Tips voor de inrichting van een keuken

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van KimT
Lid vanaf: 08/09/2015
2 berichten

Ik ben op zoek naar tips van jullie hoe we de keuken practisch inrichten. Een voorbeeld: Mijn collega heeft een bestekbak laten inbouwen in haar lade i.p.v. zo'n plastick ding. Ook had ze van een van de lades een flesslade laten maken, waar er dus allemaal rondjes inzitten, om de flessen in te zetten.

Hebben jullie ook nog tips, van dingen die jullie in de keuken hebben, en die echt handig zijn gebleken?

Reacties

afbeelding van fozziebear
Lid vanaf: 03/11/2010
33 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij ons zijn alle onderkasten met lades.  Een heel verschil met onze vroegere keuken met deurtjes, zoveel praktischer. Bovenkasten gekozen  voor electrisch bedienbaar, al was dit meer om estetische redenen, nl  greeploos en horizontale belijning die terugkeert uit onderkasten.

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1911 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ik ben nogal een fan van de zone-indeling van Blum, wij hebben daar onze hele keukenindeling op geïnspireerd

  • - ingebouwde besteklade: bijzonder handig, op voorwaarde dat de hoeken niet te recht zijn en de lade dus gemakkelijk schoongemaakt kan worden - wij opteren voor een extra breden besteklade omdat in onze huidige keuken te veel dingen bij elkaar moeten liggen en het dus toch altijd wat zoeken is.
  • - schuine hoeklade: interessant voor verkopers, maar absoluut onhandig in het gebruik, bovendien verlies je letterlijk plaats ten opzichte van de klassieke rechte oplossing
  • - kruidenrekje: er kunnen wel wat minder kruidenpotjes in dan in onze plastic dozen van het ijsboerke, maar het is wel veeeel overzichtelijker. Als je voldoende plaats hebt een absolute aanrader
  • - fleslade - interessant idee, hadden we nog niet over nagedacht, lijkt me wel iets voor de olijfolie e.d.
  • - lades, lades en lades - waar mogelijk met antislip op de bodem; verdere indeling kan dan later nog (als er terug geld voor is, want die accessoires kosten behoorlijk wat)
  •  
afbeelding van Maaike Maai
Lid vanaf: 14/05/2013
1793 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als wij ( ooit Biggrin ) aan onze keuken toe zijn, zal dat bij ons ook absoluut met zo veel mogelijk lades zijn.

Bij mijn ouders zijn ook alle onderkasten ( behalve de vaatwas en onder de spoelbak Blum 3 ) lades, en dat is echt superhandig. Het is wel een stukje duurder dan deurtjes natuurlijk. Maar zoveel handiger.

Bij ons zullen er wel ook wat hoge kasten zijn, daar zou ik graag van die verticale apothekerslades  in krijgen.

Bij mijn ouders (weeral :p) hebben we ook een aantal rolluikasten achter het werkblad zitten.
Daar staat onder andere de broodmachine, welke dus mooi weggeborgen kan worden als die niet aan staat.
Ook een ondiep kastje met een rolluikje voor de kruiden. Ook mooi en handig.

Wij zagen in ergens in een toonzaal, een schuifkast achter het werkblad zitten, dat lijkt ons ook wel handig, maar ik vrees dat we er de plaats niet voor zullen hebben.

afbeelding van wimcha
Lid vanaf: 27/02/2014
119 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Vaatwasser op hoogte...veel prettiger om in en uit te laden (voor je rug). Wel duurder omdat de zijwanden van de kolomkast moeten verstevigd worden.

grtjs, Wim

Groetjes, Wim

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1911 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door wimcha

Vaatwasser op hoogte...veel prettiger om in en uit te laden (voor je rug). Wel duurder omdat de zijwanden van de kolomkast moeten verstevigd worden.

grtjs, Wim

absoluut !!

enige consequentie is dat meteen onder de vaatwasser een stukje ruimte "verloren" gaat om de deur te kunnen openen.

Voor dingen als broodsnijmachine, keukenrobot, citruspers e.d. hebben we schuifdeuren voorzien - hebben we in ons huidige keuken ook al en dat is superhandig. Alleen hebben niet alle keukenfabrikanten schuifdeuren in hun gamma zitten (kvik bv niet)

 

afbeelding van KimT
Lid vanaf: 08/09/2015
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Merci voor de tips alvast! Het afwasmachine is nu idd op hoogte getekend. En waar kan zijn het lades. Een kruidenrekje ga ik ook zeker willen, net zoals die flessenlade die mijn collega ook heeft. Handig voor olie, flessen grenadine, ...

afbeelding van Wexx
Lid vanaf: 14/01/2007
1308 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Flessen olie en azijn in smalle apotheekkasten kort bij de snij en kookplaats.

Kruiden in een  brede schuif waar je ze in 1 overzicht kan zien.

afbeelding van astralogie
Lid vanaf: 16/12/2013
557 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou ons eiland niet meer kunnen missen.

Zowel wasbak (links) als kookplaat (rechts) zitten in het eiland. Superhandig tijdens het koken!

Links van de wasbak leg ik de groenten die moeten gewassen worden. Na het wassen leg ik ze rechts naast de wasbak waar ze gesneden worden (hier zitten ook 4 stopcontacten weggewerkt). Daarna kunnen ze recht de pot in.

Onder het eiland ook 2x 2 schuiven van 130cm breed dus in 1 schuif ligt alles van bestek en ander kookgerei overzichtelijk in de verdelers.

Aan de andere kant van het eiland zitten ook nog kasten zodat we in de eigenlijke eetkamer niet echt nood hebben aan nog een kast. (minder kuiswerk Smile )

In het vorige huis hadden we een L-keuken waardoor we steeds met de natte groenten 'over de grond' naar het werkblad naast het vuur moesten zodat er steeds druppels op de grond vielen...

Verder is onze kastenwand van 4m20 breed en 2m40 hoog ook heel handig. Superveel bergruimte, een grote ijskast, grote diepvries...Alles krijgen we kwijt in de kasten dus we hebben ook geen berging nodig voor de etenswaren in op te bergen en zo is er dus ook geen over en weer geloop omdat alles bij de hand is.

Verder hebben we in 1 kast ook een stopcontact voorzien om de kruimeldief te kunnen opladen. Senseo etc zit ook allemaal in de kasten.

Enige 'nadeel' is wel dat je de Senseo etc  uit de kast moet nemen als je hem nodig hebt (bij ons enkel sporadisch in het weekend), langs de andere kant is alles steeds netjes opgeborgen, is de keuken op 5 minuten gekuist en staan er geen 'onnodige dingen' constant op het aanrecht in het zicht.

Hebben ook slechts 1 toestel (combi) wat het geheel ook strakker maakt en wederom minder kuiswerk.

In de vorige keuken hebben we op 5-6 jaar tijd nooit oven en microgolf tesamen gebruikt, enkel tijdens een feestje... dus wij hebben onze microgolf meegenomen en deze staat in de gararge voor moesten we hem ook eens nodig hebben tijdens een feestje ofzo...

 

 

 

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2666 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Iemand tips ivm verlichting in de keuken? Buiten de gebruikelijke plaatsen boven aanrecht en fornuis nog lampen/spots/strips voorzien?

Stopcontacten in werkblad van het eiland of is dat onhandig bij het kuisen (sijpelt er geen water in die naden?)

Rolluikjes om kleine keukentoestellen achter te verbergen lijken me ook handig, maar oogt dat niet 'goedkoop'? Het nadeel van schuifdeurtjes is dat je dan altijd minstens de helft achter een deur hebt zitten, dus als je twee toestellen nodig hebt die aan verschillende kanten van de kast staan zit je te klungelen.

Ingebouwde vuilsorteerders, geen last van geurhinder?

Hoeveel lopende meter werkruimte op het aanrecht/eiland hebben jullie, dus exclusief spoelbak en fornuis?

 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
16137 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Peins dat jullie het belangrijkste van al vergeten....

een keukenprins(es)

 

ROFL

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4841 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Veel werkblad vind ik belangrijk, en van mij mag er gerus iets blijven staan. 

Hier een kookeiland van 3m x 1.2m en dan nog 5m werkblad waarin de afwasbak zit. 

 

afbeelding van hannelore2
Lid vanaf: 18/08/2013
182 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Verlichting: wij hebben boven een kastenwand nog wandverlichting (drie verlichtingspunten) voor sfeer en extra licht in de kasten.

We hebben twee werkbladen waarbij één met spots in een verlaagd plafond (voor dampkap) en één met spots in plafond zelf. Het valt ons wel op dat de grotere afstand van de spots t.o.v. het werkblad een duidelijk minder intens verlicht werkblad geeft.

Super handig in onze keuken is een extra spoelbak die onopvallend om de hoek naast een kastenwand is voorzien. Deze dient voor het wassen van de handen en als uitgietbak. Boven deze spoelbak is ook nog een extra lichtpunt in de wand voorzien.

Ook boven de ontbijttafel die aansluit aan het eiland hangt er een luchter met 8 lichtpunten in... we vonden licht in de keuken, ook 's avonds, erg belangrijk. Alles samen zitten we op 24 lichtpunten, nergens strips.

We hebben ook redelijk wat stopcontacten voorzien, niet in het werkblad, maar telkens drie aan weerszijden van beide werkbladen. We hebben ook langs het eiland onder de stopcontacten een bar voor handdoeken geïntegreerd. Daarnaast zijn er ook in de kasten een paar stopcontacten die dienen om de uitschuifbare snijmachine te voeden.

We hebben om de redenen die zonet genoemd werden ook niet voor schuifwanden gekozen.

Ook hoge apothekerskasten lijken ons onhandig: ze moeten goed gevuld of onderverdeeld zijn of je provisie rammelt bij het open trekken omver, de hoogte van elke "schab" moet voldoende zijn om het product deftig over zijn "mandje" te heffen en doe dit maar eens bij de hoogste schabben...

We hebben alles samen, zonder spoelbakken en fornuis, een 5,5 lopende meter werkblad.

afbeelding van hannelore2
Lid vanaf: 18/08/2013
182 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat we ook super handig vinden is onze vaatwasser op hoogte, in combinatie met een kast voor de glazen erboven, en links drie schuiven: één met bestek (twee vakken voor links mooiere bestek en rechts dagdagelijkse bestek) en twee eronder voor de borden. We hoeven ons zo helemaal niet meer te bukken of te verplaatsen.

Vaatwasser en frigo staan ook vlak bij de ontbijttafel. Erg handig om de tafel te dekken en af te ruimen. Dingen die met de hand afgewassen moeten worden, belanden op het aanrecht links naast de vaatwasser waarin ook onze spoelbakken zijn ingewerkt. De afgewassen dingen belanden zo links van de spoelbakken waar ook al dit materiaal opgeborgen kan worden. Dit is dan eigenlijk onze kookzone met kookplaat, ovens en alle bijhorende materiaal. Zo creëer je een natuurlijke flow van al je materiaal.

afbeelding van grandscenicman
Lid vanaf: 04/12/2011
1498 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zijn er ook foto's van al die positieve ervaringen ??

afbeelding van grandscenicman
Lid vanaf: 04/12/2011
1498 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

dubbel...