• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

BORA kookplaat met dampkap

Lid geworden
23 dec 2013
Berichten
7
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,

Wij staan op  punt om de keuken te vernieuwen en wilde graag een kookeiland integreren in de nieuwe keuken.
Nu hebben we op een offerte een BORA kookplaat staan die een dampkap met koolstoffilter heeft middenin de kookplaat!
Heb voorheen nog nooit van BORA gehoord laat staan dit zo soort type van afzuiging.
Lijkt ons zeer effecient en gemakkelijk omdat je dan geen vals plafond nodig hebt.
Alleen zit ik met heel veel vragen.

- Werkt zo een koolstoffilter even goed als een afzuiging naar buiten toe qua geur dan?
- Hoe vaak dien je de filter te vervangen?
1x per jaar volgens de winkel maar ik lees ook verhalen van 4 x per jaar aan 145 euro het stuk = *unknw* 

- Wat met je de waterdamp van bv. spaghetti water dat je aan de kook brengt?
- Dat blijft dan in je keuken hangen met grote vochtigheid tot gevolg?
- Zijn er ook andere filter dan koolstoffilters?
- Iemand ervaringen hiermee?
A.u.b zou echt welkom zijn.!
Vind van de BORA kookplaat en koolstoffilters niet zoveel terug.
Alvast bedankt bij voorbaat,
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.144
Waarderingsscore
6.698
Punten
113
Als ik de opstelling zie, vraag ik me af : wat als er iets serieus  overkookt ? Of alle spatten van bv spaghettisaus, die druipen allemaal mee in de afzuiginstalltie.  Je verliest er ook een plaats mee, Misschien minder belangrijk voor jou, maar wij gebruiken vrij intensief onze 5 zones.

Koolstoffilters : bij goed gebruik zal dit werken, 1 of 4/ jaar  dat hangt van de vervuiling af . Kook je alle dagen 2 keer of 2 keer / week ?

Wat is de kostprijs van zo'n kookplaat ?
 
Lid geworden
9 nov 2011
Berichten
1.324
Waarderingsscore
6
Punten
0
Ik had er ook nog nooit van gehoord. Wel een interessant principe. Die systemen kunnen blijkbaar even goed lucht naar buiten verplaatsen (zie https://www.bora.com/nl/service/). Als je met een eiland werkt zal dat waarschijnlijk niet mogelijk zijn.

Bemekringen die bij mij opkomen:

1. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik heb al vaak gelezen dat een dampkap met enkel een koolfilter veel minder goed werkt dan een klassieke
2. Wat ga je doen als je een frietketel gebruikt?
3. Er is blijkbaar veel onderhoud aan dat Bora systeem (zie handleiding)
 

b2

Lid geworden
23 nov 2012
Berichten
584
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik heb het laatst op een beurs eens gezien. Je zag de waterdamp er duidelijk in gaan dus het werkt. Maar ik vraag me toch af of het voldoende is. Damp gaat van nature naar boven, dus je moet al extra kracht hebben om het terug naar beneden te trekken. En als je een hoge kookpot hebt wordt dit alleen maar erger (op de beurs was het natuurlijk een klein laag keteltje :p) Om nog maar te zwijgen van het plaatsverlies naar beneden en de tocht aan uw tenen ;-)

Over koolstoffilters kan ik heel duidelijk zijn, dat werkt goed. Ik zou het echter wel enkel aanraden in combinatie met een ventilatiesysteem, anders ga je niet van de vochtigheid afgeraken vrees ik. Maar als je dit systeem wil kan je misschien beter zoeken naar een recirculatie dampkap van een gekend merk zoals novy. Als je echt fancy wil doen, de novy zen is zowel visueel als praktisch een aanrader ;-) 

Novy koolstoffilters kan je trouwens regenereren in de oven, dus je moet misschien 1x om de 10 jaar een nieuwe kopen. Bij sommige merken gaat dat niet en dan kan dat jaarlijks wel een dure grap worden.... 
 
Lid geworden
23 dec 2013
Berichten
7
Waarderingsscore
0
Punten
0
Alvast bedankt al voor de reacties !

 

Nu de Bora hebben we in werking gezien en dat ging heel goed zelfs op stand 1 al.

Was wel een klein potje water dat wel.

Heb na een paar dagen internet amper 2 reviews gevonden van personen die de Bora basic hebben en daar heel content van zijn qua werking alleen is er 1 persoon die het probleem aanhaalt van de koolstoffilter die erg snel moest vervangen worden + erg duur was.

Het andere probleem wordt me ook duidelijk dat ik ga blijven zitten met de condens van het verdamte kookvocht. Zeker omdat wij geen circulatie in huis hebben zoals de nieuwe passieve huizen van tegenwoordig.

 

Het gaat ons zeker niet voor het fancy ding maar eerder omdat we dan geen vals plafond nodig hebben en geen extra uitgang naar buiten moeten voorzien (weer een gat bij in de gevel)

Stomme vraag misschien maar ik dacht dit een recirculatie afzuiging was ?? wat is het verschil eigenlijk ?

 

 
 

Bart Herp.

Nieuw Lid
Lid geworden
22 feb 2011
Berichten
82
Waarderingsscore
0
Punten
6
Recirculatie is eigenlijk het hergebruiken van de lucht.

Dus bij de bora afzuigkap wordt de lucht afgezogen, gefilterd en vervolgens terug de woning ingeblazen.

Het grote voordeel is hierbij dat dit geen invloed heeft op een ventilatiesysteem in passief- of andere woning.

In het geval van een gewone dampkap wordt de vervuilde lucht afgeblazen naar buiten waardoor je een grotere afvoer van lucht krijgt dan voorzien. Vooral bij balansventilatie is dit niet gewenst (de balans is verstoord).

Daarvoor dat zo'n afzuigkap interressant is in passieve woning. Je hebt het voordeel dat er geen warmte verloren gaat door de afgevoerde lucht en je ventilatiedebieten blijven behouden.

Over de bora dampkap zelf.

Let er op dat je naast het aanleggen van de dampkap eerst nog een inox plaatje moet afnemen. Er is dan wel plaats voorzien om dat plaatje weg te stoppen maar echt handig vind ik dit niet. Ik weet niet of er een model bestaat waarbij de afzuiging automatisch omhoog komt bij het aanleggen.

De filter zit normaal onder de keukenkasten of anders gezegd achter de keukenplint. Dus voor de filter te vervangen moet je eerst de plint afnemen en dan pas kan je aan de filter.

De motor is ook iets luider maar dat is mijn gevoel en hangt af van wat voor kap je gewoon bent.

Anders is het wel mooi, je hebt geen verlaagd plafond of een luifel nodig en het werkt wel degelijk.

Kijk zeker nog eens naar  het alternatief van novy: http://www.novy.be/nl/products/detail/7901-up_side

Kan misschien iets beter zijn in prijs.

 
 
Lid geworden
9 nov 2011
Berichten
1.324
Waarderingsscore
6
Punten
0
En wat dan met een frietketel? Of frituren jullie nooit?
 

Bart Herp.

Nieuw Lid
Lid geworden
22 feb 2011
Berichten
82
Waarderingsscore
0
Punten
6
Ook de dampkap aanleggen.

De vetdeeltjes worden gefilterd door de vetfilter, de geur door de koolfilter.
 
Lid geworden
23 dec 2013
Berichten
7
Waarderingsscore
0
Punten
0
Nu de vetfilter zit in de ronde opening hoor die gaat er zo uit in een paar seconden. De koolstoffilter dacht ik dat die daar ook zat maar dat weet ik niet zeker.

wij frituren natuurlijk ook maar dat ruik je altijd ook met een gewone dampkap nu.

De meeste zorgen maak ik mij over het vocht dat de ruimte wordt ingeblazen en de koolstoffilter die je halfjaarlijks moet vervangen volgens de keukenboer. zij hebben setjes vanaf 62 euro . dit 2 keer per jaar en zo een 15 a 20 jaar lang = wat een belachelijke kostprijs wordt dit dan !!

Novy zit ik met hetzelfde probleem vind de Bora ook wel mooier maar dat is persoonlijk natuurlijk. 

 

in de handleiding staat duidelijk dat als je geen luchtcirculatie hebt er een raam moet open staat voor de condens uit de ruimte te krijgen = zegt genoeg denk ik.

Ga de opties nog eens afwegen maar voor mij zal het geen recirculatie afzuiging worden.

Merci voor de tips en bedenkingen !
 
Lid geworden
24 jun 2006
Berichten
121
Waarderingsscore
2
Punten
0
De Bora Basic is een uitzonderlijke dampkap/kookplaat die echt wel fijn werkt. Al degene waar ik het aan verkocht heb, zijn tevreden.

De koolstoffilter heeft een werking van ongeveer 150 u. wat neerkomt op ongeveer 1 jaar koken. Dit is natuurlijk ook afhandelijk van hoeveel en wat je kookt. Als je alleen water kookt, heb je geen filter nodig.

Wat de waterdamp betreft die je terug de woning in blaast, is dit ook zeer afhankelijk van je ruimte. Heb je een kleine keuken in een oudere, slecht geïsoleerde woning, kan dit problemen geven. Heb je eerder een grote of open keuken in een recenter en geïsoleerd huis, ga je daar nauwelijks iets van merken.

Je kan ze eventueel ook met een afvoer naar buiten krijgen, maar dan mag de afvoerleiding max. 6 m zijn. Voor afvoer naar buiten zijn de andere modellen van Bora beter.

En mocht er iets overkoken of iets in de rooster terechtkomen, is dat geen probleem. De Basic heeft een opvangcapaciteit van ongeveer 1 liter, dan moet je er al bijna iets ingieten. Kan ook heel gemakkelijk zuiver gemaakt worden.

Het zijn hoofdzakelijk de vetpartikels die viezigheid geven in een keuken, en deze worden veel beter afgezogen door een Bora dan door een klassieke dampkap, en al zeker beter dan door een plafonddampkap. Vetpartikels zijn zwaarder als waterdamp en je moet al een sterke plafondampkap hebben om die zo hoog op te zuigen. Ook is de vetfilter veel gemakkelijker bereikbaar zodat je die ook vaker in de vaatwas gaat steken wat de werking dan weer ten goede komt.

Je moet je wel wat aanpassen aan de Bora. Als je kookt in een hoge pot doe je dit best met de deksel schuins op de pot in de richting van de afzuiging, en dan werkt dit ook met hoge potten goed.
 
Lid geworden
25 mei 2017
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
0
Beste,

Het forum van bouwinfo heeft vele bezoekers, en is daarom voor velen ook het uitgelezen medium om gratis reclame te komen maken voor hun eigen winkel. J
ammer genoeg werkt dat hier zo niet en dat zult u waarschijnlijk ook wel gelezen hebben in de forumregels waarmee u zich akkoord hebt verklaard.
Uw berichten zijn deels van ons forum verwijderd, maar mocht u toch een graantje willen meepikken van het succes van bouwinfo, aarzel dan niet om contact op te nemen met de beheerder van deze site via

info@bouwinfo.be - voor meer informatie.

LET WEL OP :
Als u adverteerder wordt, wil dat niet zeggen dat u hier opnieuw reclame mag komen maken.
U hebt op die manier het recht om een link naar uw contactpagina te plaatsen, zodat mensen u makkelijker kunnen vinden wanneer u hen bijstaat met raad op ons forum.
Groetjes

Het Bouwinfo-Team

De vooroordelen zijn echt proefondervindelijk volledig onterecht.
Overkoken is geen enkel probleem omdat zelfs, al zou er 0,5 cm vloeistof zijn en het in de opening zou lopen , zit er nog een opvangbakje die  problemen voorkomt.
Het grote voordeel is het onderhoud dat werkelijk niets meer is. 
De efficientie is veel beter dan bij een gewone  krachtige dampkap.
Verlies kan erbij een heel hoge pot wel zijn, maar bij een gewone dampkap is dat ook.
Het sterkste is de reuk neutralisering met de koolstoffilters, die is buitengewoon.
Met deze techniek sluit je luchtkanalen uit en krijg je een punt beter op het EPC.
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.144
Waarderingsscore
6.698
Punten
113
Niets van onderhoud ? Dat opvangbakje ledigt zichzelf ? Filters gaan eeuwig mee ? Moet niet gepoetst worden.
Efficiënter dan gewone ... hoe meet je dat ?
Verlies bij hogere pot, waarom zou dat hetzelfde zijn met een dampkap die erboven hangt ?
Koolstoffilters zijn ook gewoon van toepassing bij andere dampkappen hoor..
 
Lid geworden
28 apr 2015
Berichten
72
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij zullen opteren voor de Siemens IQ700 Downdraft.  In actie gezien in Jette.  Het is wel zo dat we voor 2 stukkengaan opteren wat voor ongeveer 1200m3/ zal genereren.  Zal ingebouwd worden in eiland.  

Van Bora moet ik niet zo goed weten.  Ik herriner mij dat bij de presentatie zij een spadel tussen de schedel en de pan moesten leggen om de damp te controleren.  Niet uitstekend me dunkt.

 

 
 

Bijlagen

  • schermafbeelding_2017-11-28_om_22.08.48.png
    schermafbeelding_2017-11-28_om_22.08.48.png
    996,4 KB · Weergaven: 2
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan