• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Betondallen voegen herstellen

valist

Nieuw Lid
Lid geworden
14 jul 2010
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
De vloer bestaande uit betondallen zijn de voegen niet mooi afgewerkt, de voegen komen los, zie foto.
Hoe kan ik deze voegen mooi afwerken, egaal maken?

dallen_1.jpg
 

Bijlagen

  • dallen_1.jpg
    dallen_1.jpg
    63 KB · Weergaven: 1

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.938
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Betondals worden koud gestraat.  Dat wil zeggen dat ze gestapeld worden op een vlakke aangedrilde ondergrond in stabilisé zonder toevoeging van mortel of lijm. De tegels worden stotend tegen elkaar gelegd en daarna ingezand met fijn wit zand. 

Het plaatsen zoals op de foto wordt nooit gedaan. Enerzijds omdat je met de stabiliséfundering , geen strakke voeg kunt gebruiken en anderzijds omdat je bij het invoegen de tegels veel te hard besmeurd met cementsluier. Wat een heel werk is om te verwijderen.

Wat ook de voegbreuk kan veroorzaken is dat de tegels gelegd zijn op een niet waterdoorlatende fundering. Water dringt door de tegels en de voegen naar deze fundering. Deze blokkeert het watertransport naar de diepere ondergrond. Water bevriest, voegen breken daardoor stuk, tegels komen los.

 

 
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Indien je betondals netjes wilt  opvoegen dan doe je dat beter niet op de manier zoals men meestal vloeren opvoegt met een lopende voegmortel.

Ik zie dat de voegen ongeveer 1 cm breed zijn, dat lijkt mij ideaal om ze op te voegen met een licht vochtige mortel die je er met een voegijzer induwd en gladstrijkt. Ongeveerde manier waarop men ook gevelstenen opvoegt. Het is in dit geval dan wel noodzakelijk dat je de bestaande mislukte voegen uitslijpt en(of uitkapt tot minstens 2 cm diepte.

Uieraard moet je eerst nagaan of de opbouw van die vloer qua doorlaatbaarheid hiervoor wel geschikt is (zie commentaar lukanar)
 

valist

Nieuw Lid
Lid geworden
14 jul 2010
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Dank voor reactie.

De eigenaar heeft mij verteld dat de dallen in cement zijn gelegd.
De voeg is gedaan omdat de oppervlakte dan paste zonder te moeten slijpen.
Bedoeling was om er een overkapping te plaatsen, ... maar dit is niet gebeurd, vandaar dat de voegen zo zijn " uitgeregend ".
Voegen zijn gewoon met stabilisé en met een houten spaan gedaan en dus niet opgevoegd zoals een muur wordt gedaan met voegijzer.
Ik wil het nu proberen beter af te werken.
Eerst gedacht om een papje van cement te maken en dat dan te in te wassen in de voegen en dan met een voegrubber gelijk te verdelen.
Niet over de dallen gieten, maar enkel in de voegen gieten zodat er weinig cement op de dallen komt, om cementsluier zoveel mogelijk te vermijden.
Maar weet niet of dat blijft houden en niet gaat loskomen omdat de voegen ook los zitten.
Ofwel de voegen uitkrabben, zuiver maken en dan opvoegen zoals gevelstenen met een voegijzer.
Ik zou dit dan wel pas doen als er een garage / carport  staat en de dallen niet meer nat worden.
Achteraf kan ik de vloer misschien nog verven met betonverf.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan