• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Bouwaanvraag terras - scherm plaatsen

Lid geworden
14 mrt 2018
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
Beste,

Ik heb een jaar geleden een appartement gekocht waar ik aan de achtergevel beschik over een klein terras 2 m².
Dit terras bevindt zich ongeveer 4 meter van de grens van mijn buurman.
Voordien was het gebouw waarin ik een appartement heb gekocht een rijhuis waarvoor een bouwvergunning is verleend om 4 appartementen in te bouwen.
In deze bouwvergunning wordt er voor mijn terras melding gemaakt van een scherm aan de zijde van mijn buur om de zichtbaarheid te beperken. 

Ik heb hiervoor een houten raster, dit zijn houten latten die zo zijn geschikt dat er een ruitvormig patroon wordt gevormd waarbij de ruiten leeg zijn - dus transparant gekocht dan bijna de gehele breedte van het terras overspand. Hiertegen heb ik een klimop plant gezet die momenteel bijna heel het scherm groen maakt.
Nu doet mijn buurman lastig dat dit scherm onvoldoende is en stelt hierbij dat het scherm 2 m hoog moet zijn en ontransparant.
Het gekke aan dit verhaal is dat ik aan dezelfde kant van mijn appartement een groot raam heb waardoor ik even goed via het raam in de tuin kan kijken als via mijn terras.
Raam werd goedgekeurd in de bouwvergunning.

Heeft er iemand ervaring met deze materie?
Is het scherm voldoende volgens de voorschriften?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,

Ellen
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.935
Waarderingsscore
6.588
Punten
113
Het staat letterlijk in de bouwvergunning : ... van een scherm aan de zijde van mijn buur om de zichtbaarheid te beperken. 

Dus, dit scherm moet gesloten zijn, mag wel licht doorlaten maar mag niet transparant zijn. 

Een houten raster voldoet niet aan deze normen.

Je laat ook wijzelijk de maasopening achterwege,  15x15 of 10x10cm ? op een latstructuur van 2 cm? Tja daar kijk je los door.

Je vermeldt nog dat een klimplant hier tegen groeit, maar welke soort? Is dit een groenblijvende klimplant of niet? Maar in de bouwvergunning staat wel niets over een klimplant, moest dit voldoen dan had ditwel beschreven geweest. Net zoals je soms leest dat perceelgrenzen moeten gezet worden in een levende afscheiding ( hagen, klimplanten, struiken dus) De klimplant beantwoordt dus niet aan de bouwvergunning.

Raam in de gevel heeft niets te maken met terras en afscheiding. 

Buurman heeft dus wel een punt. Nu je kan net zogoed een schaduwdoek of een stranddoek tegen dit schutsel plaatsen zodat de inkijk wordt belemmerd. Enkel dat het raster niet de volledige breedte van je terras afsluit kan dan nog problemen geven.
 
Lid geworden
14 mrt 2018
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hi Lukanar,

Bedankt voor je reactie. Voor mij is de definitie van het scherm nog altijd voor interpretatie vatbaar: een scherm (de rasters zijn 15 op 15 cm) belemmert het zicht en er staat nergens in dat het niet transparant mag zijn. 

Er staat bijzonder weinig in de bouwvergunning over de definitie van dit scherm. 

De plant die ik heb geplaatst is een klimop (bedenkt nu al 70% van het raster) die dus het hele jaar door blad geeft en op een mim van tijd het hele scherm zal omvatten alsook de rand (10 cm) die niet door het scherm wordt afgeschermd. ik zou tot dan een groen doek kunnen bevestigen aan de zijde maar ik zou dit graag willen vermijden aangezien dit niet echt mooi is.

groetjes,

Ellen
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.935
Waarderingsscore
6.588
Punten
113
Ha klimop. Ja die blijft groen en woekert lekker, dus de doorkijk zal wel volledig wegvallen. 

Je redenatie voor dat raster klopt niet, maar dan moet ik de letterlijke tekst voor ogen hebben om te weten of ik je redenatie bij treed of niet.

Maar denk dat je je buur eens beter op de koffie ( met koekje ) vraagt en is duidelijk zijn bezwaren aanhoort. Zal niet gemakkelijk zijn maar als je weet wat zen bezwaar is , dan is het iets gemakkelijker om er mee rekening te houden? Misschien heeft hij wel schrik van die woekeraar en vreest hij dat gans zen huis vol met klimop zal zitten?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan