Z-trap in combinatie met open/gesloten

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Filly
Lid vanaf: 02/10/2018
26 berichten

Na het forum afgeschuimd te hebben, veel interessante topics, maar geen antwoord op deze 2 vragen:

Mbt Z-trap: Gezien de beperkte ruimte zal de trap eerder stijl dan lui zijn. 1e trapbouwer die ter plaatse kwam zei dat een Z-trap in dat geval geen goede keuze is,  omdat deze meer lengte nodig hebben, maw ideaal voor luie trap. 2e trapbouwer weerlegd dit en zegt dat geen enkel probleem geeft. Ikzelf denk net dat een Z-trap compacter is dan traditioneel, indien met zelfde optrede behoudt, de aantrede zit een stuk onder de bovenstaande trede toch? Wie heeft gelijk?

Mbt open trap: in mijn rijwoning zal een gesloten trap (boven keldertoegang) naar het 1e verdiep komen, net naast de gemene muur. Vanaf daar zou een steektrap vertrekken richting een klein overloopje (groen gekleurd), naar de 2e steektrap (blauw), parallel boven de trap van het gelijkvloers.  Trappenbouwer steld voor deze 2 open te laten ipv gesloten, voor meer licht door te laten.  Ik trek al vrij veel licht, voor een noord kant, binnen door 2 veluxen + 2 vensters + loopglas op verdiep, maar vrees de nadelen: stof dat neerdwarreld richting eetplaats als iemand naar boven vliegt, en het geluid voor wie boven slaapt terwijl er volk beneden praat, TV kijkt, muziek luisterd.. Iemand relevante ervaringen? Enkel blauwe open laten dan en bruine gesloten? Vloekt dit niet?

 

 

Reacties

afbeelding van bert2
Lid vanaf: 11/03/2006
449 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou die bruine trap zeker open laten:

- stof: vreemde redenering. Dat heb ik hier nooit gemerkt bij m'n open trap
- lawaai: veel zal een gesloten trap niet helpen. Het gat ernaast is veel groter en laat alle lawaai door
- licht: misschien geen meetbaar verschil, maar in de setup van jouw woning gaat het veel mooier zijn om daar een open trap te hebben. Het gaat een veel opener gevoel geven
- loopcomfort: voor stijlere trappen kan een open trap beter zijn omdat de tip van je voet dan kan oversteken over de trede. Maar het moet dan al wel redelijk stijl zijn (en vooral merkbaar voor degenen met een 45 of meer Lol

Maar voor de ruimtelijke ervaring zou ik hier absoluut voor een open trap gaan.

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15544 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Open of gesloten maakt volgens mij weinig uit, het is een esthetiche keuze die je moet maken.

Ook voor de steilte van de trap of voor het gemakkelijker op en afgaan maakt het weining uit of je nu een Z-trap dan wel een open of gesloten trap hebt. Bij de berekening van de aantrede wordt daar ook geen rekening mee gehouden. Waar het wellicht een Z of een open trap een voordeel kan bieden bij het opgaan zal dat niet helpen bij het afgaan. En het is net bij het afgaan dat je het meeste risico loopt.

Om die reden wordt een steile open trap (molenaarstrap) dan normaal ook achterwaarts afgedaald.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15429 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vraag me af op welke maatgegevens er gebaseerd is om te kiezen voor een Z- trap.

Z- trappen geven het voordeel dat op de beschikbare diepte met de  te overbruggen hoogte , je een mindere steile trapwang kunt maken. Op de zelfde diepte en  dezelfde hoogte zou een rechte steektrap dan te steil zijn.

Omdat je minder steil kunt werken , ga je optrede  en je aantrede veranderen van verhouding  wat het gebruik en de veiligheid bevordert. 

Echter in dit plan ontbreken enkele cruciale maten: diepte van de trap , hoogte van de trap.  Met deze 2 gegevens waarbij de hoogte van cruciaal belang is voor de verdeling in het aantal tredes kun je pas na berekening bepalen of je kunt werken met een steek- of dat je moet kiezen voor een Ztrap of in het slechtste geval een kikkertrap.

Pas na die beslissing kun je pas opmaken of de trap open of gesloten kan zijn.

Dus teken dit eerst en vooral deftig uit, want met jouw plan is er geen enkele die je kan adviseren. Trouwens waarom zit er onderaan de bruine trap nog een bordes ? Laat dat weg of start je trap OP dat bordes... maar weerom , geen enkele maat vermeld.