Plafondhoge blokkader deuren

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van peggy_kurt
Lid vanaf: 11/06/2020
19 berichten

In onze nieuwbouw hebben wij gekozen voor plafondhoge blokkader deuren, beneden 2,60m en op de verdieping 2,40m.
Deze deuren hebben 1.600 euro per stuk gekost, dit vermeld ik niet om te klagen over de prijs, maar gewoon omdat we voor die prijs per deur toch wel een goeie plaatsing mogen verwachten.
We hebben ook vloerverwarming op beide verdiepingen.

Onze SOD aannemer heeft er een regelrecht zootje van gemaakt en bij de leverancier, die niet de plaatsing heeft uitgevoerd en waar onze SOD aannemer een goeie klant is of op de architect kunnen we niet terecht, want er zijn geen GESCHREVEN plaatsingsvoorschriften, dus de SOD firma heeft maar wat gedaan.
De aannemer heeft alle deuren met montageschuim vast gezet.
Via een technische raadsman die we consulteerden is dit NIET voldoende en is een mechanische verankering nodig.
Dit werd hem ook bevestigd door de leverancier, wat ze ons nooit zouden vertellen want hun klant ... de SOD ... is te belangrijk voor hen.
Mijn eerste vraag:
- Kan nu nog een mechanische verankering worden aangebracht? Is dat in mensentaal, gewoon een paar speciale schroeven in het montageschuim draaien? Is dit dan een voldoende verankering?
Ter info: Wij werden verteld door de leverancier dat de pleisterwerken in 2x dienden te gebeuren ... waar ik mij nu al zorgen over maak als ik lees wat op dit forum staat geschreven.

Daarnaast werden blokkaders, maar ook deurbladen, met beitel en schaaf serieus bewerkt in de plaatsing want 6 van 7 deuren konden niet gesloten worden, dus heeft men 6 van 7 slotkasten uit de blokkaders gehaald, deze op een andere plaats uitgehold met een beitel ... scheelt max. 0,5 centimeter met de oorspronkelijk infrezing, het gat heeft me zeeeeeeer slordig dichtgemaakt met wat 'kneedpasta' en dat heeft men met een ander kleur wit (?) overschilderd.
Mijn vraag, gaat zo een kneedpasta door uitdroging niet krimpen, waardoor op termijn een spleetje te zien is?
Ter info: Wij bestelden gelakte deuren om ze juist NIET meer te moeten schilderen, de SOD aannemer heeft ons 'voorgelakte' deuren aangeleverd en verstopt zich daar achter want nu is het aan de schilder om hun prutswerk goed te trekken. Maar daar ontsnapt mij de logica, de SOD steekt zich weg achter de bestelbon die wij hebben getekend voor 'voorgelakt' ... dat hadden wij niet gezien en mochten wij het gezien hebben, dan denk ik dat wij alsnog zouden gedacht hebben 'die zijn gelakt'.
Wij zijn namelijk leken en onze offerte bij de SOD leverancier spreekt over 'gelakte' deuren ... dus dat de SOD dit zelf heeft aangepast zonder ons iets te laten weten stellen wij in vraag, maar zei antwoorden: wij doen dit altijd zo.
Trouwens de opvulling met kneedpasta en overschilderen met, wat wij noemen tippex, is gedaan met alle stukken en brokken die ze uit de blokkaders gehaald hebben om ze te 'laten passen'.
De deuren hebben ze bovenaan half bijgeschaafd en de gevolgen zijn hiervan te zien want de bovenste randen hebben ongeveer in het midden en zonk.
In 1 bepaalde kamer hebben we 2 deuren ... als je beide toe doet, dan is bovenaan te zien dat de deuren scheef zitten en er is bij 1 deur een spleet van 1 centimeter en bij de andere is dat ongeveer 3 centimeter (had het bij allebei 3 centimeter geweest, dan zouden we hier niet over zijn gevallen, maar het is zo verschillend dat een mens er alleen kan bij janken.

Als wij de SOD aanspreken is het antoord: ' de deuren zijn volgens de 'code van goed praktijk' geplaatst, als jullie een mechanische verankering willen dan moeten jullie ons dat zeggen' ... en daar staan we dan.
We zouden ENORM geholpen zijn, als iemand ons op de 2 vragen kon antwoorden:
- Is een mechanische verankering na een plaatsing met montageschuim evenwaardig aan de correcte uitvoering (= onmiddellijk mechanisch verankeren)?
- Zal 'kneedpasta'(of houtpasta of wat het ook mogen zijn dat ze hebben gebruikt, De SOD weigert hierover info te verstrekken, na een niet gaan tijd krimpen waardoor spleten zichtbaar worden en men opnieuw moet gaan oplappen?

Voor wie: Architect consulteren schrijft ... die is nutteloos gebleken in elk van onze klachten. SOD ... architect ... broodheer ... maar dit mag je natuurlijk niet uitspreken want blijkt vloeken in de kerk te zijn ... ook al is het de realiteit.  :-(
Voor wie foto's vraagt: Helaas zijn de 'tippex' correcties bijna onzichtbaar op foto ... als je het 'live' ziet is het wel duidelijk, dus daarom dat ik geen foto's toevoeg want ik weet dat anders het antwoord zal zijn: 'ik zie het probleem niet'.

Reacties

afbeelding van josm
Lid vanaf: 04/06/2014
156 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier juist hetzelfde: de binnendeuren werden enkel wat opgeschuimd en klaar. Twee dagen later heb ik er zelf de deuren afgehaakt, de scharnieren van de kader gevezen, gaten door de MDF kader geboord, daarna verder boren tot in de muur, dan een saffrijn gezet, verzonken Multi Monti bouten erin, en dan de deur terug gemonteerd. Dat staat zo al jaren en geeft geen krimp gegeven.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10189 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Verder zijn het helaas praktijken die sommigen gebruiken.  En wiens brood men eet ...

Eigenlijk moet je alles in detail bespreken en schriftelijk vastleggen alvorens een contract aan te gaan.  Maar voorgelakt is idd wel zoals ze zeggen, reeds 1 maal gelakt om zelf af te lakken.
Als leek kan je idd niet alles weten, maar je kan het wel vragen. 
Qua plaatsing, ik weet niet of enkel opschuimen binnen de norm is. Wss wel. Maar je zou inderdaad moeten vastleggen dat deuren mechanisch verankerd moeten worden en openingen afgewerkt met isolatie (geluid, luchtlekken).

Qua aanpassing, geef je aan dat dit niet zichtbaar is. Dus m.a.w. esthetisch goed uitgevoerd.
Je twijfelt of dit geen probleem geeft, dan kan je dit laten opnemen.
Blijkt het achteraf toch een probleem te geven, heb je dat op papier.

afbeelding van josm
Lid vanaf: 04/06/2014
156 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nog vergeten zeggen: de extra bouten zijn natuurlijk ingeboord achter de scharnieren zodat ze niet zichtbaar zijn.

afbeelding van peggy_kurt
Lid vanaf: 11/06/2020
19 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt!
Helaas zitten we niet meer in een fase waarin we het kunnen laten opnemen. We zitten al een stapje verder ... leest: aannemer aangeklaagd via rechtbank.

De aannemer blijft beweren dat zij God zijn, het allemaal perfect weten en kunnen en dat alle fouten bij ons liggen.
We moeten dit dossier vooruit krijgen, maar daarvoor moeten we het juiste scherp hebben om mee te schieten.
Daarmee wil ik niet zeggen dat wij achter alles een fout willen zoeken, integendeel, wij willen ALLEEN die dingen opnemen die echt fouten zijn en dan zijn er nog 'verbeterpunten' , wat van een andere grootorde is - maar we willen het wel vermeld hebben.
Wij proberen op het rechte pad te blijven en niet zomaar een hoop beschuldigingen in het rond te gooien, want als is de leugen nog zo snel .... en wij zijn niet van plan ons daarin vast te rijden.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10189 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Die deuren zijn dan toch niet het enigste dat er mis is?
Hopelijk heb je een rechtsbijstand die alles dekt.
Simpel gezegd is er dus eigenlijk enkel iets mis door het afschaven van de deuren waardoor er een spleet en zonk in is.
Het voorgelakte en het bijwerken van het slot, daar is in feite geen "fout" gemaakt. 
De plaatsing met enkel montageschuim ... als het al niet volgens de norm is, dan is het ook geen enorm probleem.

afbeelding van peggy_kurt
Lid vanaf: 11/06/2020
19 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Echt wel ...
Ik had 2 vragen, waarvan er nog steeds 1 onbeantwoord blijft omdat men ingaat op schade en daar gaat het ons niet om - althans niet hier.
Zal door uitdrogen, de kneedpasta die is gebruikt om de spleten van de aangepaste slotkasten + beschadiging te herstellen krimpen?
Waardoor dan opnieuw een spleet en/of schade zichtbaar wordt?

Trouwens, wij veronderstellen wel dat 6 van de 7 slotkasten moeten 'verplaatsen' om de deuren dicht te krijgen wel degelijk wijst op een fout (meet- en/of plaatsingsfout?).
Maar wij zijn leken ... en dus zoeken hulp o.a. op het bouwforum.

afbeelding van peggy_kurt
Lid vanaf: 11/06/2020
19 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt Josm!

Helder en duidelijk antwoord!

afbeelding van Regis07
Lid vanaf: 03/02/2011
1817 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Off topic.
Ik vermoed dat u in de starterstopic wou zeggen, bij de geplaatste deuren en waar u schrijft over 1 en 3 centimeter dat u mm bedoelde. Het gewoon dat alles duidelijk is!
Toch graag foto's van de geplaatste deuren en die aanpassingswerken aan de deuren. Het is misschien voor uzelf niet helemaal duidelijk maar zonder foto is het voor ons helemaal niet zichtbaar.
Een dieper liggende scharnier zullen wij wel merken, denk ik.
Een geklummel aan de slotplaat zullen wij misschien wel kunnen waarnemen en beoordelen.

De methode van Josm met "Multi Monti bouten" vind ik wel grof/zwaar.
De plaats waar Josm zijn verankering heeft geplaatst vind ik wel correct, namelijk verborgen achter de verschillende hangscharnier. Onzichtbare plaatsing.
Voor een mechanische verankering gebruiken de schrijnwerkers doorgaans afstandschroeven hedendaags.

Het kneedbaar hout of mogelijk een light plamuur? (bv. Polyfilla Pro F220).
Iedere pasta heeft krimp
Eventueel even het slot in zijn geheel voorzichtig eruit halen zodat u in het slotligplaats kan kijken en met een werklamp goed kan belichten om eventueel de gebruikte pasta te zien en te fotograferen. Zulke foto's zijn welkom.
Voor uzelf vind ik deze uileg nuttig als informatie over het plaatsen van binnendeuren.

afbeelding van marc.vv
Lid vanaf: 19/09/2008
844 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Afhankelijk van de richting van het licht kan een foto dingen verbergen of juist erg accentueren.

Zet de flitser van je camera uit en houdt in je ene hand iets van verlichting (bv een led-spot, desnoods een sterke zaklamp) die je wat beweegt waardoor je het effect ziet op het onderwerp.
Wanneer het beeld laat zien wat je hier bedoelt neem je een foto.

Zijlicht zal oneffenheden (verschillen in hoogte) veel meer laten opvallen.

Neem foto's in detail (van kortbij), maar neem er ook van op wat afstand zodat we hier het geheel kunnen zien.

afbeelding van peggy_kurt
Lid vanaf: 11/06/2020
19 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Regis07 schreef:

Off topic.
Ik vermoed dat u in de starterstopic wou zeggen, bij de geplaatste deuren en waar u schrijft over 1 en 3 centimeter dat u mm bedoelde. Het gewoon dat alles duidelijk is!
Toch graag foto's van de geplaatste deuren en die aanpassingswerken aan de deuren. Het is misschien voor uzelf niet helemaal duidelijk maar zonder foto is het voor ons helemaal niet zichtbaar.
Een dieper liggende scharnier zullen wij wel merken, denk ik.
Een geklummel aan de slotplaat zullen wij misschien wel kunnen waarnemen en beoordelen.

De methode van Josm met "Multi Monti bouten" vind ik wel grof/zwaar.
De plaats waar Josm zijn verankering heeft geplaatst vind ik wel correct, namelijk verborgen achter de verschillende hangscharnier. Onzichtbare plaatsing.
Voor een mechanische verankering gebruiken de schrijnwerkers doorgaans afstandschroeven hedendaags.

Het kneedbaar hout of mogelijk een light plamuur? (bv. Polyfilla Pro F220).
Iedere pasta heeft krimp
Eventueel even het slot in zijn geheel voorzichtig eruit halen zodat u in het slotligplaats kan kijken en met een werklamp goed kan belichten om eventueel de gebruikte pasta te zien en te fotograferen. Zulke foto's zijn welkom.
Voor uzelf vind ik deze uileg nuttig als informatie over het plaatsen van binnendeuren.

Nu al bedankt voor de input!
Ik voeg een aantal foto's toe van:
1. De schade die men veroorzaakte bij de plaatsing en die men heeft 'gecamoufleerd' met kneedpasta en wat witte verf, ik heb momenteel geen foto's van het eind resultaat ... maar het ziet er niet fraai noch nieuw uit en wij wonen nog niet in het huis dus ik kan ze ook even niet maken. Alsook een foto van een deur die zo scheef was geplaatst, dat wij niet begrijpen dat je dit plaatst en dan gewoon naar huis gaat alsof het werk af is.
2. De plaatsing waarbij blokkaders wel degelijk 'centimeters' van het plafond af stonden.
3. De slotkasten met een foto van de 'verplaatsing' en dan de 'afwerking'.
Welke houtpasta/kneedpasta ze hebben gebruikt weten we niet en ik zie het ook niet zitten om er een slot terug uit te halen, wie weet maak ik het nog erger, maar hoop wel dat je iets kan met de foto's.
4. Een foto waarop 2 deuren te zien zijn en het verschil bovenaan, de ene deur werd 'bijgewerkt' omdat ze zo klemde aan het plafond - de foto van de 'bijwerking stuur ik later, hij staat niet op mijn laptop of gsm, maar die van mijn partner en die is momenteel aan het werk - maar foto volgt wel.

Wij zijn geen experten, maar we zien dat dit echt niet OK is.
De aannemer vindt ons te 'veeleisend' en weigert om aan onze 'verzuchtingen en grillen' tegemoet te komen, dat was het antwoord dat we kregen nadat we hadden gemeld dat 6 van de 7 deuren niet konden gesloten worden.

afbeelding van peggy_kurt
Lid vanaf: 11/06/2020
19 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Onderstaande foto's zijn van de detailfoto's van de 'bijwerking' van de bovenkant van de deur en dan ook nog 1 foto waarop 2 deuren te zien met een verschil bovenaan.

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
27639 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zeg nu eens eerlijk, waarom SOD (zonder eigen architect) gekozen, en niet voor architect + aannemers

als je er zelf niets meer aan hebt, hopelijk een goede boodschap voor iedereen die voor de keuze staat.