisch parket(120x20) op chape met vloerverwarming?

We zijn een aantal winkels gaan bezoeken en iedere verkoper beweert dat er nu aangepaste lijmen bestaan waardoor dit niet langer nodig is.

Het lijkt me wel een belangrijk punt aangezien het toch een grote meerkost (ontkoppelingsmat) en vooral extra werk is.

 

Wat zijn jullie meningen?

Alvast bedankt voor de feedback
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Simpel, je laat die verkoper een papier ondertekenen dat hij de verantwoordelijkheid opneemt indien het misloopt. 

Ik zou het risico niet lopen, zeker niet bij keramisch parket.
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.935
Waarderingsscore
6.587
Punten
113
Effe andersom redeneren: het is zeer sterk aangeraden, sommige plaatsers verplichten dit, om een ontkoppelingsmat te gebruiken , want een ontkoppelingsmat vangt het verschil in uitzetten op tussen tegel en chape.... en die lijmen die dit kunnen zijn nog maar een jaartje of 3-4 op de markt. Dus anno 2020 met steeds maar de vraag naar reuzetegels ( zoals 80x80 of 120x20) is het zeker aan te raden om die mat te gebruiken. Je weet toch dat keramische tegels 0,00 mm uitzet ? Niks, nada,rien. zelfs geen nanomillimeter. En hoeveel denk je dat die onderliggende chape ga uitzetten ? Je moet zelfs uitzetvoegen om de 4 meter steken ( of 6 ) 

 

Hoe kleiner de tegel , hoe meer voegen er in een lopende meter zit . Neem tegel van 20x20 , 5  ELASTISCHE voegen van 3/4 mm . Hoeveel voegen heb je bij een tegel van 80 ? En dan nog die van 120 ??? 

En zoals nu7s al voorstelt : laat papier ondertekenen. 

Wedden dat geen enkele dit gaat doen!? 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan