Keuring elektr. noodzakelijk bij verhuur woning?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van windsor
Lid vanaf: 13/10/2010
88 berichten

Volgens het immo kantoor is een elektrische keuring van een woning voor verhuur beter, maar niet noodzakelijk.
Wat indien je dit niet laat keuren (sancties bij controle? Of onbewoonbaar verklaring? Of ...).

 

 

 

Reacties

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
28129 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ieder huis moet een keuring ter beschikking hebben, max 25 jaar oud!

afbeelding van YokoTsuno
Lid vanaf: 04/06/2012
1973 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

windsor schreef:

Volgens het immo kantoor is een electrische keuring van een woning voor verhuur beter, maar niet noodzakelijk.

Wat indien je dit niet laat keuren (sancties bij controle? Of onbewoonbaar verklaring?

Klopt, is inderdaad niet noodzakelijk. Woning moet enkel voldoen aan de Vlaamse wooncode. Die bevat ook een deel elektrische installatie, echter heel summier, totaal niet vergelijkbaar met een AREI keuring. Een regel bv is dat elektrische verwarming een aparte zekering moet hebben. Absurde regel uiteraard. 

Bovendien werkt die Vlaamse wooncode met een strafpuntensysteem over de totaliteit, niet enkel het elektrische deel. Vanaf een bepaald totaal aan strafpunten moet je de gebreken herstellen. Hiervoor krijg je tijd. Zit je boven een 2e limiet dan is de woning onbewoonbaar en mag je niet meer verhuren. Zo'n woningcontrole komt overigens enkel als iemand die heeft aangevraagd (om het even wie) Krijg je te maken met personen die via OCMW begeleiding huren, dan vraagt het OCMW veelal een degelijk onderzoek. Via priveverhuur is zo'n onderzoek eerder zeldzaam. 

Een strengere regelgeving is m.i ook niet realistisch omdat anders de helft van de huurders op straat staat. Bedoeling is waarschijnlijk de schrijnende gevallen, lees krotten eruit te halen die echt niet meer door de beugel kunnen. 

afbeelding van Tom DV
Lid vanaf: 29/08/2009
1587 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

stefan schreef:

Ieder huis moet een keuring ter beschikking hebben, max 25 jaar oud!

Niet als de installatie van voor 1 oktober 1981 is EN in tussentijd de woning niet van eigenaar veranderd is. 

bv: wanneer iemand een woning al 40 jaar in bezit heeft en deze nu wil verhuren is er geen  keuringsattest verplicht.

 

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik het niet zou aanraden.   

bv: jij hebt daar al je leven lang gewoond en bent die installatie gewoon.

Er is bv geen aarding aanwezg.

Elk toestel met een metalen mantel dat je aanraakt zal je snel voelen. (ik spreek uit ervaring in het, ondertussen afgebroken, huis van mijn grootmoeder.)

Wanneer je huurder iets voorkrijgt door deze installatie begint de bal rollen.  B

etter safe than sorry in dit geval

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1967 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat hierboven gezegd werd: geen elektrische keuring is één van de punten die meetellen voor het al dan niet onbewoonbaar verklaren. En als het een oude woning is zal je wellicht geen al te "high end" huurders aantrekken, en er zijn er daar bij die een half jaar niet betalen en daarna de stad/gemeente eens laten langskomen om het onbewoonbaar te laten verklaren en op die manier verantwoorden dat ze je geen huur betalen. Ze zijn niet allemaal zo, maar een bepaalde soort huurders kent de truken beter dan jij en ik. En voor de prijs van een paar maand huur laat je zo 'n woning meestal volledig in orde zetten.

Bijkomend voordeel: geen discussie over veiligheid en brandgevaar... die zogenaamde verzekeringsexperts spreken zeer graag van "een kortsluiting" als de boel afbrandt maar als je een recente keuring hebt moeten ze soms nog eens iets verder zoeken. OK, het is een worst case scenario maar ik heb toch al eens een huis weten afbranden een half jaar nadat ik de keuring in orde gemaakt had... (en dat lag dus niet aan de elektriciteit.)

Tot slot: je hebt dan een gecontroleerd plan van je elektrische installatie dat je bij de plaatsbeschrijving kan voegen, als de huurder dan met boxdraad een paar prisen bij tegen de muur lapt kan je bewijzen dat dit niet tot de originele installatie behoorde en de huurder verplichten dit bij het verlaten van het pand in originele staat terug te brengen.

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van fido
Lid vanaf: 15/06/2006
2860 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Om Tom DV te nuanceren, er is geen keuring nodig als de installatie van voor 1981 is en het huis na 2007 niet van eigenaar veranderde en er geen wijzigingen gebeuurden aan het aantal kringen etc.  (heb je een huis voor 2007 gekocht met een installatie van voor 1981 was er geen keuring bij verkoop vereist).

Wanneer de huurder een paar stopcontacten uit de muur trekt is  het ook ongeschikt/onbewoonbaar. Ongeschiktheid/onbewoonbaarheid houdt niet altijde de schuld van de verhuurder in.