• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Waterdicht cementeren

Josef

Nieuw Lid
Lid geworden
30 mrt 2010
Berichten
59
Waarderingsscore
4
Punten
8
Hallo,

Ik zou de onderkant van de buitengevel willen cementeren, vooral omdat er bomen in de buurt zijn, en al hem gemerkt dat er kleine takjes via de kleine  voeggaten

proberen  in te dringen.

Welk cemneteer produkt zou ik best kunnen gebruiken? Ik was bij KNAUF terechtgekomen, en zie dat ze bvb UP310 hebben. Is dit het juiste produkt? Of heeft iemand een ander produkt voor te stellen?

Groetjes,

//Jozef
 

albarius

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
6 mrt 2008
Berichten
2.798
Waarderingsscore
1.083
Punten
113
Opletten met waterdicht cementeren buiten en daarvoor UP310 (Mixem Sub) te gebruiken. Er is maar 1 product dat 100% gegarandeerd is en dat is zelf mortel afdraaien met zand en cement + eventueel een toeslagstof. Die voorgemengde cementen zoals bvb Knauf mogen NIET in permanent contact blijven staan met de ondergrond en moeten afgeschermd worden onder het maaiveld. Ook opletten met capillair vocht. Het zijn WATERWERENDE basispleisters die NIET WATERDICHT zijn. Lees vooraf heel goed de technische fiches door. Kijk maar eens rond op plaatsen waar deze producten al "enkele jaren" tegen de muur staan buiten zonder bijkomende afwerking of bescherming: witte kringen, barsten,... Je kan het wel degelijk buiten gebruiken, maar niet in alle toepassingen, de inhoud van die zakken is niet hetzelfde als zand+cement.
Los daarvan... die kleine openstaande voegen die je wil dichtmaken zijn "stootvoegen" die een belangrijke functie hebben in je spouwmuur... het zou wel eens kunnen dat je dan binnen afzienbare tijd gigantische vochtproblemen krijgt in je huis.
 

Josef

Nieuw Lid
Lid geworden
30 mrt 2010
Berichten
59
Waarderingsscore
4
Punten
8
Hallo Albarius,

Bedankt voor de feedback. Ik zal dan maar zelf mijn cement met toevoeging van compactuna gebruiken.

Ik heb ook nagedacht over die stootvoegen, maar tja, ik moet die takjes toch buiten houden. 

Ik heb gezien dat er al een paar takjes  in  die voegen aan het ingroeien zijn. Ik dacht anders ook om bvb er

roofing tegen te  branden, maar dit zou denk ik ook hetzelfde effect hebben als cementeren, toch?
 

albarius

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
6 mrt 2008
Berichten
2.798
Waarderingsscore
1.083
Punten
113
Er zijn mensen die daar iets voordoen of insteken met gaas (bvb overschotje van vliegenraam) zodat er geen vuil in kan. Wel 1 of 2 keer per jaar nazien en proper maken dat het niet dichtslibt, bvb voor en na de herfst-winter. Er bestaan zelfs roostertjes voor. Google even op "stootvoeg gaas" of "stootvoeg rooster". In elk geval niet volledig dichtmaken. En een hele muur gaan cementeren voor een paar stootvoegen? Of roofing branden op de onderkant van je muren?
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Josef zei:
Ik zal dan maar zelf mijn cement met toevoeging van compactuna gebruiken.

Gewone compactuna zal niet veel uithalen. Compactuna Pro wel... of Sika Latex ... of een ander waterdichtingsproduct. Gewone Compactuna is een mortelverbeteraar, geen waterdichtend product!
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Toch oppassen met dat waterdicht maken hoor !

Ten eerste, zoals Albarius al aangaf, die open stootvoegjes hebben een functie, je  kan die niet ongestraft dicht maken !

Ten tweede: waterdicht of beter waterwerend is goed, maar het mag niet dampdicht worden en bij een pleister op basis van cement heb je dat al vlug. Beter is dan een pleister op basis van een hydraulische kalk, trasskalk bijvoorbeeld. Bij de toevoeging van Compactuna heb ik dan ook grote twijfels.

In grote lijnen:

- aan de binnenkant (kelder bijvoorbeeld) waterdicht en dampdicht: en dus is daar een cementmortel met eventueel toevoegingen perfect.

- aan de buitenkant (gevelplint bijvoorbeeld) waterwerend en dampopen: en dus is daar een cementmortel meestal af te raden.

 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan