Keukenblad hoekverbinding: welke frees?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van bouw vrouw
Lid vanaf: 23/10/2015
550 berichten

Ondertussen aanbeland bij het 'vijs uw eigen ikea keuken ineen' deel. Nu heb ik een keuken in U vorm, ook het keukenblad. Op het internet gevonden dat je dat met een mal en bovenfrees kan uitfrezen voor perfecte hoekverbindingen van dat keukenblad. De mal ligt al thuis, de werkbladen ook. Maar ik probeer een bovenfrees te lenen. Aan vrienden met een bovenfrees geen gebrek. Alleen zit ik met het volgende probleem:

Om dat keukenblad door te frezen heb ik een 1.x cm mal en 2.8 cm keukenblad. De bovenfrees volgt de mal met een kopieerring. Dus de frees dient +/- 45mm werklengte te hebben. (50mm volgende de handleiding.) De bovenfrezen van de vrienden hebben allemaal 8mm schacht. Als frees-leek weet ik nu niet goed wat doen. Het te lenen toestel is 1100W. Kan dat met een kantenfrees in 1 pas? Waar een volg-kogellager vanonder aan zit. Of dient dat met een vingerfrees/groeffrees te worden gedaan in verschillende passen? De handleiding van de mal spreekt van een toestel van 1600W. En ik vermoed dat deze bovenfrezen 12mm schacht hebben. Daar heb ik al groeffrezen van 50mm van gevonden. Maar die met een schacht van 8mm, daar vind ik geen groeffrees van 50mm van. Of waar vind ik dat?

De mal is deze: https://www.sitebox.ltd.uk/docs/toolstream/pdf/manuals/633488_Z1MANPRO1.PDF

Reacties

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1958 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Silverline is een (Chinees) merk dat zich sterk op de Amerikaanse markt richt. De mal is dan ook bedoeld om met een freesdiameter van een halve inch te werken (12,7mm) in een kopieerring van 30 mm). Er komt dus een afstand van 8,65mm tussen de mal en het afgewerkte werkblad. Met een kantenfrees met kogellager rechtstreeks op de mal kom je dus 8,65 mm te ver.

Een nuttige lengte van 45 of 50 mm gebruik je inderdaad best met een schacht van 10 of 12mm, anders belast je de frees wel heel erg. Er zijn wel "verlengde" frezen met een schacht van 8mm (bv bij Ecotools, die beginnen wel maar vanaf 18mm) en CMT heeft een "extra lange" groeffrees met wisselmessen met een nuttige lengte van 39,5 mm (type 652.122.11) op een schacht van 8mm. Die is lang genoeg om je werkblad van 28mm in één keer te frezen. Ik zou dan wel aanraden om niet al te diep per keer te gaan, liever in meerdere gangen dan je frees forceren en vooral niet te snel willen werken.

Op de youtubepagina van Festool staat stap voor stap uitgelegd hoe zo'n mal werkt.