Warmtewisselaar voor vrijstande kachel

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van D2ThaV
Lid vanaf: 06/01/2014
47 berichten

Ik heb enkel jaren geleden bij de verbouwingen van mijn huis op het gelijkvloers vloerverwarming gelegd gestuurd door een Daikin warmtepomp, en volledig afzonderlijk centraal in de living nog een vrijstaande houtkachel staan ook. Deze is met inox buis tot net boven plafond en gaat dan naar buiten om opbouw tegen de gevel omhoog te gaan. 

Destijds aan de houtkachel 3 waterleidingen voorzien tot in de berging met alle technieken, alsook een signaalkabel van kachel tot berging voor mocht er ooit een kachel komen met warmtewisselaar. Beneden is alles perfect warm te houden en werken beide systemen goed. Op het eerste verdiep ligt alles klaar voor verwarming maar dient het niet, omdat mijn warmtepomp maar tot 45 graden kan en het dan redelijk grote convectoren zouden moeten zijn. Tot op heden heeft dit al altijd gegaan, maar ik ben beginnen denken: als de warmte er beneden toch in overvloed is aan de kachel, zou het dan niet mogelijk zijn om deze tot boven te krijgen... Het is natuurlijk altijd aangenamer als het er in putje winter toch warmer geraakt dan 12 graden boven :). 

Een soort van serpentijn rond de inox uitlaat tot vlak aan plafond was mijn eerste gedacht, maar aangezien de kachel volledig vrijstaand is gaat dit een hele klus worden om dit allemaal netjes te krijgen aangezien waterleidingen onderaan naast kachel zitten. 

Tussen kachel en muur is ongeveer 30 centimeter, tegen de muur een convector hangen waar water wordt doorgepompt dat naar boven gaat door de verwarmingen is een optie dat netjes kan worden aangepakt zonder al te veel werk, maar de vraag is of dit opbrengt... Dat zou ineens het probleem oplossen van scheur in de muur van de hitte die ik wou wegwerken door te betegelen. De totale lengte van leiding beginnende aan kachel tot collector boven voor de verwarming is een dikke 40 meter schat ik. Gaat het water op deze manier ooit een temperatuur kunnen bereiken dat boven iets kan betekenen qua opwarming? Boven hoeft het geen 20 graden te zijn, maar als ik op deze manier de kamers toch warmer dan 12 graden kan krijgen, heb ik toch wat hitte van mijn kachel nuttiger kunnen besteden dan ze naar buiten te stoken. Zou dit beneden op den duur ook geen averechts effect kunnen hebben dat deze convector achter de kachel na lange tijd stoken de ruimte zelf meer gaat opwarmen dan warmte afgeven naar boven toe? Het kan niet de bedoeling zijn dat je savonds beneden moet gaan lopen omdat het niet te houden is van de warmte, om boven in 14 graden te liggen ipv 12 graden. 

Of zijn er nog andere alternatieven om de warmte van mijn kachel boven te krijgen met de voorziene middelen die ik ter beschikking heb? 

Alvast bedankt! 

Reacties

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
6549 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

In alle eerlijkheid: dit moet toch duidelijk geweest zijn vanaf het begin dat daar grote convectoren nodig zouden zijn? En dan was vvw boven toch goedkoper (én beter)?

langs de andere kant: google

maar... hoe ga je dat rondpompen? Niet doorheen je wp hoop ik?

en ook: met 45° water moet je toch ook makkelijk aan 18° boven geraken op de bovenverdieping?

en nog: 12° boven? bij die renovatie vergeten te isoleren? Heeft iemand een warmteverliesberekening gedaan bij de keuze voor een wp of is het een cowboy-installatie?

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
25079 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ja dat kan allemaal

maar kost veel geld om het goed te doen

of als je het goedkoop wil doen is rendement 0,0 %