• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Verluchten maakt verfgeur sterker, zelfs 2 jaar later

Lid geworden
17 okt 2012
Berichten
11
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bijna twee jaar geleden hebben we de helft van onze woning laten decoreren met vliesbehang + verf.
Het duurde toen vrij lang eer de verfgeur wou wegtrekken, maar op den duur leek die toch te minderen, dus we hoopten met het nodige geduld dat het wel helemaal weg ging trekken.

Niet dus en het vreemde van de zaak is dat verluchten een averechts effect lijkt te hebben.
Het is alsof verse (vochtige?) buitenlucht die binnenkomt, een reactie teweeg brengt waarbij hetgene aan de muur hangt, een vervelende, zurige/chemische geur gaat afgeven.
Het valt meer op bij warm weer, dan hangt er ook meer vocht in de lucht?

Het is moeilijk vast te stellen of het van de watergebaseerde latexverf komt, merk Tollens of van het vliesbehang of de lijm ...
We hebben het enkel in de kamers die aangepakt geweest zijn.
Als we een dag niet verluchten, is de geur weg.
Het kan niet aan gewenning liggen want we merken meteen het verschil tussen een kamer die wel verlucht is tegenover een die niet verlucht werd.
Er valt veel te lezen over, Volatile Organic Compounds "VOC" ofte, Vluchtige Organische Stoffen "VOS", maar watergebaseerde verf zou die net minder moeten bevatten.
Al weet je natuurlijk nooit of wat in de pot zit, echt overeenkomt met het etiket.
Dan nog zou ik na 2 jaar denken dat alles vervlogen zou moeten zijn.
Wat is een redelijke termijn na watergebaseerd latexverfwerk?
We zouden willen laten analyseren wat er precies in de lucht hangt, maar dit wordt voornamelijk in de industriële wereld gedaan en de bedrijven die we al gecontacteerd hebben, doen dit niet particulier of zijn erg duur.

Kan iemand een dergelijk bedrijf aanbevelen of klinkt de problematiek, verluchten maakt verfgeur sterker bekend in de oren?
De bedoeling is de oorzaak te vinden en aan te pakken, niet de geur op zich te maskeren.
 
Lid geworden
17 okt 2012
Berichten
11
Waarderingsscore
0
Punten
0
Heel vreemd dat vrijwel niemand hier al van gehoord heeft. Na veel verderzoeken op internet ben ik plots op het juiste spoor geraakt:



https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=90&t=131129



Enkele citaten:



"In november schreef ik dat ik ook een wietgeur rook na geverfd te hebben met Sikkens verf. Ik wist nog niet helemaal zeker of het door het verven kwam, maar ik heb inmiddels andere mogelijkheden uitgesloten.



Eerst roken we het op diverse plekken, vervolgens vooral in 1 slaapkamer. Tegen de tijd dat we de ramen dichtdeden, verdween deze geur. Maar elke keer als we een raam(pje) openzetten kwam die geur weer. Nu het weer wat warmer wordt en we ramen openzetten, zitten we weer met die geur. Deze geur is buiten niet te ruiken, alleen binnen in de kamers waar we een raam openzetten. Het ontstaat ook zodra we ergens een raam openzetten. Maakt niet uit waar, aan de voorkant van het huis, aan de achterkant van het huis, boven, beneden.. Zodra er zuurstof / verse lucht binnenkomt, ruiken we die vieze geur.



Ik weet inmiddels zeker dat het uit onze muren komt die geverfd zijn met de Sikkens verf. Ik ruik het, weliswaar lichter dan in de hele ruimte zelf, in de muren. De geur komt dus vrij zodra er lucht door de geverfde ruimtes gaat. En ik ruik het niet in de kamers waar we nog niet geverfd hebben. Die hebben we ook nog niet geverfd, omdat we het niet aandurven, omdat anders echt het hele huis stinkt."



en



“Zeker in het begin hebben we wanhopig gezocht naar informatie en oplossingen. Een aantal feiten vallen op:

1) Het verfstankprobleem komt bij meerdere merken/fabrikanten voor, zowel goedkoop als duur. In Engeland staat het bekend onder de naam “wall odour phenomenon” of zelfs "ghost odour" (NB het is veelzeggend dat de geur daar niet als "wietlucht" beschreven wordt ;) ). Het gaat echter altijd om modernere varianten van muurverf op waterbasis die van zichzelf niet stinkt, vaak in combinatie met een al eerder beschilderde muur.

2) Een duidelijke oorzaak (schimmel, bacterie, chemische reactie?) hebben we ondanks flink zoeken en bellen niet kunnen vinden. Opvallend is wel dat ondanks dit kennelijke gebrek aan kennis ons steeds werd verzekerd dat er geen gezondheidsrisico's zijn.

3) Ook een echte oplossing hebben we niet kunnen vinden. Overschilderen met een bepaalde coating/sealer wordt vaak aangeraden, maar de reacties op internet laten zien dat die niet altijd helpt.

4) Uit meerdere internetreacties blijkt dat beluchting vreemd genoeg het belangrijkste effect heeft op de intensiteit van de stank. Ons vermoeden dat door goede beluchting de stank in eerste instantie toeneemt, maar daarna (daardoor?) sneller verdwijnt moet nog bevestigd worden (wie heeft ervaring?).

5) Er zijn merken muurverf waarbij het geurfenomeen niet optreedt. Na wat rondvragen kwamen we vanwege de fundamenteel andere samenstelling uit op Histor Monodek RAL 9010. Daar hebben we een tweede slaapkamer probleemloos mee behandeld.”
 
Lid geworden
17 okt 2012
Berichten
11
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bedankt voor de tip, maar we hebben alle huis-tuin-en-keukenmiddelen al geprobeerd die men onder 'normale' omstandigheden van geurhinder zou proberen: kaarsen, melk, azijn, koffie, ... uien ook denk ik.



Maar we zijn er ondertussen zo goed als zeker van dat we een van de zeldzame (1/100000...) gevallen zijn waar nieuwe water-gebaseerde verven bij toevallige aanwezigheid van bepaalde chemicaliën of bacteriën op de muren, gaan reageren met ozon uit de lucht (dat veel meer aanwezig is bij warm weer). Details:



http://www.faqs.org/patents/app/20100186631

"A hitherto largely unresearched and to date unresolved problem is that referred to as "ghost odour". It entails a nuisance odour occurring in rooms that have coatings that have already dried and filmed, and in some cases coatings that are already fairly old. This ghost odour may occur days, weeks or months after the coating has been applied, and is described and perceived as being like cat's urine, perspiration, onion, rubber or fruit. It is also known that this ghost odour can be perceived with particular intensity in warm weather and at relatively high atmospheric humidity, in many cases even after a room has been ventilated, under intense sunlight, and especially in association with exposure to ozone."



Probleem daardoor is dat je, als je pech hebt, zelfs alles van de muur kan rukken en herdoen, en dat het probleem gewoon herbegint omdat hetgene wat de zeldzame reactie mogelijk maakt, nog altijd in je huis zit.



Met de oude verven bestond dit probleem niet.



Veel duidelijke info:

(frans) http://www.pleinlenez.fr/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=6

(engels) http://www.askcrown.co.uk/faq/wall-odour-phenomenon-3/



En ook hier veel Franse slachtoffers die nog vanalles aan het proberen zijn:



http://bricolage.linternaute.com/forum/affich-36513-pourquoi-une-odeur-infecte-avec-de-la-peinture?page=23



Met een voorkomen van 1/100000 zijn er in België waarschijnlijk niet zo veel gevallen.
 
Lid geworden
26 jun 2014
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo, wij zitten met hetzelfde probleem (wel ander merk verf en primer : HERBOL).



Heel de woing is geschilderd (Living/keuken/inkom/WC/overloop/3 slaapkamers) begin april 2014.



Als het warmer wordt en zonniger begint alles te stinken naar een (zure?) chemische geur. Als we dan willen verluchten wordt alles zelfs nog erger. Ik krijg hoodpijn als ik er te lang in blijf zitten. Als we dan alles hermetisch afsluiten wordt de geurhinder weer minder, ook bij minder zonnige koudere dagen. Gevolg is wel dat we nu in andere woning verblijven...



Al op vele forums gezocht in UK, NL en Duitsland, blijkt dat toch veel meer voorkomt. Er is er niemand dan die hier een oplossing heeft ? Heb een mail gestuurd naar fabrikant (HERBOL) (AKZO) maar krijg geen antwoord.
 
Lid geworden
26 jun 2014
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
1
Er is witte pleister / kalk op de betonnen muren, welke : heb ik geen idee van.
Het vakantiehuis is 7 jaar geleden gebouwd en pas verkocht begin dit jaar.
De muren zijn in april geschilderd.
De producten die gebruikt zijn :
Grondlaag , Herbol Putzgrund op plafond en muren (kalk)
Afgewerkt met acryl:
- Muur : Herbol Classic Supercolor Seiden Matt
- Plafond : Herbol Classic Supercolor Matt

Ik heb dit probleem gemaild naar fabrikant en heb volgend antwoord gekregen.
Geachte,

Van welke regio bent u juist?
Normaliter zou de persoon die bij u de schilderwerken heeft uitgevoerd met zijn vertegenwoordiger/contactpersoon van Herbol contact moeten opnemen om dit probleem aan te kaarten.

Over welke producten hebben we het juist. Kan je de exacte naam doorgeven a.u.b.
Wie was het schildersbedrijf?

Dit is een probleem dat zich kan voordoen in het geval van poreuze verven  ik denk dan vooral aan heel matte plafondverven. Wij hebben bij Herbol geen enkele klacht van geurhinder lopen.

Wij zouden daarom graag dit probleem nader willen onderzoeken.

Met vriendelijke groeten / Meilleures salutations / Kind regards

Emiel Balliauw
Expert Technical Data
Technical Support
 

deco1966

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
3.037
Waarderingsscore
767
Punten
113
Als Emiel Balliauw je dit schrijft, mag heel blij zijn.
Een heel goede technicus die op het labo van Akzo Nobel werkt en zo'n problemen helpt oplossen.

 

 

 
 
Lid geworden
23 aug 2011
Berichten
35
Waarderingsscore
0
Punten
0
Heel toevallig lees ik dit topic even.
In mijn vorig appartement had ik ook last van een vreemde wietgeur.
hier was echter nog niet geverfd.
Het deed zich slechts voor in 1 slaapkamer.
Heb er nooit een echte verklaring voor gevonden.
In onze nieuwe woning eveneens 1 kamer, inkomhal waar soms diezelfde geur hangt.
Ook hier is niet geverfd ...
Vreemd ...
 
Lid geworden
17 okt 2012
Berichten
11
Waarderingsscore
0
Punten
0
johkem;1944983 wrote:
Ik heb dit probleem gemaild naar fabrikant en heb volgend antwoord gekregen : [...]



Hallo,



Mag ik vragen of jullie daarop zijn ingegaan en of er ondertussen iets nieuws uit naar boven is gekomen?



Een bijkomend aspect zou kunnen zijn of er eerst een grondlaag op de muur gezet werd alvorens er vliesbehang op te kleven. Hebben jullie met vlies gewerkt?



Mvg
 
Lid geworden
4 sep 2017
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ondertussen 3 jaar later...

Hoe is dit uiteindelijk allemaal verlopen bij jullie? 

Wij zitten hier nu met hetzelfde probleem, net geverfd, na drogen kwam de befaamde wietgeur en we krijgen die niet weg. Verluchten maakt het erger, Warmer weer en zon maken het ook erger. Het enige wat helpt is om alle deuren en vensters te sluiten, na enige tijd verdwijnt het, maar zodra er weer tocht is, is het er weer.

Als bijkomende info kan ik melden dat het bij ons ZEKER van de HISTOR verf komt (ultra mat). In dezelfde ruimte hebben we 2 verschillende kleuren gebruikt, van 2 verschillende merken.  De ene geeft helemaal niets af en HISTOR wel. Ondergronden en onderlagen zijn identiek, dus daar ligt het ook al niet aan.  Uitleg over bacteriën of wat er ook in het huis "eerst" aanwezig was, is ook zever, want het gaat hier om dezelfde muur en ruimte. Het ligt dus echt duidelijk aan de verf.

Echt afschuwelijk en veel hoofdpijn. Tips?

 
 
Lid geworden
21 jan 2015
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo, hier ook zo'n probleem, al weet ik niet of ik het zou omschrijven als wietgeur.
Het is wel een vreemde geur, en zeker niet zurig, eerder duf-zoetig.

Hier is het in één slaapkamer in het appartementje waar mijn dochter net is gaan wonen, en waar ik het behang heb overschilderd, in 3 lagen met witte verf.
In andere kamers waar ik het behang heb overschilderd, echter wel met slechts één laag, ruikt het niet, zodat ik zat te denken aan een reactie van de verf op dat specifieke behang.
Verder was er wel een klein verschil,  in de slaapkamer heb ik de witte verf wat warmer gemaakt door er wat gele verf aan toe te voegen en een klein beetje rode kleurstof.
Als het verlucht en kouder is lijkt het probleem minder of zelfs bijna weg, als ze erin geslapen heeft (en het dus warmer/vochtiger is) is de geur er terug: helemaal weg is hij niet.
Lang gezocht naar de oorzaak (omdat het geen typische verfgeur was) want dachten eerst dat het aan de nieuwe tapijt of gordijnen lag maar uiteindelijk gemerkt dat de geur uit de muur komt. 

Het lijkt dus op bovenstaande verhalen, alleen lijkt het niet aan de verf op zich te liggen maar aan een reactie. 
 
Lid geworden
9 jul 2014
Berichten
20
Waarderingsscore
0
Punten
1
Ik weet dat topic van lang geleden is maar ik vraag me af of er iemand al oplossing heeft?
Bij ons is de situatie als volgt :
Nieuwe vloer met PUR nadien  alles herverfd en nu 2 jaar later bij warm weer een chemische geur aan de plinten, geen vochtproblemen.
Ik vraag me meer en meer af of het niet ligt aan de verf ... overschilderbare voegkit + verf op den duur weet ik het ook niet meer.
Iemand enig idee hoe dit opgelost geraakt is of er een oplossing bestaat of er experten zijn die kunnen komen kijken en ruiken ...
Mvg,
 

deco1966

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
3.037
Waarderingsscore
767
Punten
113
bartdekeyser zei:
Ik weet dat topic van lang geleden is maar ik vraag me af of er iemand al oplossing heeft.

bij ons is de situatie als volgt :

nieuwe vloer met PUR nadien  alles herverfd en nu 2 jaar later bij warm weer een chemische geur aan de plinten, geen vochtproblemen .... 

Zou daar het probleem niet te vinden zijn?  De verf is na verluchten geurvrij normaal gezien.
 
Lid geworden
20 okt 2014
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
Beste,

Ik zit met hetzelfde vervelend probleem! Ook iemand van 1/100.000!
Nu wil ik dit probleem graag aanpakken en kom ik raad vragen.

Wij hebben onze primer en verf van het huismerk Gamma aangekocht, een binnen verf.
Ik ben naar de Gamma langs geweest, mijn probleem uitgelegd en hun is inderdaad het probleem bekend, het komt wel heel zelden voor.
Zij hebben mij een nieuwe pot verf gegeven maar wel om buiten en binnen te verven ... zou een betere verf zijn.

Omdat mijn living gecombineerd is met behangpapier ben ik ook langs geweest in die winkel en mijn probleem voorgelegd en die mensen hebben daar nog nooit van gehoord!

Ik denk dan nu, verf ik mijn pot wel op of is het beter om een kwalitatieve verf aan te kopen.. zoals Mathys eventueel of toch de pot van de Gamma te gebruiken. 
IK vraag me ook af van waar komt die geur, is die schadelijk voor de gezondheid?
 Komt dit door een materie die in onze muur zit?
Onze spouwmuur is niet geïsoleerd omdat wij soms denken om onze buitengevel te laten bezetten met crepie omdat we binnen toch wel denken last te hebben van vocht. 
 

deco1966

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
3.037
Waarderingsscore
767
Punten
113
Klopt wel dat Gamma verf voor binnen lang een geur nalaat.  Ik heb een hekel aan de Gamma-verf en is daarvoor nog een reden temeer om die niet te gebruiken.
 
Lid geworden
20 okt 2014
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
Heb jij ook al last gehad met muurverf van Gamma?

Gamma heeft mij van hun merk uiteraard een nieuwe pot gegeven om opnieuw te verven maar buitenmuurverf.
Ik ben ik juni enkele dagen thuis en ga dit dan doen. Toch heb ik al eens gedacht om direct een kwaliteits verf te gebruiken maar garantie op slagen heb ik niet, dus.. heb ik misschien niets te verliezen, buiten mijn tijd om eerst de gamma verf te gebruiken.

Mijn vriend en ik hebben al gesproken om evt al het plaksel van de muur te halen en opnieuw te laten bepleisteren! een heel werk maar ik wil van deze geur af!!! :(
 

Het is ongelofelijk storend deze geur, ik durf al geen mensen meer te ontvangen in ons huis!
 

deco1966

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
3.037
Waarderingsscore
767
Punten
113
Persoonlijk zou ik het niet gebruiken.  Maar je bent vrij om te doen wat je wil
biggrin.gif
.

Ik zou een isolerende verf bvb Classidur en 24H wachten.  Normaal zou de geur dan moeten weg zijn.

Afwerken doe ik liefst met Sikkens Morpha omdat deze een mlatte acrylaatveref is die je ook kanb afwassen als er ergens een plekjer op is door .......
 
Lid geworden
17 feb 2020
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
0
Allen, wij hebben een gelijkaardig probleem. Stinkt harder na verluchten, (Sikkens) 3 maand geleden geschilderd. Hoe hebben jullie dit probleem opgelost aub?

Bedankt voor jullie goede raad
 

deco1966

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
3.037
Waarderingsscore
767
Punten
113
KoenDeBouw zei:
Allen, wij hebben een gelijkaardig probleem. Stinkt harder na verluchten, (Sikkens) 3 maand geleden geschilderd. Hoe hebben jullie dit probleem opgelost aub?

Bedankt voor jullie goede raad

Wat was er eerst op die muren?

Welke was de muurprimer?

Welke verf van Sikkens?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan