Asbest onder oude vinyl/linoleumvloer?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van stijnerd
Lid vanaf: 17/07/2019
0 berichten

Goeiemorgen! 

Wij zijn zonet aan ons bouwproject begonnen en al redelijk wat afgebroken. Nu alle laminaatvloeren zijn uitgebroken alsook de "doek" die eronder lag, 

kwamen wij uit op een linoleum/vinyl (ik weet niet welke van de twee) ondervloer. Deze proberen losmaken langs de zijkant (deze kamer wordt een badkamer, dus moeten ze op de chape kunnen vloeren), maar dan blijft een soort "bruine harenlijm" aanhangen. Deze in volle moed beginnen "losstekken" met een schildersmes, maar deze komt helaas heel moeilijk af (werkt wel beter met warm water). Online al gelezen dat hiervoor producten bestaan om dit gemakkelijker los te weken en af te krabben, maar toen stootte ik op het feit dat er kans is dat er asbest aanwezig is in de gebruikte lijm. Hebben jullie hier ervaring mee of dit daadwerkelijk mogelijk is/het geval zou zijn? Ons huis dateerd van 1972 maar de vorige eigenaars weten niet of deze ooit is vernieuwd of niet (ik geloof eerder van niet). 

Lichte paniek dus aangezien wij al dagen in deze ruimte aan het werken zijn... Indien dit het geval is, hoe verwijder ik deze best? 

Alvast bedankt voor jullie raad/info! 

Reacties

afbeelding van Jeroen_76
Lid vanaf: 20/07/2017
114 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Volgens mij bevat deze lijm geen asbest. 
Onlangs hebben wij ook linoleum- en PVC-vloeren door een erkende verwijderingsfirma laten verwijderen. De linoleum en de plastiektegeltjes waren echter met (zwarte) bitumenlijm bevestigd.
Om zeker te zijn kan je altijd een staaltje naar een erkend laboratrium opsturen. Zo'n analyse kost zo'n 50 EUR.

vriendelijke groeten
Jeroen