berekening gewichtsverdeling vloer

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van koebeest
Lid vanaf: 15/08/2009
1664 berichten

Ik leg OSB platen op een houten (verdiepings)roostering van (halve of hele) balken en klossen. Wat ik kan berekenen is het gewicht dat er op de  draagstructuur rust per m² draagoppervlak. Als ik bijvoorbeeld 16m² vloer heb met een gewicht van 30kg/m² en in totaal 32 lopende meter aan balken heb die 5cm breed zijn, dus 32x0,05m=1,6m², dan rust er op de balken 16x30kg=480kg op 1,6m² of 300kg/m².

Ik denk dat ik tot zover juist ben, maar dan ben ik er nog niet. Aan de muren zal er minder gewicht per m² gedragen worden waar de eerste en laatste balk gelijk met de muur loopt. Of daar waar er een kast (bijvoorbeeld een kleine dressingkast van 100 kg) wordt geplaatst zal er meer gewicht op de onderliggende balken steunen, maar ook wat gewicht worden doorgegeven aan de omliggende balken omdat de OSB het gewicht wat zal verdelen.

Ik hoop dus eigenlijk dat er iemand mij een voorzet kan geven hoe ik zoiets kan berekenen of toch een idee krijgen van de grootteorde van de verdeling van het gewicht. Veel verder van kijken naar het gewicht dat er recht onder de last komt kom ik niet.

Indien iemand geinteresseerd zou zijn in de achtergrond: het gaat om gewichtsverdeling op stroken schuimrubber die afhankelijk van de densiteit meer of minder doorzakt en daardoor beter of minder goed geluid isoleert.