Afwerking/inrichting zolder

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van beans_22
Lid vanaf: 05/11/2018
1 berichten

Wij zouden graag onze zolder verder afwerken tot een combinatie van speel-/hobbyruimte en opbergruimte. Betreft een open bebouwing met piramidedak uit 2011, moderne stijl.

 

Huidige status

 • * Zolder is geïsoleerd en aan de binnenkant relatief proper afgewerkt met wanden/plafond in gyproc, op de vloer liggen OSB-platen, elektriciteit is voorzien (wel slechts 1 stopcontact), hangen 2 spots
 • * Totale beschikbare ruimte (binnen de wanden) is 7m x 5m, waarvan een centraal gedeelte van 4m x 2m onder een horizontaal plafond dat zich nu 1m90 boven de OSB-vloerplaten bevindt (aangegeven op schets met stippellijn)
 • * De buitenste wanden zijn 1m05 hoog, en vandaar naar het centrale gedeelte is er dus een schuin plafond (~30°) om het hoogteverschil van 1m05 naar 1m90 te overbruggen
 • * Er is ruimte voor een vaste trap, al zal die wel behoorlijk steil (hoogte 280cm op een lengte van 257m) moeten zijn en smal (70cm), en bovendien kom je op zolder deels onder het schuine stuk uit, dus is het niet echt heel handig bovenkomen. Vermoedelijk dus sowieso op maat te maken?

 

Onze ideeën op dit moment

 • * vaste trap laten steken met balustrade aan 1 kant
 • * 2 grote veluxen steken op Oost en West, indien mogelijk de velux tot boven de trap laten uitkomen zodat daar de effectieve plafondhoogte toeneemt
 • * opbergruimte voorzien aan de zuid-kant van de trap en deze afschermen met gyproc-wanden en/of grote kast voor tv etc, incl. een soort van proper afgewerkte doorgang/deur door die wand richting opbergruimte
 • * Bureau- / teken- / opbergruimte in de NO-hoek, zit/tv ruimte aan de NW-kant, veel speelruimte centraal

 

Schets in bijlage verduidelijkt dit hopelijk wat meer - excuses voor belabberde kwaliteit.

 

Vragen

 • * Feedback/suggesties ivm bovenstaande?
 • * Volgens ons heeft de zolder best wel wat mogelijkheden (ruime oppervlakte, reeds geïsoleerd, elektriciteit, ...) maar ook een aantal beperkingen (laag plafond, steile trap, temperatuur in zomer/winter, ...), dus dachten we professionele hulp in te schakelen van een (binnenhuis?)architect om toch zeker te zijn dat we tot een samenhangend en doordacht geheel komen dat ook effectief kan/zal gebruikt worden (en niet bvb. een typische zolder die te koud is in te winter en te warm in de zomer). Lijkt dit nodig/nuttig? Zo ja, suggesties steeds welkom (regio Dendermonde)
 • * Enige richting voor de totale kostprijs? De belangrijkste blokken zijn volgens mij de vaste trap / balustrade, vloer (kan dit bvb. gewoon laminaat rechtstreeks op die osb-plaat? Liefst verliezen we natuurlijk zo weinig mogelijk plaats in de hoogte), 2 veluxen, de gyproc-wanden, en eventueel (binnenhuis)architect. We zijn zelf geen handige harry's dus vermoedelijk vooral 'laten' doen.

 

Hartelijk bedankt!

Reacties

afbeelding van semo
Lid vanaf: 11/07/2011
970 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is het vooral voor de kinderen bedoeld?

1m90 (en dat op slechts 8m², de rest is lager) is echt niet hoog. Ik denk dat het rap benepen zou aanvoelen. Ik zou er al nergens kunnen rechtstaan.

Probeer er eens rond te lopen, en af te 'tekenen' waar de grote elementen komen (je hoeft niet echt te tekenen... maar bv groot stuk karton waar de zetel komt, een doos of valies waar afscheidingswanden komen,...).

 

Mijn idee (maar waarschijnlijk niet hetgeen je wilt horen): als opslagzolder gebruiken, en voor je entertainment en andere oplossing in huis zoeken. (en het geld van de veluxen, vaste trap,... in het spaarpotje houden of voor een leuke uitstap gebruiken).

 

 

Praktisch, als je toch wil verder gaan: op OSB kan je inderdaag gemakkelijk een laminaat vloer leggen. Daar moet nog wel een ondervloer tussen (ongeveer 3mm dik).

 

 

 

afbeelding van beans_22
Lid vanaf: 05/11/2018
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dank voor je feedback - de hoogte is de grootste bezorgdheid. 

 

Het is inderdaad vooral als speelzolder voor de kinderen bedoeld (zijn nu nog <5 jaar), met wat bureauruimte zodat we er zelf eventueel wat kunnen werken en bij hen zijn, en dan later als ze opgroeien hebben ze een eigen ruimte om tv te kijken en te gamen enzo. Ook ruimte voor als er eens iemand blijft slapen etc.

 

Mijn idee was dat we met grote dakramen en de juiste designtricks (lichte kleuren, juiste meubilair, vertikale elementen, ...) toch een ruim aandoende en heldere ruimte zouden kunnen creëren. Onder de schuine delen moet enkel een zetel en een bureau komen dus dat lijkt me dan toch nog goed doenbaar. Alleszins belangrijk om hier eerst nog verder over na te denken. 

afbeelding van semo
Lid vanaf: 11/07/2011
970 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En kan je het stuk horizontaal plafond uitbreken om zo in het midden nog wat hoogte te winnen?