Omgevingsvergunning of niet?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Lucdbhb
Lid vanaf: 02/12/2016
2 berichten

Dag, wij willen een stuk terras overkappen, 10m lang, 3m breed. Gewoon een open overkapping met doorschijnende plaat ter bescherming tegen regen. Omdat dit aansluit op onze bestaande vergunde carport vroeg ik advies aan de gemeente m.b.t. 'meldingsplicht' of 'vergunningsplicht'. De gemeente is van mening dat er een omgevingsvergunning nodig is, met architect, omdat het totaal (30m2 + carport) meer dan 40m2 is. Tussen de carport en het terras zit een poort. We willen dezelfde materialen gebruiken zoals bij de carport-overkapping is gebruikt en 'aansluiten' aan de carport omdat dit esthetischer is.
Zijn hier andere mogelijkheden?

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
13354 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nee, er zijn geen andere oplossingen.

De wetgeving is duidelijk 

Vanaf meer dan 40 m² in bijgebouwen op een perceel moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Je mag dit zelf uittekenen of je laten bijstaan door een architect .

Gebruik van andere materialen of van bric en brac oplossingen doen niets af van het feit dat je meer dan 40 m² constructie in bijgebouwen op je perceel hebt. 

Als bijgebouwen telt de totale SOM van ALLE constructies op je perceel ; zijnde onder andere tuinhuis, garage, poolhouse, houtberging, hondehok, kippehok, fietsenstallingen, carport, luifels , overdekte pergola's, prieeltjes ....

De wet is opgenomen voor een beter beheer van de watertoets. Al wat overdekt is kan niet meer ten dienste staan voor regenwaterinfiltratie in de ondergrond op eigen perceel.

 

afbeelding van M1013
Lid vanaf: 27/01/2014
47 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als de carport aangebouwd is aan de woning en de terrasoverkapping volledig vrijstaand is, moet de oppervlakte niet samengeteld worden. 

Om als vrijstaand te kunnen beschouwd worden zal er wel voldoende afstand moeten zijn van de andere constructies. Deze afstand is niet wettelijk vastgelegd, maar om discussies achteraf te vermijden is een minimum van 1 m afstand aangewezen.

afbeelding van Lucdbhb
Lid vanaf: 02/12/2016
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de reacties.
Met of zonder architect maakt natuurlijk veel verschil uit voor een eenvoudige constructie.
Wij zullen meer informatie vragen aan de gemeente en het resultaat hier terugkoppelen.

afbeelding van knessel
Lid vanaf: 08/07/2006
1061 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

kijk even hier:

https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/losstaande-bijgebouwen

 

en daarna hier:

https://codex.vlaanderen.be/PrintDocument.ashx?id=1011469&datum=&geannot...

 

Je hebt dus een vergunning nodig zoals in de posting hierboven al aangegeven, maar geen architect:

Artikel 1/1. (22/11/2018- ...)

De medewerking van een architect is niet verplicht voor de hiernavolgende handelingen:
1° ....
3° de volgende bouwwerken:
....
d) een veranda of een soortgelijke constructie die bestaat uit minstens 75 % glas of doorzichtig materiaal of een overdekt terras;

afbeelding van Lucdbhb
Lid vanaf: 02/12/2016
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Resultaat:
Vanaf meer dan 40 m² in som van bijgebouwen op een perceel moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Indien de nieuwe constructie kleiner is dan 40m2 is een architect niet verplicht en mag je het zelf indienen. De 40m2 zijn van toepassing op de nieuwe constructie + bestaande constructie. In mijn geval, verlengen bestaande carport, was dus een architect vereist. Door de nieuwe constructie los van de carport te bouwen (1m tussenruimte) is geen architect nodig.