Schimmel op muur

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van lecossois
Lid vanaf: 29/04/2011
3 berichten

Hallo,

Op de muur van een kamer hebben de recent een "schimmelaanval" gehad. 
Er was al schimmel voorheen, vooraan aan de randen of achter kasten, maar nu komen het voor op de hele muur en zelfs een deel van de andere muur. 
De schimmel is wel veel meer aanwezig sinds we de kamer niet meer veel gebruiken, en ze is meestal ook niet verwarmd. 
Op de zolder boven de kamer is er geen schimmel te zien.

Onder die kamer is de keuken en de afvoer van de dampkap loopt door de muur ongeveer in het midden. 
Maar dan zou ik de schimmel toch enkel in het midden van die muur verwachten ? 
Nu is er zelfs schimmel op de andere muur...
Aan de buitenkant is er niet veel te zien. 
Er loop een kabel van de zonnepanelen over de muur, en de waterafvoer van de dakgoot op de andere muur.
Foto's van de kamer en buitenmuur toegevoegd.
Kan iemand nuttige tips geven? 
Of is de enige oplossing een gespecialiseerde firma te laten komen?
Bedankt,

Walter

Reacties

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2257 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Niet geïsoleerd + koude + vocht = schimmel.
Het vocht uit de lucht slaat neer op de koudste plek (condensatie) en dat is een goede voedingsbodem voor schimmel. Als je verwarmt, blijft het vocht in de lucht hangen en dus minder schimmel. Combinatie van deugdelijke isolatie en regelmatig verluchten is je oplossing. Je foto's zijn een schoolvoorbeeld van deze problematiek in oudere woningen. De volgende fase is dat je bepleistering gaat verrotten, je behangpapier loskomen, het muf gaat ruiken en uiteindelijk gaan er stukken van de muur komen. Ik zou dit in de loop van 2018 ten gronde aanpakken zodat je probleem voor volgende winter is opgelost. Anders loop je ook kans op schade aan plafond, vloer, meubels, schrijnwerk, gordijnen,..

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15730 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat albarius zegt klopt helemaal !

Bovendien heb je wellicht nog een bijkomend probleem. Ik zie dat de woning volle steense muren heeft, dat het dak geen oversteek heeft aan de puntgevel en dat het water vanaf de dakbedekking met leien door de wind zijdelings kan aflopen om zo over de puntgevel heen naar beneden te stromen. En hoe meer die puntgevel naar het westen of zuidwesten gericht is, hoe meer kans op doorslaand water. Dus water dat in de muur trekt en zo de gehele muur tot de binnenkant kan vochtig houden.

Dit kan een versterkend effect geven aan wat albarius heeft beschreven.

afbeelding van Foost
Lid vanaf: 06/08/2017
20 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou dit proberen oplossen met ventilatie. Ventilatie kan simpel zijn, het raam op kip laten staan of elke dag raam openen om te verluchten.

Isoleren is natuurlijk ook een oplossing, maar als het probleem dat charel omschrijft zich voordoet en je plaatst isolatie tegen de muur dan zit het vocht vast in die muur...

Het vocht dat nu in de muur zit uit de muur krijgen kan volgens mij alleen door de kamer te verwarmen en te ventileren. Een ontvochtigingstoestel kan ook helpen.

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2257 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Klopt helemaal Foost. Ventilatie/verluchting is heel belangrijk en kan al vanaf dag 1 toegepast worden. Graag wil ik daar aan toevoegen dat verluchting/ventilatie curatief is: je gaat dus het geproduceerde vocht evacueren. Gevel/muur/isolatie is preventief: je gaat ervoor zorgen dat er (veel) minder neerslaand vocht zal ontstaan bij dezelfde omstandigheden, daardoor blijft het ook beter in de lucht hangen en makkelijker te evacueren. Het vocht dat nu in de muur zit krijg je daar heel moeilijk uit, enkel met verluchten. Je zal al een stevige bouwdroger in huis moeten nemen om dat uit die muren te sleuren.

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3901 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Grootste probleem is dat de blinde muur met de verkeerde mortel werd hervoegd. Er werd een cementmortel gebruikt ipv een kalkmortel. Cementmortel houdt het vocht te lang vast met de gekende gevolgen aan de binnenzijde.

Door de ruimte niet te verwarmen blijft het vocht nog langer in de muren zitten.

Oplossing:

  • Korte termijn ventileren en verwarmen, door te verwarmen maak je droge lucht zodat er meer vocht uit de muren kan opgenomen worden.
  • Lange termijn: voegen uitslijpen en herdoen met een zuivere kalkmortel.
afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15730 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Keon schreef:

Grootste probleem is dat de blinde muur met de verkeerde mortel werd hervoegd. Er werd een cementmortel gebruikt ipv een kalkmortel.

Ik zou daar niet zo zeker van zijn Keon !

Ik heb zeker niet de indruk dat de muur ooit hervoegd is geweest of het zou om beperkte stukjes moeten gaan en zeker niet in zijn geheel.

Ik denk integendeel dat dit hoofdzakelijk nog het originele achter de hand voegwerk is en dus met dezelfde kalkmortel als waarmee de muur is gemetseld.

Maar goed, dat voegwerk wordt dan misschien niet afgestoten maar kan wel zeer poreus zijn (geworden) en dus nu meer water opnemen dan het vroeger deed.

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4152 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als het voegwerk de oorzaak zou zijn waarom is er geen vocht wat hoger op de muur. Uiteraard is het hoger op de muur iets warmer.

Ventileren is belangrijk, wat moet je doen je als de luchtvochtigheid buiten hoger is dan die van binnen.

De temperatuur in die kamer moet je iets omhoog moeten brengen. Dat hoeft niet veel te zijn. Merk op boven geen en onder wel schimmel op de muur, dat beetje verschil in temperatuur is genoeg. Kan je ook beinvloeden door een zuinige ventilator op de muur te laten blazen.  

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3901 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De zwaartekracht zorgt ervoor dat het vocht naar beneden zakt ("zakkend vocht"). Dat in combinatie met de lagere temperatuur onderaan zorgt ervoor dat de onderste regionen het langst vochtig blijven.

En eventuele convectiestromen kunnen dan onderaan nog voor een extra lading vocht zorgen omdat natte muren ook nog slecht isoleren daardoor een nog kouder binnenoppervlak hebben waarop het vocht van de langsstromende lucht gaat condenseren.

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4152 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Plafond ventilator.

 

Heb je meubels tegen een muur en er komt schimmel op moet je convectiestromen vermijden. Meen toch gelezen te hebben dat je of de meubels een ander plekje geeft of je kan proberen de afstand meubel muur te vergroten.  

 

Spiegel in de badkamer. Bovenkant spiegel is er zicht en aan de onderkant van de spiegel een laag condens. Zo kritisch is het dauwpunt. 

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
3021 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

als ik een inschatting maak op wat ik uit de foto's en uitleg  kan uitmaken ga ik voor hoofdreden: doorslaand vocht via buitenzijde 

condens vocht langs binnen zet zich toch iets anders af op muren op andere plaatsen (koudste hoeken bv, niet achter kasten)

vocht in de muur kan  minder goed uitdrogen  achter bv een kast (minder luchtcirculatie)

ook door het feit dat het nu meer is als vroeger toen het wel gebruikt werd 

ik denk langs buiten een kalkgebonden product op de muur zetten zal al een groot verschil zijn (vb kaleien)

kwestie van je muur de tijd te geven op te drogen (zo weinig mogelijk water in de muur/zo snel mogelijk opdrogen)  , eventueel bekleden met leien kan ook zeker helpen

is dit binnen achter de puntgevel muur veronderstel ik?