Bijgebouw over grens

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van jimdahlen
Lid vanaf: 12/06/2020
0 berichten

Mijn buurvrouw had een plan om een bijgebouw te plaatsen achter haar huis. Het gebouw sluit aan op haar bestaande huis.  Ik ben de plannen gaan bekijken en visueel was er voor mijn geen probleem. De betonnen platen die er tussen ons stonden als schutting zouden op de plannen gewoon teruggeplaatst worden tegen het nieuwe gebouw en zo de grens vormen.

Na een weekendje bouwen met snelbouwsteen door haar aannemer kom ik tot de vaststelling dat de grensmuur van dat gebouw een paar centimeter over de grens is gebouwd. Een gesprek met de buurvrouw leert mij dat ze er zelfs nog 16 cm isolatie wil tegen zetten. Daarna mag ik doen met de muur wat ik wil.  Ze zegt dat ze de plannen van de architect volgde. Echter, ze gaf inderdaad toe dat de muur nu over de grens staat.

Navraag bij mijn eigen architect leert dat dit een bouwovertreding is. Hij zegt dat het gebouw afbreken de juridische oplossing is, maar niet de meest gewenste wegens potentiële ruzie met de buurvrouw. 

Ik wil geen ruzie met de buur, echter, 30 cm over de grens is nogal veel. Wat zijn de opties?

Reacties

afbeelding van Roja92
Lid vanaf: 05/09/2016
173 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Kameraad van mij had ook zo'n farce voor. Daar heeft de buur dat stukje grond vergoed.

Dan kun je kiezen om dit tussen jullie beide overeen te komen door middel van een zelf opgemaakte overeenkomst. Maar je kan dit ook laten registreren bij de notaris (mits meerkost). Dan ben je zeker dat de overeenkomst ook van toepassing is op toekomstige eigenaars.

--> €/m² bepalen voor grond in jullie streek x de ingenomen opp. = vergoeding.

En met de muur doen wat jij wil? Je bedoelt dan toch dat zij de afwerking langs jouw kant gaat betalen? Want dat is wel het allerminste dat ze kan doen.

afbeelding van NicoP
Lid vanaf: 17/02/2008
1712 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

jimdahlen schreef:

... Daarna mag ik doen met de muur wat ik wil.  Ze zegt dat ze de plannen van de architect volgde. Echter, ze gaf inderdaad toe dat de muur nu over de grens staat.
 

Moet ge nu al toestemming krijgen om te doen wat ge wilt op uwe eigen grond???  Fraaie uitspraak.  En we kletsen er nog eens 16cm isolatie tegen...  De gevel afwerken dat doen we ook niet.  Er is precies niet veel "van moeten" maar wel veel " van willen" bij de buren...

Dat ze de architect er dan maar bij haalt. Voor mij is dat heel simpel: afbreken en opnieuw op de juiste plaats.  Niet jouw fout, niet die van de buurvrouw maar die van de aannemer (tenzij ze het zelf aan't optrekken zijn).  Pech voor de moeite die ze erin hebben gestoken. 

Ik vind niet dat jij hinder moet hebben van hun fratsen.  Ik blijf er bij: ieder blijft op het zijne

afbeelding van BSSN
Lid vanaf: 19/12/2016
85 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Inderdaad, bouwovertreding laten vaststellen en actie ondernemen.

Heb lang geleden iets vergelijkbaar gehad met onvergunde veranda van buren, ook tot 35 cm over de perceelgrens. Niet veel later nog een extra regengoot ertegen dus nog eens 15-tal cm extra overhangend op ons perceel en daarna nog eisen dat we minstens 1 meter vrij laten op onze grond om de ramen van de veranda te kunnen kuisen...

Opletten dus want zo'n verhaal gaat met de jaren steeds verder en verder!

Nu kordaat optreden is de enige boodschap.

afbeelding van Tom DV
Lid vanaf: 29/08/2009
1550 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 Als het niet in de weg staat en het stoort niet echt zou ik zeggen dat ze mag verder doen maar dat jij bepaald hoe het wordt afgewerkt en zij moet dat betalen. Eventueel de isolatie halveren dan heb je toch al 8 cm gewonnen. Ik zou het zo proberen, het is uiteraard niet volgens de wet wat de buren doen maar leven met stress door burenruzie is nog veel minder aangenaam. 

afbeelding van bert2
Lid vanaf: 11/03/2006
459 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als het enkel snelbouw is, zou ik zeggen: die muur afbreken en hermetsen op de juiste plaats. Minder gedoe dan grond moeten overkopen. De fout zit zuiver bij de aannemer van de buur. De architect kan je nu nog geen gebrek aan toezicht verwijten omdat de fout nog maar net gebeurd is. 

afbeelding van Tom DV
Lid vanaf: 29/08/2009
1550 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Andere vraag, stond de schutting echt pal op de grens of ben je daar niet 100% zeker van en stond deze al op de eigendom van de buur? Andersom kan natuurlijk ook. Heb je eventueel wat foto's, hoe is de aansluiting met het huis dat er al stond? 

afbeelding van Patrico
Lid vanaf: 07/10/2019
737 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Vreemde buren heb je ... over de grens gaan en er dan nog 16 cm bijplaatsen. Als het enkel snelbouw is kan de fout nog rechtgezet worden, hun bijgebouw wordt dan gewoon 20 cm smaller. Begrijp ook niet dat ze dat zelf niet opgemerkt en stilgelegd hebben. Misschien had jij zelf ook sneller kunnen reageren.

Hoe ver staat dat bijgebouw verwijdert van je huis. Ik kan me voorstellen dat je toch geen inham van 20 cm wil in je tuin?

Optie 1: Je laten doen

Optie 2: Grond verkopen en zelf bepalen welke afwerking je wilt tegen jouw kant. Maar sommige buren gaan zelfs dat niet begrijpen en zeggen dat je onredelijk bent. En je geeft aan dat type buren het signaal dat ze met je kunnen spelen.

Optie 3: Laten afbreken (zou ik zeker doen als het snelbouw is). Is dan voor hen ook de goedkoopste oplossing.

 

 

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
27770 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

16 cm isolatie aan andere kant van de snelbouw zetten?

 

van waar kom je plots op 30 cm over de grens?

waarom moet betonplaten teruggeplaatst worden?

afbeelding van brouce36
Lid vanaf: 06/08/2007
272 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

+ dakgoot ?

luc