Sociale lening bij VMSW

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Tendens
Lid vanaf: 12/12/2008
97 berichten

Op de website www.vmsw.be kan je meer info terugvinden over het bekomen van een sociale lening voor de aankoop van een huis (met renovatiekosten).

In mijn geval kan ik dus als alleenstaande hier aanspraak op maken.

Ik heb reeds een gesprek gehad met een plaatselijk kantoor.

Heeft er hier nog iemand ervaring mee? Dingen waar ik best op let?

Moet ik bij het afsluiten van de lening rekening houden met andere kosten buiten de notariskosten (schrijfgeld, ereloon, aktekosten)? Bij een gewone lening dienen er kosten betaald te worden voor het openen van een lening. Is dat hier ook van toepassing? Zijn de notariskosten minder, omdat het hier een 'sociale lening' betreft?

Addertjes onder het gras?

Reacties

afbeelding van Dako
Lid vanaf: 10/01/2010
796 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tendens,

Heb zelf ook zo'n lening. Idd mooie voorwaarden (intrest/looptijd,...) maar wel de opgelegde voorwaarden (mbt tot verbouwing/bewoning/...) te respecteren natuurlijk.

Bijkomende kosten: 2x 25€ als dossierkosten bij het plaatselijk kantoor.

Verder niets bijkomend. Natuurlijk ook een schuldsaldo af te sluiten (net zoals bij een andere lening)

Nadelen:

het bedrag is steeds een "volledige hypothecaire inschrijving ", terwijl je met een gewone lening, in onderhandeling met de bank, kan beslissen om voor een gedeelte een hypoth. inschrijving te nemen, en het ander deel een hypoth. volmacht. Dit laatste is voordeliger mbt tot kosten van de notaris, maar is bij een lening van de VMSW dus niet mogelijk. (Geeft nu ook geen 1000-den euro's verchil)

Intrest steeds 5jaarlijks herzienbaar (met vast max 4%) Kan ook niet aangepast/veranderd worden naar vb 1/1/1, 3/5/5,...

Verder ook opletten dat je je tijdig aanmeld, budgetten zijn beperkt, en op het einde van het jaar (sept/okt/...) is het geld meestal reeds op.

Verder enkel maar positief, wel merk je het dat het iets is van "de staat", dus voldoene papierwerk in te vullen,tragere verwerking,... Maar niet echt storend, steeds voldoende info, zowel per mail als telefonisch,...

"klein addertje" voor als je de lening hebt: je betaald vanaf de eerste aflossing reeds je volledige kapitaal terug+intrest op het reeds opgenomen bedrag van de lening. Dus als je vb 120.000 leent(vb 600€/mnd), 60.000voor de aankoop opneemt, en 60.000 renovatie nog niet, betaal je vanaf de eerste aflossing al wel het volledige kapitaal af+deel intresten (vb 400kap+100€ intrest=500€) en niet de helft van de 600(=300€)

Dako

afbeelding van Tendens
Lid vanaf: 12/12/2008
97 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je kan dus eigenlijk als iemand met een beperkt inkomen en budget niet beter zitten bij VMSW?

Ook al omdat weinig bank/kredietinstelling je toelaat zoveel te lenen als alleenstaande?

Heb je zelf een schatter over de vloer gehad? Hoe gaan die te werk?

Hoe lang duurde het bij jou eer je leningsaanvraag volledig in orde was?

afbeelding van Dako
Lid vanaf: 10/01/2010
796 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Qua intrest/bedragen/terugbetalingstermijn kon ik in mijn geval weing voordeliger tegenkomen. Maar dit hangt natuurlijk sterk af van de persoonlijke situatie. Je moet er vb 20jaar zelf blijven wonen (wel uitzonderingen). Als je weet dat je binnen 2jaar wil verkopen zijn er mss betere/interessantere opties,... Je zit ook met minimum kosten van renovatie binnen 2 jaar. Wil je kopen, maar pas stilaan/na 2 jaar renoveren kom je niet in aanmerking,...

Heb de schatter over de vloer gehad, maar stelde bij mij niet veel voor(weet niet of dat overal zo is). Kwam langs met het "het ramend bestek" dat je zelf had ingevuld. Heeft snel door het huis gelopen en zie dat het in orde was. Enkel de opmerking: "je weet dat je dat allemaal binnen de 2 jaar moet gedaan hebben" Had wel, moet ik zeggen, het bestek redelijk goed/volledig ingevuld. Is nog geen 5 min binnen geweest.

Opvragen van deel dan de lening idem, aanvraag indienen, en normaal komt schatter dan langs. Heb 2 keer opgevraagd, 1maal belde hij om foto's op te sturen, want hij was daar nog maar net in de buurt geweest en moest er direct niet meer zijn. Andere keer niets moeten bezorgen, gewoon geld ontvangen.

Denk als je alles redelijk getrouw invuld, en geld opvraagd op redelijke termijnen hij er geen problemen van maakt.

Heeft in totaal toch wel een half jaar geduurt van 1ste gesprek tot de lening bij notaris was. Was dan nog met een openbare verkoop.(daaraan merk je dat het "van de staat" is). Aankoop was in december(gelukkig was er nog beetje budget hiervoor), lening eind maart. Heb dus aankoop+deel verbouwing tijdelijk zelf moeten voorfinancieren (overbruggingskrediet bank/ouders/spaargeld). Mss kan het wel sneller maar bij mij toch aanzienlijke tijd geduurt.

Maar als je gewon "uit de hand" koopt kan je natuurlijk de datum van de akte in onderling overleg bepalen. Als deze dan ongeveer samen valt met de lening kan je natuurlijk met de lening de aankoop betalen. Geld werd, na de hypothecaire akte nl onmiddellijk gestort(2dagen later op rekening)

Dako

afbeelding van Tendens
Lid vanaf: 12/12/2008
97 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Antwoord van notaris:

- Kosten die notaris aanrekent voor een sociale lening van 180.000 (maximum genomen) = zo'n 3.800 euro

Dit is dus zonder het ereloon, schrijfgeld etc.. die je moet betalen op het huis (laten we zeggen waarde van 170.000 euro). In mijn geval is dit nog zo'n 3.300 euro, nadat ik er nog het groot schrijfgeld (8.250 euro) van afgetrokken heb dat ik eerder betaalde voor de helft van de aankoop van een huis.

Toch nog altijd meer dan ik dacht.

afbeelding van Candisa
Lid vanaf: 08/04/2010
1736 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wij hadden ook al gaan horen bij de VMSW voor een sociale lening. De service van de verschillende kantoren zal wel verschillen, maar wij hebben in het kantoor te Ieper minstens 5 keer geweest op minder dan 2 maanden tijd om geen stap verder te staan.

Wetende dat mijn vriendin invalide is en nu ongeveer een 1000 euro per maand heeft en ikzelf momenteel maar 400 euro per maand heb, denk ik dat ik kan zeggen dat banken ons even graag zien komen als alleenstaanden?

Wel, na van het kastje naar de muur gestuurd geweest te zijn door VMSW, zijn we gewoon gaan horen bij verschillende banken en bij de tweede bank dat we deden was het meteen in orde om een lening te kunnen afsluiten!

Het gaat hier weliswaar over een woning van maar 85.000 euro, waarvoor we over 25 jaar lenen en alle bijkomende kosten (notaris, registratiekosten....) uit onze eigen zakken betalen, we hebben ze toch maar gekregen.

Ik denk dat er natuurlijk velen zijn die in een villa van honderden vierkante meters op een lap grond van een paar hectare willen wonen, en dat dan liefst helemaal op de buiten, maar toch op 2 minuutjes rijden van een winkelcentrum en autostrade, maar natuurlijk zijn er daarvoor de nodige middelen nodig, en die nodige middelen + interesten moet je natuurlijk ook op maximaal 30 jaar tijd kunnen terugbetalen aan de bank, maar als je kiest voor een huisje dat groot genoeg is om er in alle comfort in te kunnen wonen, weliswaar zonder eigen snookertafel, bowlinghal, theaterzaal, olympisch zwembad, en daar dus ook naar geprijsd is, dan moet het zeker lukken om ook ergens anders een lening te kunnen krijgen.

Wij gaan nu het eerste jaar maar evenveel aan maandelijkse aflossing betalen als we momenteel aan huur betalen (en dat is vrij goedkoop) en met de cap die we gekozen hebben kan dit maximaal stijgen naar een maandaflossing die nog altijd maar vergelijkbaar is met de huur van een vergelijkbaar huisje als wat we gekocht hebben...

Isabelle

afbeelding van Tendens
Lid vanaf: 12/12/2008
97 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nog mensen ervaring met lening bij Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen?

afbeelding van monalisa
Lid vanaf: 27/03/2006
8095 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ja, ik. Ik heb ongeveer dezelfde ervaringen als Dako. Heb vijf jaar geleden geleend voor aankoop en verbouwing. Binnenkort dus eerste herziening van rentevoet, ben eens benieuwd.

afbeelding van Tendens
Lid vanaf: 12/12/2008
97 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Welke voorwaarden moeten er nog zoal vervuld worden?

- 20 jaar in het huis wonen?

- ... ?

Stel dat ik nu deze lening aanga en ik verdien binnen 5 jaar (na de herziening) plots meer dan het maximum dat is toegelaten voor de sociale lening? Wat gebeurt er dan?

Is er ook de mogelijkheid de lening op kortere termijn af te lossen dan overeengekomen, ik bedoel dus 5 jaar eerder afbetalen?

afbeelding van monalisa
Lid vanaf: 27/03/2006
8095 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je kan elk jaar zonder kosten een extra bedrag afbetalen zodat je afbetalingstermijn verkort. De details ken ik daar niet van.

Als je meer gaat verdienen, stijgt je rentevoet. Bij het aangaan van de lening wordt een maximumrentevoet vastgelegd die niet overschreden kan worden, hoeveel je ook gaat verdienen. Om de vijf jaar wordt je rentevoet herzien in functie van je inkomen en de referentierentevoet.

Hoe dat zit met die 20 jaar zelf bewonen weet ik niet precies, maar zou dat niet slaan op het feit dat je het de eerste twintig jaar (of misschien zelfs nooit) mag verhuren? Verkopen en de lening in één keer aflossen zal je wel eerder mogen volgens mij... Wie weet nu zeker dat hij de komende 20 jaar op dezelfde plaats blijft wonen? Ik geloof wel dat je niet in de eerste 3 jaar mag verkopen. Dan moet je een boete betalen.

Hier zijn nog twee topics over VMSW:

viewtopic.php?f=28&t=40868&p=399371&hilit=vmsw#p399371

viewtopic.php?f=28&t=21986&p=198774&hilit=vmsw#p198774

Je kan ook altijd eens je vragen gaan stellen in een kantoor van de VMSW, dan weet je het meteen allemaal zeker en kan je eens een simulatie laten doen voor jouw situatie.

afbeelding van Tendens
Lid vanaf: 12/12/2008
97 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor de opmaak van het bestek voor de renovatiekosten: doe je dan best beroep op een architect?

Als ik het huis koop, moeten er werken gedaan aan dak, verwarming en voordeur.

afbeelding van monalisa
Lid vanaf: 27/03/2006
8095 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je kan een architect meenemen als je uitgebreide werken gaat doen waar je zelf weinig kennis van hebt, maar als het enkel vervangen en opknappen van bestaande situatie is, kan je het zelf ook wel invullen normaal.

Let op: je moet aan een minimumbedrag komen op je bestek (niet voor iedereen hetzelfde bedrag). Daarbij moet je de standaardbedragen gebruiken die op het bestek aangegeven staan.

Voorbeeld: je moet voor minimum 25.000 euro renoveren:

- voor een voordeur staat op het bestek 400 euro, jij kiest een voordeur van 700 euro. Dan telt de 400 euro om tot de 25.000 euro renovatiekosten te komen, niet die 700.

- voor dakpannen staat op het bestek 30 euro per vierkante meter, jij kiest er misschien van 40 euro. De 30 euro telt om tot de 25.000 te komen.

Op het bestek tel je enkel met de bestekprijzen die de VMSW opgeeft. Later ga je dan effectief materialen kiezen en zal je zien dat de meeste dingen duurder uitkomen (en dan moet je dus bijleggen van je eigen geld), heel soms is er eens iets goedkoper. Zorg dus zeker nog voor een potje spaargeld voor je aan de verbouwingen begint. Er gaan ook altijd kosten opduiken die niet op het bestek vermeld staan.

Ik weet niet of je met voordeur, verwarming en dak aan 25.000 euro gaat raken... Haal eens zo'n bestekblad bij een kantoor van VMSW, dan heb je een idee van de prijzen die ze hanteren voor de raming.

afbeelding van Tendens
Lid vanaf: 12/12/2008
97 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De voorwaarden voor een sociale lening zijn gewijzigd vanaf 1 juli 2010.

Renovatiekosten van 10.000 euro volstaan.

afbeelding van monalisa
Lid vanaf: 27/03/2006
8095 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ah, ok, dan zal je er wel komen met dak, voordeur en verwarming.

afbeelding van fopflugel
Lid vanaf: 31/07/2010
13 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb september '09 een lening voor een woning afgesloten bij vsmw. Als je in aanmerking komt voor en lening en er is geld beschikbaar van de overheid, dan raad ik het iedereen aan. Tot hiertoe heb ik nog geen enkel addertje tegengekomen. Het enigste probleem dat ik gekend heb was, toen ik de compromis had afgesloten, vsmw tot de vaststelling was gekomen dat het budget op was. week voor het vervallen van de compromis kreeg ik het heugelijke nieuws dat er terug geld was.

Ik begrijp wel niet goed waarom de renovatie gezakt is naar 10.000€. Wanneer je een huis koopt dat in aanmerking komt ( min. 25 jaar), dan zal in 95% van de gevallen de elektriciteit worden afgekeurd, geen / onvoldoende sanitair, enkele beglazing,... Voor 10.000€ kan je nooit al deze dingen degelijk veranderen.

Ik heb nu 1 jaar later heel mijn huis gerenoveerd ( van ruwbouw naar zo goed als nieuw) en weet nu wel wat de kosten zijn. Ik heb heel veel zelf gedaan en veel mee geholpen met de aannemer. Dit bespaart u veel geld.

Je zal het geld voor de renovatie meer dan nodig hebben. Wanneer je het bestek opstelt, laat dit dan doen door een goede aannemer ipv een architect, dat bespaart u iets en je hebt al iemand voor de werken.

afbeelding van Tendens
Lid vanaf: 12/12/2008
97 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik ga nu een compromis afsluiten voor een huis van 50 jaar oud en dat is vrijwel volledig in orde en instapklaar.

Het is voor mij echt 'zoeken' naar 10.000 euro renovatiekosten. Natuurlijk, vind je altijd wel dingen die aan vervanging toe zijn. Maar omdat VMSW omlaag gegaan is met het bedrag voor de renovaties, zijn ze wellicht ook strenger geworden naar welke dingen worden toegelaten om in het bestek op te nemen. De renovaties moeten 'dringend' zijn naar veiligheid, comfort, situatie...en ik weet niet zeker of dit het geval is.

Ik hou dus voorlopig een beetje mijn hart vast...

Liefst van al wou ik dat er vooraf een schatter langskwam om te beoordelen wat in het bestek kon worden opgenomen, maar nu moet ik dus eerst zelf een dossier indienen eer dit zal bekeken worden.