Renovatie van huis in natuurgebied

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Alies.pet
Lid vanaf: 12/01/2020
1 berichten

We hebben een huis op het oog in natuurgebied (kwetsbaar gebied).
Het is gebouwd in 1930.
We hebben bij de gemeente via mail al enkele vragen kunnen stellen i.v.m. de voorschriften. Indien we het huis effectief willen aankopen zullen we sowieso eerst een afspraak maken bij stedenbouw en een architect om zeker te zijn dat onze wensen realistisch zijn.
Toch wil ik via deze weg ook al enkele vragen stellen aan ervaringsdeskundigen. ;-) 
Zo zijn we al een beetje voorbereid als we naar stedenbouw gaan want op dit moment kunnen ze ons alles ‘wijsmaken’.

  • Heropbouw of uitbreiden is niet toegestaan. Isoleren aan de buitenkant is toegelaten. Mag er dan een nieuwe fundering gegoten worden?
  • In het EPCverslag wordt isoleren van de vloeren aanbevolen. Mogen we bestaande vloer uitbreken, afgraven, dan opnieuw opbouwen met isolatie en dan ineens vloerverwarming voorzien?
  • Nu verwarmen  ze met mazout, maar we zouden graag verwarmen met een warmtepomp. Mag dit geplaatst worden in natuurgebied? Zelfde vraag voor een regenwaterput.
  • Mag er boven een badkamer ingericht worden? Nu niet aanwezig.
  • Mag er in het zadeldak een houten dakkapel aangebracht worden i.p.v. een Velux dakraam? Anders worden de slaapkamers daar wel heel krap. Vermits we enkele bijgebouwen zouden slopen, zouden we dus niet over het huidige volume gaan.
  • Er staan een paar stalletjes als bijgebouw. We willen van een deel ervan de muren slopen en daar een terrasoverkapping van maken. Mag dit?

Alvast bedankt voor de info!

Reacties

afbeelding van Caroto
Lid vanaf: 27/10/2019
105 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

https://www.ruimtelijkeordening.be/Zonevreemd 
> belangrijk is dus of ze legaal of niet -legaal is.

https://www.ruimtelijkeordening.be/NL/Info-op-maat/Zonevreemd/Woningen
> belangrijk is dus dat de woning niet verkrot is, en hieruit blijkt duidelijk dat willekeur mogelijk is.

Alle vragen die u stelt zijn toegelaten indien je van de gemeente een vergunning krijgt om te renoveren.
Alle vragen worden bij elke normale verbouwing goedgekeurd, maar aangezien het natuurgebied is kan de gemeente alles goed of afkeuren naar believen.  Ook een beroepsprocedure bij de provincie gaat heel willekeurig verlopen.

Je kan overwegen om als je de aankoop nog moet doen, dit onder opschortende voorwaarde te doen dat je een goedkeuring van stedenbouwkundig attest of stedenbouwkundige vergunning voor verbouwing krijgt. ikzelf zou het zonder dit nooit kopen (of het moest echt voor een schandalig lage prijs zijn).

afbeelding van gvo
Lid vanaf: 05/10/2014
105 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Praat (veel) met de mensen van de gemeente. Ik moet zeggen dat het mij goed meevalt hoe open ze meestal zijn.

De ingrepen die je voorstelt, lijken mij over het algemeen goed verteerbaar, mogelijk met uitzondering voor die dakkapel. Een aantal zijn volgens mij zelfs volledig vrijgesteld van vergunning.

afbeelding van bert2
Lid vanaf: 11/03/2006
428 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Caroto schreef:

https://www.ruimtelijkeordening.be/Zonevreemd 
> belangrijk is dus of ze legaal of niet -legaal is.

Als de  woning van 1930 is, is ze vergund geacht (tenzij er later nog bouwovertredingen gepleegd zijn)

afbeelding van Alies.pet
Lid vanaf: 12/01/2020
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dankjewel voor de reacties! In de verkoopsvoorwaarden staat dat de woning met bijgebouw vergund geacht zijn, buiten 1 extra bijgebouw. Met dat onvergunde bijgebouw houden we in onze plannen dus geen rekening. De woning is niet verkrot.

Dankzij de tip heb ik bij de notaris geïnformeerd of kopen met opschortende voorwaarde van vergunning mogelijk is. Het wordt via biddit verkocht.

Zijn er hier mensen die zelf al zo'n oude woning in kwetsbaar gebied hebben gerenoveerd? Zou je het achteraf bekeken opnieuw doen? Zaken waar we aan moeten denken? Kunnen we, naast de gemeente en een architect, nog ergens anders ten rade gaan vooraleer te bieden op het pand?

We wonen momenteel in een woning van 2003 met het nodige comfort. De enige reden waarom we in dit avontuur zouden springen is de unieke ligging. "Bezint eer ge begint" lijkt me hier dus wel zeker van toepassing Wink