Bouwgrond via openbare verkoop. Kosten + waarop letten?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van bluepower
Lid vanaf: 05/10/2008
21 berichten

Hallo,

Wij hebben bouwgrond op het oog dat openbaar verkocht zal worden.

Op wat zouden we moeten letten? (speciale attesten?)

Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van een openbare verkoop?

Grtz

Reacties

afbeelding van TomVlaeminck
Lid vanaf: 26/09/2006
22 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Indien er speciale voorwaarden zijn (bouwverprlichting, sanering) worden deze in het begin van de openbare verkoop afgeroepen, de kosten zijn procentueel in schijven (hoe duurder de biedingen, hoe lager het procent kosten) en deze schijven met de bijhorende kosten worden ook voor de openbare verkoop uitgedeeld aan alle aanwezigen. Indien je deze gegevens vroeger wenst te kennen (handig om een schematje te maken met bedrag van kosten per schijf) kan je gerust even een telefoontje doen naar de notaris die de verkoop zal doen en vragen om dit te faxen of mailen. Houd er rekening mee dat je geen sonderingswaarden kent, slechte grond kan een grote meerkost worden kwa fundering.

Succes !

afbeelding van Dazzlerbe
Lid vanaf: 26/03/2009
76 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wij kochten begin van het jaar een grond via openbare verkoop.

Via een "normale" verkoop betaal je normaal gezien 10% registratiekosten.

Bij een openbare verkoop is dit in schijven, normaliter als volgt:

19,5% op de schijf van 62500 - 87500€

18,5% op de schijf van 87501 - 125000€

17,5% op de schijf van 125001-187500€

16,5% op de schijf van 187501 - 250000€

(deze percentage zijn incl. 10% standaard registratiekosten, het is niet dat ze er nog eens bovenop komen)

Dit wordt ter plaatse voor de start van de verkoop wel bekend gemaakt. Je kan ook altijd op voorhand met de notaris contact opnemen en dit opvragen. Zo kan je inderdaad al op voorhand een lijstje maken van hoeveel kosten er bijkomen per schijf van bvb 5000€, zodat je exact weet tot hoeveel je kan bieden.

Verder hebben wij ook op voorhand even bij de gemeente zelf gaan vragen of er voor dat perceel wel degelijk een geldige verkavelingsvergunning is, en een geldige (niet vervallen) bouwvoorschrift. Handig om op voorhand toch al even te weten HOE je mag bouwen, en dat de woning die je wil bouwen binnen deze voorschriften valt (niet te groot, te klein, eventuele verdiepingen die je wil...)

Denk er ook aan, dat bij een openbare verkoop, je binnen de 30 dagen MOET betalen. Vermits de meeste banken doorgaans een 2-tal weken nodig hebben om een hypothekair krediet goed te keuren, heb je niet veel tijd om te gaan "shoppen".

Het is handig om al op voorhand een selectie te maken en enkele banken te vergelijken, zodat je goed wete waar je wil gaan lenen (of je moest en grote spaarpot hebben Wink )

Zoals TomVlaeminck ook al aanhaalde, je hebt geen sonderingsverslag en dus ken je de staat van de grond niet.

In ons geval bleek achteraf, na aankoop toen we met de aannemer en architect de plannen aan het opstellen waren, dat onze sondering niet ideaal bleek. De grond was op de standaard diepte niet draagkrachtig genoeg, dus moeten wij met een funderingsplaat op extra diepte werken. Meerprijs zo'n 7500€