• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Aansprakelijkheid plaatsing zonnepanelen

Lid geworden
31 dec 2015
Berichten
32
Waarderingsscore
0
Punten
0
Naar aanleiding van https://www.bouwinfo.be/forum/ruwbouw/dakwerken/plat-dak-onvoldoende-draagkrachtig-voor-zonnepanelen
Het is natuurlijk een jammerlijk verhaal maar ik vond het wel interessant om even over na te denken.

Stel dat ik zonnepanelen laat installeren en daarna zou blijken dat het dak niet geschikt was, wie is dan aansprakelijk?
Het gaat hier niet over plat of schuin dak, soort dakbedekking of panelen, maar over een juridische kwestie.
Ik zou denken dat de installateur niet mag plaatsen als hij niet zeker is dat het dak geschikt is. Als hij zich vergist is dat zijn verantwoordelijkheid.
Zijn er precedenten in zulke kwesties?
Kan iemand met kennis van zaken hier iets over vertellen?
Meningen zijn ook welkom :)

 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.935
Waarderingsscore
6.588
Punten
113
U als bouwheer bent verplicht om alle informatie met betrekking tot uitvoer te overhandigen aan de aannemer.

De aannemer is verplicht om al deze informatie ook op te vragen ( eisen) en mag zelfs wettelijk gezien de werken niet starten /uitvoeren als bepaalde gegevens ontbreken bv ; stabiliteitsstudie belasting dak.

Indien deze gegevens niet aanwezig zijn, moeten deze worden opgevraagd. MAAR als de aannemer in gebreke is gebleven om de relevante gegevens te vragen dan is hij verantwoordelijk. ALs vakman moet hij weten met welke factoren hij rekening moet houden. 

Simpel voorbeeld uit de praktijk : daktuinen. Wij starten zelfs nog niet met te tekenen als we geen dokument hebben van een stab. ing wat de maximale extra belasting is voor dit dak EN waar we puntbelastingen kunnen plaatsen.

Veel mensen denken dat ze een daktuin gaan krijgen, maar nog meer komen van een kale reis thuis en zitten met een platdak.

 

 

 
 

Generaldude

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 dec 2014
Berichten
1.995
Waarderingsscore
466
Punten
83
En aanvullend op Luk. Zelfs als een opdrachtgever een document ondertekend die de aannemer vrijpleit bvb ik Mr X onthef aannemer Y van alle verantwoordelijkheid inheden of toekomst voor .... dan nog moet je als aannemer weigeren de werken uit te voeren.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan