Ideeën en vragen keuken

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van JeroenVdb
Lid vanaf: 07/04/2015
1 berichten

In bijlage een 3D voorstelling van onze keuken (work in progress). Samengesteld na verschillende firma's bezocht te hebben.

Het is een rechte ruimte 6,40m op 2,85cm. Met aan de ene kant een kastenwand (met oven, microgolf en koelkast, niet op tekening) en aan de andere kant een lage kast onder het raam. In het midden een eiland van 1m breed. Om aan alle kanten 1m ruimte te houden heeft de eiland een lengte van 3,50m.

Het eiland moet dus een kook, afwas en eetgedeelte bevatten. Het eetgedeelte zal het verst verwijderd zijn van de wandkast. Over de volgorde van afwas en kook gedeelte heb ik nog geen idee. Het afwasgedeelte zou bestaan uit een grote en kleine wasbak (verzonken) en een afloopruimte met groeven zodat we dit ook makkelijker als werkruimte kunnen gebruiken.

Daaropvolgende had ik nog de volgende vragen:

1. Wat lijkt een logisch volgorde voor het afwas en kookgedeelte? Kookgedeelte naast het eetgedeelte of omgekeerd?

2. Wat is een goede lengte van het eetgedeelte? 1,20m of beter kiezen voor 1,30m?

3. Laten we best een bepaalde ruimte links én rechts van het afwasgedeelte om weg te zetten of zou er nog genoeg zijn aan een vrije kant (zoals op onderstaande tekening).

4. Voor de keukenkasten valt de keuze tussen laminaat of poederlap. Ik zou voor poederlak gaan omdat dat niet de fijne (precies vuile) randjes heeft. Maar zijn er nog voordelen?

 

Reacties

afbeelding van Stella1
Lid vanaf: 09/11/2009
581 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zit nu aan mijn eiland van 3,60m ;-) Net opgemeten, eetgedeelte is 138cm dus ik zou kiezen voor 130cm. Met 120 ga je dicht op elkaar zitten. Ons eiland heeft alleen een spoelgedeelte maar ik zou dus kiezen om kookgedeelte het dichts bij de tafel te hebben. Zo kan je de potten op het vuur laten staan bv. Maar ik denk wel dat als je beide op dat eiland zet je weinig werkplaatst hebt. Maar dat zal misschien ook wel afhangen van de afmetingen van je spoelbak(ken) en kookplaat.

afbeelding van JeroenVdb
Lid vanaf: 07/04/2015
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het probleem is dat we dan ons spoelgedeelte zullen moeten verwerken in de wandkasten en dan verliezen we ook veel plaats lijkt me. Of zouden jullie dit toch een beter idee vinden?

We zouden voor een kookplaat van 60cm gaan en een verzonken spoelbak om hier (visueel) wat plaats mee te winnen.

afbeelding van fozziebear
Lid vanaf: 03/11/2010
33 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij ons werkeiland met eetgedeelte voor 2 personen, 1m40 hier, minder dan 1m30 zou ik niet gaan.

Wij hebben gekozen voor 2 gelijke spoelbakken (onderbouw uit een stuk), hadden voordien een grote en een kleine  maar persoonlijk vind ik dat je aan die kleine (heel) weinig hebt.

Materiaal is poederlak , slechts één maand in gebruik tot nu toe maar voelt en ziet er heel degelijk uit, slijtvastheid enz kunnen we nu uiteraard nog weinig over zeggen.

Hangt er vanaf hoeveel en hoe graag je kookt maar een kookplaat van 60 cm zou ik enkel kiezen indien groter niet mogelijk is, bij ons is ze 80 cm met één grote zone van 25 cm wat altijd handig is wanneer je eens een wat grotere pot of pan wilt gebruiken.

afbeelding van Stella1
Lid vanaf: 09/11/2009
581 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb de indruk dat dat eiland niet pas in die ruimte. En ik weet wel dat dit de droom is van de meeste mensen Smile maar je hebt een redelijk grote ruimte die volgens mij gewoon verkeerd benut wordt. Het ziet er allemaal zo ingepropt uit. 1m om rond je eiland te wandelen is niet veel. Je moet spoelbak en kookplaat op die 2m60 plaatsen. Je kiest voor een kleine kookplaat - op 60cm krijg je echt wel niet veel geplaats, een dubbele spoelbak maar eigenlijk ook weer niet want met die kleine ga je waarschijnlijk niet veel doen. Er blijft weinig plaats over om te werken vind ik.

Ik zou persoonlijk eens van nul beginnen en eens iets proberen zonder dat eiland of eventueel met een schiereiland.

afbeelding van bgcw
Lid vanaf: 22/05/2011
2379 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

zou al nooit een kleine kookplaat nemen voor "het zicht", niks zo makkelijk als een grote plaat.

het is ook altijd handig als je kookplaat in de buurt van de frigo is, wat hier toch een hele afstand is.

spoelbak, ga je veel met de hand afwassen? ander een enkel kleintje is meer dan voldoende.

denk ook dat je dampkap als ne blok boven je eiland gaat hangen Wink

om naast elkaat te zitten moet je toch op 60cm zitplaats tellen.

afbeelding van yannickvr
Lid vanaf: 27/01/2008
119 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hello,

 

de indeling op zich voelt voor mij echt niet ok. Je hebt geen 'leefkeuken' want scheidt ze volledig af maar forceert er wel een sociale factor in, de langste muur,waar je dus een indrukwekkend vlak kan creëren benut je niet,...  

 

Ik zou echt 'iets anders ' proberen