• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Miele TwoInOne inductiekookplaat

Lid geworden
12 nov 2015
Berichten
35
Waarderingsscore
0
Punten
0
Miele en Siemens stellen op Batibouw een inductiekookplaat met geintegreerde dampkap voor.

Momenteel zijn wij aan het bouwen en kunnen we dus nog verschillende richtingen uit voor onze damkap.
Deze optie lijkt me wel interessant mits we niet veel kastruimte verliezen.

Zijn er mensen hier die al ervaring hebben met gelijkaardige systemen waarbij de dampkap geintegreerd is in de kookplaat of 
werkblad? Enige waar ik wat twijfels over heb is de afzuigcapaciteit bij hoge potten.
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.143
Waarderingsscore
6.695
Punten
113
de nadelen die ik zie : kan deze genoeg afzuigen wanneer hoog debiet nodig is ?

Wat met bv een frietketel ?

Hoge pot naast lage pot .... ?
 
Lid geworden
12 nov 2015
Berichten
35
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zijn inderdaad ook de zaken waaraan ik momenteel twijfel. 

Ze staan alleszins op Batibouw met die toestellen, zal eens mijn licht gaan opsteken en bekijken daar.  

Hopelijk doen ze een voorstelling ervan met hoge potten :)
 
Lid geworden
28 sep 2018
Berichten
10
Waarderingsscore
1
Punten
3
Hi,

 

Wij zijn ook bezig met de voorbereidingen om een huis te bouwen en zijn momenteel met de keuken bezig.

Onze keukenbouwer had ons ook de dampkap in het inductie vuur (van Bora) aangeraden om geen houten omkasting boven ons schiereiland te moeten maken. 

 

Echter heb ik toch mijn twijfels over de afzuigefficientie, zuigt deze effectief 90% van de dampen weg? (Een ander type dampkap zal ook niet al de 'vuile'lucht weg zuigen, vandaar 90%)

En moest deze dat wel  doen, hoe zit het dan met de geluidsniveau?

 

Ik zie dat jij een tijd geleden dezelfde twijfels had Dermeister, hoe is jou standpunt momenteel tov de dampkap in het inductievuur? Welke optie hebben jullie uiteindelijk genomen, als ik mag vragen?

 

Alvast bedankt!

 

Ik lees veel over filterdampkappen, echter zouden zij voor een afvoer naar buiten gaan. Dit ter info ;)
 
Lid geworden
12 nov 2015
Berichten
35
Waarderingsscore
0
Punten
0
ElStino

 

Wij hebben effectief op de bewuste Batibouw de systemen van Siemens/Bosh/Miele en Novy gezien; 

Met de voorstellingen die ze deden leek het wel interessant. 


Echter zit je met de hoge aanschafprijs, + talrijke extra's die je nodig hebt voor binnenafvoer, als je ooit iets wil vervangen of wil veranderen van systeem zit je met de uitsparing die extra moet worden gemaakt voor de diepte en afvoer. 

En er werd ook duidelijk vermeld dat je bij hoge potten, de lucht wat moet begeleiden, zodat er zoveel mogelijk kan worden afgezogen. 

Je moet dan eigenlijk al beginnen nadenken als je aan het koken bent over hoe je het deksel best zet, zodat het meeste kan worden afgezogen. 

Met een frietpot kan dat al helemaal niet. 

Het systeem had, buiten het design dus eigenlijk niet veel voordelen als we alles eens op een rijtje hadden gezet. 

 

Wij hebben dan uiteindelijk gekozen voor een Novy Zen, om toch nog een traditionele , maar decoratieve dampkap te hebben.

Bij ons is het wel afzuig naar binnen, aangezien we anders nog voor bypass systemen moesten zorgen met de ventilatie, en daar was het al te laat voor.

 
 
Lid geworden
12 nov 2015
Berichten
35
Waarderingsscore
0
Punten
0
elStino zei:
Hi,

 

Wij zijn ook bezig met de voorbereidingen om een huis te bouwen en zijn momenteel met de keuken bezig.

Onze keukenbouwer had ons ook de dampkap in het inductie vuur (van Bora) aangeraden om geen houten omkasting boven ons schiereiland te moeten maken. 

 

Echter heb ik toch mijn twijfels over de afzuigefficientie, zuigt deze effectief 90% van de dampen weg? (Een ander type dampkap zal ook niet al de 'vuile'lucht weg zuigen, vandaar 90%)

En moest deze dat wel  doen, hoe zit het dan met de geluidsniveau?

 

Ik zie dat jij een tijd geleden dezelfde twijfels had Dermeister, hoe is jou standpunt momenteel tov de dampkap in het inductievuur? Welke optie hebben jullie uiteindelijk genomen, als ik mag vragen?

 

Alvast bedankt!

 

Ik lees veel over filterdampkappen, echter zouden zij voor een afvoer naar buiten gaan. Dit ter info ;)

 

Heb je vergeten te quoten bij mijn antwoord :)
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.674
Waarderingsscore
566
Punten
113
wij hebben verschillende opties vergeleken voor onze (nog steeds toekomstige) keuken en hebben resoluut voor een inductievuur met ingebouwde afzuiging gekozen. Een van de schrijnwerkers die dit systeem inbouwt toonde ons een oplossing met een systeem van Bora, waar de afvoer achter de plaat naar beneden afgeleid wordt naar een plasmafilter. Daardoor is er geen terugkerende kost van koolstoffilters en blijft de inbouwruimte heel beperkt.

De prijs is vergelijkbaar met de prijs van de losse componenten (bv Miele of Siemens plus Novy dampkap) samen, onderhoudskost is lager en het is een stuk mooier in de keuken als er geen groot (en verder nutteloos) blok boven het kookeiland hangt.

 

In een goed geïsleerde woning is recirculatie voor de dampkap een vereiste, het systeem dat ons voorgesteld werd, recirculeert de lucht van de afzuiging aan de bovenzijde van de plint van het keukeneiland. Daardoor zijn er geen zichtbare roosters en omdat de doorvooropening extra groot wordt, is er ook veel minder "blaas" effect.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
Downdrafts hebben hun beperkingen. Alles wat "naar boven" weg is zal die dampkap niet meer terughalen. Verschillende fabrikanten hebben me al te kennen gegeven dat je tegenover een vergelijkbare plafondafzuigkap 20-30% minder afzuiging hebt.

Dit is dus echt een geval van "wie mooi wil zijn moet lijden"; in een Porsche 911 moet je ook geen 4 valiezen steken...

De enige bedenking die ik me altijd maak: als je dit in een natuurstenen werkblad steekt, reken er dan maar op dat je binnen 15 jaar, als die dampkap/kookplaatcombinatie defect is, je een nieuw werkblad mag steken. Met al die rare buitenmaten van toestellen kan geen enkele fabrikant nog garanderen dat er eenzelfde formaat toestel beschikbaar zal zijn als dit "end of life" is. En dit soort toestellen komt dan weer meestal terecht in dure keukens die niet bedoeld zijn om binnen 15 jaar weg te gooien...

Daarom ben ik eerder voorstander van de aparte dampkap (dus niet geïntegreed in de kookplaat). Aan een inductieplaat kan veel mis gaan qua (dure) elektronica, aan zo 'n dampkap al veel minder.

Ofwel neem je een werkblad uit bvb HiMacs en zorg je voor voldoende reservemateriaal. Dan kan je later quasi naadloos de gaten laten dichtmaken en nieuwe gaten frezen.
 
Lid geworden
12 nov 2015
Berichten
35
Waarderingsscore
0
Punten
0
Stefaan verwoord exact de redenen waarvoor we het inderdaad ook niet meer hebben gekozen.
Systeem kapot, en het kan inderdaad zijn dat je een heel nieuw werkblad mag zoeken. Frietpot aanleggen en je huis zal veranderen in een frituur.
Mooi zijn is iets, maar het moet nog comfortabel blijven, en hier slaat de verhouding volledig naar mooi zijn.

Ik heb ook het gevoel dat het niet echt van de markt komt en het een stille dood zal sterven.
 
Lid geworden
28 sep 2018
Berichten
10
Waarderingsscore
1
Punten
3
dermeister zei:
ElStino

 

Wij hebben effectief op de bewuste Batibouw de systemen van Siemens/Bosh/Miele en Novy gezien; 

Met de voorstellingen die ze deden leek het wel interessant. 


Echter zit je met de hoge aanschafprijs, + talrijke extra's die je nodig hebt voor binnenafvoer, als je ooit iets wil vervangen of wil veranderen van systeem zit je met de uitsparing die extra moet worden gemaakt voor de diepte en afvoer. 

En er werd ook duidelijk vermeld dat je bij hoge potten, de lucht wat moet begeleiden, zodat er zoveel mogelijk kan worden afgezogen. 

Je moet dan eigenlijk al beginnen nadenken als je aan het koken bent over hoe je het deksel best zet, zodat het meeste kan worden afgezogen. 

Met een frietpot kan dat al helemaal niet. 

Het systeem had, buiten het design dus eigenlijk niet veel voordelen als we alles eens op een rijtje hadden gezet. 

 

Wij hebben dan uiteindelijk gekozen voor een Novy Zen, om toch nog een traditionele , maar decoratieve dampkap te hebben.

Bij ons is het wel afzuig naar binnen, aangezien we anders nog voor bypass systemen moesten zorgen met de ventilatie, en daar was het al te laat voor.

 

 

Dermeister,

Bedankt voor uw reactie, is zeer nuttige info. In ons geval zal (vermoedelijk) de kostprijs van een aparte dampkap hoger zijn omdat:

Inuctievuur met ingebouwde dampkap (één aankoop)

OF

Inductievuur + dampkap + door schrijnwerker gemaakte houten bak (3 aankopen)

 

Vandaar dat ik het eens wou bekijken, maar twijfelde aan de werking.

 

Grtw

 
 
Lid geworden
28 sep 2018
Berichten
10
Waarderingsscore
1
Punten
3
Stefaan Van Slycken zei:
Downdrafts hebben hun beperkingen. Alles wat "naar boven" weg is zal die dampkap niet meer terughalen. Verschillende fabrikanten hebben me al te kennen gegeven dat je tegenover een vergelijkbare plafondafzuigkap 20-30% minder afzuiging hebt.

Dit is dus echt een geval van "wie mooi wil zijn moet lijden"; in een Porsche 911 moet je ook geen 4 valiezen steken...

De enige bedenking die ik me altijd maak: als je dit in een natuurstenen werkblad steekt, reken er dan maar op dat je binnen 15 jaar, als die dampkap/kookplaatcombinatie defect is, je een nieuw werkblad mag steken. Met al die rare buitenmaten van toestellen kan geen enkele fabrikant nog garanderen dat er eenzelfde formaat toestel beschikbaar zal zijn als dit "end of life" is. En dit soort toestellen komt dan weer meestal terecht in dure keukens die niet bedoeld zijn om binnen 15 jaar weg te gooien...

Daarom ben ik eerder voorstander van de aparte dampkap (dus niet geïntegreed in de kookplaat). Aan een inductieplaat kan veel mis gaan qua (dure) elektronica, aan zo 'n dampkap al veel minder.

Ofwel neem je een werkblad uit bvb HiMacs en zorg je voor voldoende reservemateriaal. Dan kan je later quasi naadloos de gaten laten dichtmaken en nieuwe gaten frezen.

 

Mij lijkt het ook dat deze stijgende geuren niet meer kunnen wegnemen en hoe je het draaid of keert, de dampkap vermoedelijk niet alles kunnen opzuigen of iemand met ervaring van zo een dampkap moet het tegengestelde kunnen beweren.

De dampkap van Bora is in het midden van het inductievuur geplaatst, dus je zit in dit geval wel met standaard afmetingen van de kookplaats. Resten en spatten die in het systeem komen zijn gemakkelijk op te kuisen. Dus dat zou me niet tegen houden voor zo een systeem te kiezen.

Maar moest dit niet het geval zijn, dan heb je een zeer goed punt ;)

Bedankt voor de reactie!

Grtz
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan