niet helemaal tevreden - factuur deels betalen?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Biesje
Lid vanaf: 17/03/2006
215 berichten

We moeten de factuur van de vloerder betalen, maar zijn eigenlijk niet tevreden van wat hij gedaan, dus zien het niet echt zitten om de hele factuur te betalen.

Problemen:

- we hebben een donkere keramische tegel genomen en hadden gevraagd om donkere voegen te zetten zodat we de voegen bijna niet zouden zien. Terwijl de vloerder bezig was, vond ik de voeg redelijk licht van kleur, maar hij zei dat dat nog serieus ging verdonkeren en dat het donkergrijs ging worden. Ik ken niet niets van vloeren, en aangezien er ook een aantal andere zaken tijd nodig hebben om te drogen of zich te zetten, leek me dat ook niet onlogisch. Er staat op de offerte echter niets in van de voegkleur (gewoon cementair voegwerk).

Een voeg speelt natuurlijk een grote rol in het totale uitzicht van de vloer… en dat is dus niet zoals we het gedacht hadden.

(We hebben momenteel nog maar 1 keer cementontsluieraar gebruikt op de vloer. Kan dat nog verbeteren als we er méér doen (wat we zowiezo van plan zijn)? Ik heb al eens geprobeerd om, tijdens het ‘ontsluieren” op een paar voegen met een tandenborstel iets harder te wrijven. In het begin leek het inderdaad donkerder, maar met het beter uitdrogen, was het weer even licht.)

- we waren teleurgesteld omdat aan de inkom (dus pal in het zicht) op een bepaalde plaats een uitzettingsvoeg gezet is, maar waar ons insziens niet genoeg bij nagedacht is van waar hij met welke tegel moest beginnen om alles goed te laten uitkomen, want van de rij tegels naast die voeg heeft hij een paar cm moeten afslijpen omdat de uitzettingsvoeg daar dus moest komen. Daar dus geen vierkante tegel zoals de rest, maar rechthoekig. (maar we hebben blijkbaar nog “chance gehad dat hij maar een 4-tal cm heeft moeten afsnijden”. Het had evengoed ineens een tegel van 20x45cm kunnen worden i.p.v. 45x45. Zeggen ze.) Als je een beetje meer nadenkt,lijkt ons dat wel op te lossen.

- hetzelfde probleem doet zich ook voor aan de overgang tussen keuken en gang, waar de stenen ook niet gewoon doorlopen, maar er een kortere tussen zit. Daar ga ik me niet te veel aan storen want er zal ooit nog wel een deur komen. Maar bon, ’t is toch weer hetzelfde: niet nadenken.

- in de keuken staat een soort scheidingsmuur: en de stenen/voegen links van de muur staan niet op dezelfde hoogte van aan de rechterkant ervan. Als ge’t niet weet, zal dit waarschijnlijk niet direct opvallen, maar bon, wij hebben het toch gezien en we weten het.

- we vinden dat de voegen ook niet schitterend mooi gelijk zijn. Waarschijnlijk wel binnen de normen, maar toch niet echt zoals het zou moeten. En waardoor in sommige hoeken een beetje water blijft staan als ge kuist..

- bovendien liggen aan de deur, dus waar kuiswater naar buiten kan, de tegels naar binnen i.p.v. naar buiten. Dus als ge het water niet echt helemáál buiten doet, dan glijdt het weer meer kamerinwaarts.

De voegkleur vinden we het grootste probleem, omdat dat het hele uitzicht beïnvloedt, maar er zijn dus genoeg andere zaken die we ook maar zo en zo vinden.

Dus, we dachten om van de factuur die 8000 € is, er 1000 € in te houden.

Kunnen we dit doen? Zouden we gewoon de betaling uitvoeren van 7000 en van niets gebaren (wachten tot ze er iets over zeggen), of meteen ook uitleg geven van waarom we er maar zoveel betalen?

Reacties

afbeelding van Blokker_1999
Lid vanaf: 22/10/2006
2177 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je slechts een deel betaald kan je best via een aangetekend schrijven motiveren waarom je een deel hebt achtergehouden

afbeelding van Bungoo
Lid vanaf: 14/03/2006
1028 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

als je echt niet tevreden bent en als je het tijdens het plaatsen ook duidelijk gezegd hebt, dan vind ik dat je een stuk kan inhouden

heb je er tijdens de plaatsing nooit van gesproken en nadien ook niet, dan vind ik het niet correct om iets in te houden.

De kans bestaat wel dat ze de 1000 euro gewoon laten vallen omdat dit goedkoper zal uitkomen dan de ontevredenheden aan te passen.

Want wat jij beschrijft kan enkel opgelost worden dmv ingrijpende veranderingen die veel geld zullen kosten naar uren en materialen toe.

wat je ook doet, gewoon geld inhouden en hen niet op de hoogte houden KAN NIET!!

Het minste wat je kan doen is hen een woordje uitleg verschaffen, en mss nog beter: even samen aan tafel zitten!

afbeelding van hoow
Lid vanaf: 23/01/2007
15896 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

de opmerkingen gaan wel voornamelijk over esthetische zaken, constructief of praktisch is er helemaal niets aan de hand.

Ik heb het niet gezien, maar sommige punten komen wel een beetje heel pietje precies over. Aan iedere vloer zijn wel een paar details eh.

In rechtzaak gevallen wordt voor esthetische zaken echt niet zo veel vergoeding toegekend.

afbeelding van m pieter
Lid vanaf: 27/09/2006
11841 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Gewoon inhouden kan absoluut niet! Jij bent geen rechter die zomaar iemand naar eigen goesting mag straffen.

Spreek hierover met je aannemer. Kijk je contract na. Laat desnoods je architect komen. Of iemand van de verzoeningscommissie bouw.

afbeelding van Meisje
Lid vanaf: 10/03/2006
4283 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Biesje wrote:
Zouden we gewoon de betaling uitvoeren van 7000 en van niets gebaren (wachten tot ze er iets over zeggen), of meteen ook uitleg geven van waarom we er maar zoveel betalen?

Ongeacht of het in dit geval terecht is of niet, wat bungoo zegt klopt.

Je kan nooit "zomaar" geld inhouden en wachten of ze er iets van gaan zeggen.

Daar moet op zijn minst iets volgen in de aard van protest factuur of ingebrekestelling misschien (?)....

Enfin, je moet eigenlijk de factuur gaan betwisten via aangetekend schrijven en zeggen dat die som niet klopt omdat hij zijn afspraken nog niet volledig is nagekomen (nogmaals, in dit specifieke geval weet ik niet zit in hoeverre dat geldig is).

Ik weet uit eigen ervaring als er schade is die niet hersteld wordt, dat je van het factuurbedrag een redelijk en overeenkomstig bedrag mag aftrekken, en dit natuurlijk aangetekend meldt.¨

Pasop, dit wil dan nog niet meteen zeggen dat je gelijk hebt, hé, en dat je dat nooit gaat mogen betalen...maar als dat voor een rechtzaak komt, dan wil dat ook niet zeggen dat je van slechte wil was...je was het met je aannemer oneens, en je hebt een bepaald bedrag ter discussie gesteld, waarover die rechter dan moet gaan oordelen...in de veronderstelling dat het bedrag dat ter discussie staat ook evenredig is aan het probleem, hé.

afbeelding van Luddie
Lid vanaf: 19/02/2007
7188 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Kan je niet gewoon eerst eens met hem praten en je probleem uitleggen?

afbeelding van Biesje
Lid vanaf: 17/03/2006
215 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ter info: het was een externe zelfstandige voeger, die voor de tegelfirma vloeren plaatst. Er was een werfleider van de tegelfirma die af en toe lagnskwam.

- Over de voegkleur hebben we het bij het leggen gehad met de vloerder zelf (ging verdonkeren) maar daarna niet meer (hoopten dat het nog ging verbeteren). Maar hebben oo ktegen de werfleider gezegd dat we donkere voegen wilden. Maar die had vertrouwen in zijn vloerder.

- dikte/gelijkheid van de voegen: tegen werfleider gezegd, maar zegt dat alles binnen grenzen ligt. Hebben niets gezegd over het water dat een beetje blijft staan. (hebben we pas bij 1e kuisbeurt gezien en die was wel een tijd nadat de vloerder gewerkt heeft).

- uitzettingsvoegen waardoor tegels niet gelijk zijn: werfleider zei dat dat normaal was

- vloer die aan deur naar binnen ligt: nog niet gemeld (idem: pas gezien bij 1e kuisbeurt)

afbeelding van earphone
Lid vanaf: 24/04/2007
908 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Post eens een foto van de werken? Zo kunnen wij eens oordelen of alles volgens de regels van de kunst is. Want het lijkt wel of je wel heel pietje precies bent. Nuja, dat ben ik ook hoor.

afbeelding van ivan de natuursteenman
Lid vanaf: 11/03/2006
1788 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zoals hier al eerder vermeld kan er niet geoordeeld worden via uitleg, dit is iets dat ter plaatse moet gecontroleerd worden.

Er is ook onvoldoende info, is deze vloer gekleefd of in de mortel gelegd?

Eventueel factuur betalen en deel achterhouden is ok, als er werkelijk fouten zijn gebeurd of niet volledig is afgewerkt.

Aannemer wel schriftelijk uitleg verschaffen waarom deel is achtergehouden.

afbeelding van SvenVD
Lid vanaf: 11/03/2006
17518 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wij hebben boven in de hal ook een tegel die iets minder vierkant is dan de rest. Uiteindelijk was het de beste oplossing omdat we anders in de kamer er naast een klein stukje zouden hebben. Nu hebben we dit wel eerst bekeken en samen beslist. Had ik het echt gewild, dan zou het anders gekund hebben. Nu een andere reden was dat de chaper alle uitzetvoegen verplaatst had. 'k Had die nochthans op de juiste plaats voorzien, maar een moment van onoplettendheid en je zit er dan maar mee.

Persoonlijk vind ik dat niet zo erg, je moet het al weten om het te zien. En als de deur dicht is, zie je het uiteraard niet.

Een vloer die perfect overal waterpas ligt is volgens mij onmogelijk. En zeker als je gaat lijmen. Vele chapers hebben het aan een deuropening altijd wat moeilijker om dezelfde hoogte aan te houden. Als je het zelf zou doen, dan neem je je tijd en kap je het een beetje weg, maar 'k kan me moeilijk voorstellen dat een aannemer zich daar gaat mee bezig houden. 't Is uiteindelijk aan de chape gelegen en niet aan de vloer hé.

Voor wat betreft de voegkleur, die verdonkert wel op termijn. Een geen kleurverschil is volgens mij onmogelijk, dan moet je maar geen voeg nemen en de tegels tegen elkaar leggen. Maar dan zit je waarschijnlijk in een andere prijsklasse van tegels.

Persoonlijk vind ik dat je overdrijft om hiervoor een deel van de factuur niet te betalen. Het werk is uitgevoerd, als je de norm er zou naastleggen dan zal dat allemaal binnen tolerantie zijn. Gaat alleen de relatie bouwheer/aannemer verzuren.

afbeelding van Biesje
Lid vanaf: 17/03/2006
215 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

We hebben met de werfleider van de tegelfirma afgesproken dat wij al de helft van het bedrag zouden betalen (wat we gedaan hebben) en dat zij terug gingen komen om het nodige aan te passen.

Zie voor nog andere problemen: http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=40376

Het was diezelfde gast die de vloer gelegd heeft, die teruggekomen is. De bedoeling was dat al de plaatsen waar de voeg uitgesleten was en waar ze vlekken vertoonde, zouden opnieuw gevoegd worden.

Maar, er zitten nu nog meer vlekken in de voegen (het zijn dus nog steeds lichte voegen, maar waar hier en daar een een donker stuk in zit van ttan vijftal cm lang). Nog minder goed dan vorige keer.

Er is ook een andere firma langsgekomen die ene product op de voegen gedaan heeft dat ze zou moeten verdonkeren. Dat is intussen anderhalve maand geleden, maar dat heeft nauwelijks een verschil gemaakt.

En, geloof me, 't is echt niet dat we zo een pietje precies zijn hoor (het is de enige waar we een probleem mee gehad hebben). Het is echt gewoon niet mooi gedaan!

En voor de prijs die betaalt aan een gespecialiseerde firma, mag je toch verwachten dat het deftig gedaan is, niet?

Binnenkort komt de werfleider weer kijken, maar ik vrees dat hij niet zal toegeven dat het weer prutswerk geweest is.

Wat kunnen we doen?

Ik vind niet dat ze verdienen om het volledige bedrag betaald te krijgen. OK, ze zijn inderdaad teruggekomen, maar het is evenmin goed gedaan als de eerste keer.

Wat zou een redelijk voorstel zijn van ons?

Andere opties?

Rechtbank (maar zal ook weer kosten, dus niet veel zin in)? Verzoeningscommissie bouw?

afbeelding van Flaming Moe
Lid vanaf: 13/03/2006
1414 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je had beter geen andere firma laten komen.

Wanneer ze dat zien (of lezen) kunnen ze het daar wel eens aan wijten...

afbeelding van Biesje
Lid vanaf: 17/03/2006
215 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ze zijn zelf met die andere firma afgekomen. En ze hebben maar op 1 plaats een test gedaan. Dus dat kan gelukkig al geen argument zijn...