Buurman gaat verbouwen. Plaatsbeschrijving verplicht of niet? En wie draagt de kosten?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van NamuSG
Lid vanaf: 17/06/2018
0 berichten

Beste,

Ik woon in een rijwoning. Mijn buurman zal binnenkort zeer ingrijpende verbouwingen uitvoeren, waarvoor hij momenteel een aanvraag tot vergunning heeft lopen bij de gemeente. Hij werkt samen met een architect. Op dit moment is er nog geen plaatsbeschrijving uitgevoerd bij mij thuis. Het is mij echter niet helemaal duidelijk of hij al dan niet verplicht is om bij mij thuis een plaatsbeschrijving te laten uitvoeren, en wie de kosten in verband hiermee zal moeten dragen. Dit is de info die ik tot nu toe heb verzameld: 

Het is de opdrachtgever van de plaatsbeschrijving die de kosten van de plaatsbeschrijving zal moeten betalen. De opdrachtgever is de persoon die de uitvoering van de plaatsbeschrijving heeft aangevraagd bij de architect. In principe zou de bouwheer (mijn buurman dus) aan zijn architect de opdracht moeten geven om een plaatsbeschrijving uit te voeren bij de aanpalende buren. "In principe" wilt echter niet zeggen dat hij ertoe verplicht is.  De bouwheer heeft er in elk geval wel alle voordeel bij, want hij is degene die de werken laat uitvoeren, en hij is degene die de bewijslast draagt. Indien ik een schadeclaim aan hem zou voorleggen, dan zal HIJ moeten kunnen bewijzen dat deze schade niet veroorzaakt is door zijn werken (m.a.w.: hij moet bewijzen dat de schade reeds bestond vóór de aanvang van zijn werken). Dit kan hij enkel door middel van de plaatsbeschrijving. Indien er  bij mij geen plaatsbeschrijving werd uitgevoerd, en er ontstaat schade aan mijn woning tijdens zijn werken, dan is hij degene die juridisch gezien in zijn nadeel staat. Hij kan de architect dus beter de plaatsbeschrijving laten uitvoeren, maar van een verplichting die op de bouwheer rust om de plaatsbeschrijving te laten uitvoeren zou er dus geen sprake.

De verplichting zou enkel bestaan indien er tevens sprake is van een ABR-verzekering (ABR = Alle Bouwplaats Risico's), omdat de verplichting tot plaatsbeschrijving vaak vermeld staat in de voorwaarden van deze verzekering. Deze verzekering is zelf echter NIET verplicht, noch voor de architect, noch voor de aannemer, noch voor de bouwheer. De meeste goede en betrouwbare aannemers zullen deze verzekering normaal gezien wel hebben, maar ik kan er natuurlijk niet vanuit gaan dat mijn buurman met een goede, betrouwbare aannemer samenwerkt.

Het lijkt mij dat ik er dus niet zomaar vanuit mag gaan dat mijn buurman een plaatsbeschrijving bij mij zal laten uitvoeren. Hij zal de opdracht enkel geven indien hij hier zelf voor kiest OF indien er een ABR-verzekering in het spel is die de plaatsbeschrijving verplicht. Evenmin mag ik ervan uitgaan dat de architect de plaatsbeschrijving automatisch zal uitvoeren. Hij kan dit immers enkel doen indien hij hiertoe van iemand de opdracht gekregen heeft. Ik kan óók de opdrachtgever van de plaatsbeschrijving zijn, maar indien ik in de plaats van mijn buurman de vraag aan de architect stel om de plaatsbeschrijving te laten uitvoeren, dan lijkt het mij, dat ik de kosten ten laste zal moeten nemen.

Ik heb ook ergens anders dit gelezen:

"Je hebt als buur eigenlijk geen enkel voordeel bij een plaatsbeschrijving. En zowel met als zonder plaatsbeschrijving blijft het onzeker of je vergoed zal worden bij schade. Je hebt bij sommige rechters zelfs voordeel als er geen plaatsbeschrijving was omdat men dit durft aanzien als een nalatigheid van het bouwbestuur / aannemer."

​Dit in beschouwing nemende zou ik mij kunnen afvragen of het eigenlijk wel écht nodig is dat ik aan de architect vragen om een plaatsbeschrijving te laten uitvoeren. Ik zou dan de kosten ervan ten laste moeten nemen én er zogezegd geen enkele baat bij hebben. Dan lijkt het mij precies zelfs overbodig dat ik als buur een plaatsbeschrijving ga aanvragen indien mijn buurman niet de opdracht geeft aan zijn architect.

Kunnen jullie mij zeggen of bovenstaande info volledig correct is? Hebben jullie hier zelf nog opmerkingen/aanvullingen bij?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
1958 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ha ge zegt het allemaal al zelf dance

niet verplicht, wie vraagt moet betalen

beter voor bouwheer (niet voor jou) maar als hij dat niet doe,  c est la vie

dus waar maak je je zorgen over?

je kan natuurlijk altijd zelf zo een document met foto's opmaken, dat dit door een 3e moet gebreuren is ook niet waar

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
26608 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

van zodra je scheur, ... of ander probleem ziet bij je

licht je buurman (en zijn architect) in

 

het is dan aan HEM om te bewijzen dat scheur niet door zijn werken komt.

 

succes

 

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4579 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ben je nog "on speaking" terms met je buur? 

 

Stel hem dan voor om het samen te doen. 

Je gaat samen met hem door het hele huis en je maakt kamer per kamer foto's van de muren, hoeken en kanten. Hij heeft er alle belang bij om scheuren te zien en mee op de foto te krijgen. Hou er dan een meter naast als je scheuren hebt. 

Dan print je alles in 2voud uit, en je tekent beide documenten. Klaar. 

 

 

Het geeft gewoon wat extra zekerheid, en ik betwijfel of een rechter dat als een excuus gaat zien om niks toe te kennen. Dergelijke schade hoeft ook niet voor een rechter te komen, integendeel, het kan vermijden dat je voor een rechter moet komen. 

Als er dan een dikke scheur zit in je muur, en die zat er niet, dan kan een expert al makkelijker vastleggen dat die er recent gekomen is. 

 

 

Belangrijker is vragen aan je buur of hij verzekerd is voor schade aan "derden". Dan hoef je je relatie met de buur niet te verzuren als jij een herstelling wil claimen. 

 

Toen er riolering bij ons in de straat werd heraangelegd is er een expert gelast om in alle huizen een plaatsbeschrijving te komen maken. Dat was een eis van hun verzekering werd me door die man verteld. 

 

 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
13987 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als er inderdaad iets ga mislopen in jouw huis door de buur zijn verbouwingen, met wat gaat je dan het minste zever hebben denk je ?

 

 

afbeelding van semo
Lid vanaf: 11/07/2011
1100 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je hebt helemaal gelijk, niet verplicht maar als bouwheer wel aan te raden in zo'n geval.

Maar: je zal waarschijnlijk nog een hele tijd naast die buur wonen, misschien goed om er even met hem over te praten? (en zoals Tommie zei eens foto's nemen)