Afzuigkap afvoer via buiten of recirculatie

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Tavitje
Lid vanaf: 29/03/2017
16 berichten

Hallo iedereen,

Wij zijn genoodzaakt om onze dampkap in het werkblad te voorzien (downdraft) aangezien we met 4,5 meter hoge muren zitten en wij onze keuken uit 80% eiland voorzien.
Nu vroeg ik mij af wat de beste methode als afzuiging.

Voorzie ik best een buis naar de buitenmuur toe, ± 2 meter of ga ik voor een recirculatie? Ik weet er zelf nog niet heel erg veel over maar had al gelezen dat de afzuiging soms onvoldoende zou zijn en er geuren achterblijven na het koken.

Chape en vloer moeten nog beide gebeuren dus ik kan nog weg met buizen.

Ventilatiesysteem is een C .

Wat zou de beste optie zijn naar afzuiging/warmteverlies/geluid/... Iemand mening? 

Alvast bedankt,

Reacties

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
6186 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Geuren worden afgevoerd door de ventilatie. Het duurt een paar uur, maar het werkt. Vet wordt gevangen in de filters van de dampkap, eender welk type.

Als er dan toch geen sprake is van balansventilatie zou je kunnen opteren voor afvoer naar buiten, maar je bespreekt best eens met je EPB-persoon wat dit ‘kost’ aan e-punten (en bijgevolg misschien ook aan echt geld door het missen van korting op KI of meer PV-panelen). Een blowerdoortest zal met een buis naar buiten ook niet echt veel e-punten opleveren.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10996 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

“Kookgeuren blijven hangen” — euh ja, dat is zowel bij recirculatie als bij een gewone dampkap zo?

Naar warmteverlies toe: een dampkap werkt met zeer hoge debieten (400-600m3/h afvoer). Met je systeem C is de kans dus groot dat bij 1 kookbeurt (50-60 mins) de volledige luchtinhoud in huis weg is... dus alle lucht in huis moet terug opgewarmd worden... vanzelfsprekend is dus recirculatie naar warmteverlies veel beter. Dan hebben we het nog niet over het feit dat een buis naar buiten een continue tochtgat en geluidsoverlast gat is.

Naar mijn mening heeft afvoer naar buiten in een nieuwbouw enkel zin als je ook de luchttoevoer mee voorziet aan het fornuis - dan ga je veel minder opgewarmde lucht uit huis weghalen, en bij een doordacht systeem zitten kleppen die openen/sluiten om tocht & lawaaioverlast te vermijden (bv terugslagklep op afvoer is al voldoende, toevoer is iets complexer omdat keuken door ventilatie in lichte onderdrukstaat). Ik zou eerder bekijken of dat een mogelijkheid is.

Los daarvan, ik heb hier een buis naar buiten voorzien in een vlaag van onwetendheid. Zou zeker recirculatie overwegen mocht ik het opnieuw kunnen plannen.

afbeelding van thomas_dhaese
Lid vanaf: 18/06/2014
1615 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier recirculatie met filterbox waar actiefkool (mat) in zit. Ik weet niet of dat veel verschil zou maken met of zonder. Dampkap of niet, ruiken doe je het eten toch altijd. Na x-tijd is de geur sowieso weg door ventilatie.

Thomas
BLOG: 9070!

afbeelding van Goldilock
Lid vanaf: 02/11/2007
224 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

als je toch een buis naar buiten wil kan je deze afsluiten door een muurkap van Naber. Is getest met blowerdoor volgens de fabrikant. Komt normaal niks binnen.

Hier ook geinstalleerd maar blower door moet nog gedaan worden.