Hydroment pleister voor vochtige muren?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van hobbyexpress
Lid vanaf: 25/04/2006
73 berichten

Heeft er iemand al eens met dit gewerkt?
Het is blijkbaar een pleister die in laagdikte van min 2 cm opgebracht kan worden op vochtige binnen en buitenmuren en zeer dampdoorlatend is, zodat het vocht dat door een muur opgenomen is steeds kan verdampen.
Zou volgens fabrikant ook perfect werken bij vervuiling met minerale zouten enz.

Iemand al ervaring mee?
Want dit lijkt toch wel een beetje een wonderproduct te zijn of mogen we zoals gewoonlijk niet alles geloven wat de fabrikant beweert Wink

Reacties

afbeelding van dries vh
Lid vanaf: 02/01/2008
904 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

het werkingprincipe staat hier uitgelegd :

http://www.hydroment.de/transputz/index.php?pg=produkte_funktion.php&lg=en

ik geloof er niet in - zoutmigratie gaat steeds mee in de richting van de uitdroging (vooral interieurzijde). Indien deze pleister wel uitdroging toelaat en geen migratie van zouten, waar denk je dat de zouten ophopen en uitkristalliseren ? Tussen het baksteenmetselwerk en het pleisterwerk.

Mogelijk minder nefast dan een cementbepleistering, maar uiteindelijk vrees ik dat met verloop van tijd de pleister zal afgestoten worden.

Dit is slechts mijn mening, maar persoonlijk vind ik zouten zo'n moeilijke problematiek dat ik niet zomaar aanneem dat dingen werken. Vergelijkend onderzoek door wetenschappelijke instellingen kunnen helpen te overtuigen. Zie ook elders verwijzing naar WTA studiedagen omtrent zouten.

afbeelding van dries vh
Lid vanaf: 02/01/2008
904 berichten
afbeelding van robdekker
Lid vanaf: 02/09/2007
233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste Dries en hobbyexpress,

Na het lezen van dit topic met ik eens gaan neuzen naar dat product. Het de website bekeken en hun gebeld (spreek zelf perfect Duits). Ben hierop ingegaan omdat Duitsers over het algemeen wegens de strenge aansprakelijkheidswetten in Duitsland geen troep verkopen.

Het is een bedrijf dat al 34 jaar actief is en het product (ook al jarenlang op de markt) is recent uitvoerig getest op de universiteit van Siegen. Het resultaat van deze onderzoeken wordt de komende weken en maanden in wetenschappelijke werken gepubliceerd. Ik krijg binnenkort hiervan een samenvatting.

Even kort wat ik door de telefoon begrepen heb:

Het lijkt wat op de sanierputzen die op dit forum al vaker aanbevolen werden. Bij dit product wordt het vocht wordt onmerkbaar door de speciale eigenschappen verdampt via de pleister. Hierom hoef je dus ook geen horizontale vochtwering aan te brengen. De zouten blijven opgeslagen in het muurwerk.

Er moet een pleister van 20 mm geplaatst worden op plaatsen waar het vochtprobleem optreedt. Niet hoger, omdat het vocht niet omhooggestuwd wordt.

De pleister kan zelfs met isolerende werking besteld worden.

Ik heb met de firma afgesproken dat ik volgende week meer info krijg en dat ik (niet commercieel) informatie op dit forum zal plaatsen over verwerking en ervaringen. Ik heb dus geen commercieel belang bij dit product of dit bedrijf en kende de firma tot vandaag ook niet.

Met wat ik tot nu toe weet (dankzij heel veel bijdragen aan dit forum en andere informatiebronnen) denk ik wel dat dit product een oplossing kan zijn voor veel mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als ik.

Het lijkt ideaal voor renovaties en saneringen met vochtproblemen.

Je kunt het krijgen als kant-en-klaar product en als additief voor mortel. Je kunt zelf een zand/cementpleister mengen en dit toevoegen. Het is in ieder geval een veel betaalbaardere oplossing dan andere producten. Goedkoop is het echter ook niet. Ik zal later wat praktijkvoorbeelden met prijzen geven. Die prijzen heb ik ook nog niet exact (wel bij benadering).

Enige nadeel: Er is (nog) geen leverancier. Het moet in Duitsland besteld worden en naar hier geleverd. Voor mij geen probleem, voor sommigen misschien wel.

Indien er behoefte aan is wil ik later de teksten van de website wel vertalen en hier plaatsen.

afbeelding van dries vh
Lid vanaf: 02/01/2008
904 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

@robdekker : u bent duidelijk zeer enthousiast, wat allicht betekent dat de kostprijs van dit pleistersysteem behoorlijk lager zal liggen dan de sanierputzen waar ik naar verwees.

ter vergelijking : de eerste laag (abstractie makend van eventuele hechtlagen) van een sanierputz bestaat uit een zeer grofkorrelige pleister die toelaat (tot op een zekere hoogte) zouten te bufferen. Hoe dikker de laag, hoe meer zouten kunnen uitkristalleren.

De tweede laag is een laag zoals beschreven in het product in kwestie - de eigenlijke saneerlaag die ervoor zorgt dat zouten niet verder kunnen doorslaan.

eventuele laatste laag geeft een glad aspect vergelijkbaar met wat men van gipsbepleisteringen gewoon is. Afwerking met zeer dampopen verf (indien mogelijk kalkverf) of behangpapier, ...

Het beschreven middel (in voorkomend te catalogeren onder 'wondermiddel' - ik neem uw woorden uit verscheidene simultane posts over) neemt dus het principe over van de sanierputzen op de markt, evenwel zonder de eerste bufferende laag.

Herlees in deze zin mijn eerste post hierboven.

Nu, ik kijk alvast wel uit naar de wetenschappelijke testen die op deze mortels zijn gebeurd.

Hou me (of het forum in het algemeen) op de hoogte graag.

afbeelding van robdekker
Lid vanaf: 02/09/2007
233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb niet over wondermiddel gesproken hoor, dat was de auteur van deze topic.

Bij dit produkt wordt eerst een 5 mm hechtlaag aangebracht en dan met hetzelfde produkt een 20 mm afwerklaag. Het buffert de zouten niet zoals een klassieke sanierputz maar isoleert ze in het muurwerk. Het bijzondere is dat deze pleister het vocht gelijkmatig en onmerkbaar uit het muurwerk afvoert.

De laatste laag is glad en moet natuurlijk met een ademende afwerking afgewerkt worden.

Ik ben inderdaad behoorlijk enthausiast. Heb meer als een half uur met de bouwexpert van de fabrikant gesproken. Prijs is inderdaad goedkoper dan meerlagige systemen die snel op 50 eu/m2 (zelfdoen) tot 80 eu/m2 (laten doen) komen. De werking lijkt mij heel plausibel, gecombineerd met de onderzoeken, hun jarenlange ervaring en hun Haftpflicht (aansprakelijkheid) geloof ik er wel in.

Prijsindicatie die ik heb voor de goedkoopste oplossing:

200 gr zakjes additief voor zand-cementmortel a ca 25,00 eu. Genoeg voor 3-3,5 m2 = 8 eu/m2

Komen bij kosten van zand en cement: zeg even 5 eu/m2, maakt 13 eu/m2. Benodigd: een betonmolen en een paar sterke armen en goed oefenen om de pleister glad te krijgen. Of zoek een goede pleisteraar!

Kant en klare zakken heb ik nog geen prijs van. Zullen wel rond 25-40 euro liggen schat ik. Goed voor 1,3 m2.

Is even vlug uitgerekend, als ik ergens een stomme fout maakt hoor ik het graag!

afbeelding van hobbyexpress
Lid vanaf: 25/04/2006
73 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste robdekker,

blij te horen dat ik wat nuttige info op deze site heb kunnen zetten en vooral dat je al zover staat, ik moet zelf nog altijd naar de fabrikant bellen (spreek gjammer genoeg iets minder goed Duits). Ik ben ongeveer van de zelfde veronderstelling als jij uitgegaan, met name dat je in Duitsland over het algemeen geen troep koopt, heb destijds mijn gevelisolatie ook deels in Duitsland besteld en ben zeer tevreden van het resultaat, zowel qua product als qua prijs (zelfs met leveringskosten inbegrepen). Ik had al van Sanierputze gehoord maar was de naam kwijt en ben dan maar wat gaan zoeken op Duitse sites en zo bij Hydroment terecht gekomen. Aangezien wij met vervelende vochtproblemen zitten die niet echt met injecteren op te lossen zijn leek me dit een zeer goed alternatief.

Mijn eigen idee was om de Transputz SG of LP te gebruiken, het was alleen nog niet duidelijk wat de hechtlaag nu precies moet zijn, deze moet natuurlijk ook ademend zijn. Ik vemoed dat jij de Transputz WK wil gebruiken, begrijp ik het goed dat je de WK in zowel de hechtlaag (5mm) en de afwerkingslaag (20mm) gebruikt. Ik kan zelf goed uit de voeten met Knauf goudband enz, maar cement glad en strak aanbrengen is voor mij toch wel niet zo evident, dus neem ik aan dat je ook moet afwerken met een oberputz (FP of FO dacht ik). Als je iets meer info hieromtrent kan geven dan graag, ben enigzins van plan om over een week of 2 à 3 naar Duitsland te rijden, ik neem aan dat ze in de buurt van Aken of Keulen wel ergens een bouwmarkt zullen hebben waar ik dit kan krijgen, zal daar wel eens naar informeren.

Hier trouwens een link naar een pdf file waar het systeem grafisch wordt uitgelegd: http://www.greutol.ch/media/content/PDF ... roment.pdf

afbeelding van hobbyexpress
Lid vanaf: 25/04/2006
73 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Trouwens ook nog bedankt Dries voor je uitvoerige antwoord, ik ben op de andere topics gaan kijken en daar staat ook veel leerrijks in. Ik denk echter wel dat als dit Hydroment systeem werkt ( we zien wel wat de studies van de universiteit van Siegen zullen uitwijzen) dat we hier een betaalbare en praktische oplossing hebben voor vele mensen. Ik wil graag als testcase fungeren en mijn probleem en sanering onlmine zetten met commentaar en uiteraard ook fototjes. Geen reuze groot probleem, maar vervelend genoeg met tegelijk opstijgend grondvocht en vocht dat van een dakgoot van de buren binnenkomt.

afbeelding van dries vh
Lid vanaf: 02/01/2008
904 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

robdekker wrote:
De werking lijkt mij heel plausibel, gecombineerd met de onderzoeken, hun jarenlange ervaring en hun Haftpflicht (aansprakelijkheid) geloof ik er wel in.

Bekt alvast een pak serieuzer dan het Nederlandstalige equivalent. Ik weet niet of de termijnen van aansprakelijkheid gelijkwaardig zijn aan de onze (10 jaar).

Als (echt waar) de allerlaatste kritische noten die ik er bij wens te plaatsen :

- 10 jaar is (in voorkomend geval) een relatief korte periode, in de sector waarin ik actief ben is dit een te korte termijn om voor ogen te hebben. Ik wil absoluut niets insinueren, maar dit toch even als overweging meegeven. Ik heb ook al gemerkt dat cementpleisters, indien dik aangelegd, zoutproblemen soms tot 50 jaar kunnen tegenhouden. Niet dat ik de Sanierputzen langer geef, zeker niet, maar in tegenstelling tot een cementmortel (vergelijk ook noppenfolie en andere systemen) heb je niet voor een bijkomende zoutophoping en hogere capilaire druk gezorgd. Het systeem stabiliseert en zout kristalliseert uit in de bufferlaag die in feite als op te offeren systeem geldt

- dit systeem pretendeert hetzelfde als hierboven maar is op basis van cement in plaats van op kalkbasis. Ik hoop dat ze dit dan kunnen waarmaken. Cement en dampopenheid zijn begrippen die bij mij a priori niet rijmen.

Nevertheless, laat de wetenschappelijke studies tot mij komen.

afbeelding van robdekker
Lid vanaf: 02/09/2007
233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zal waarschijnlijk de komende dagen de info op de pdf en op hun website vertalen in het Nederlands.

Dan hebben jullie meer inzicht.

afbeelding van robdekker
Lid vanaf: 02/09/2007
233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb ondertussen eens uitgebreidt gegoogled op Hydroment. Veel Duitse forumberichten gelezen. Tendens: Wordt hier en daar aanbevolen, regelmatig in twijfel getrokken door experts die de werking niet kunnen geloven, zonder dat ze negatieve ervaringen kunnen voorleggen. Heb in ieder geval geen echt negatieve ervaringen kunnen vinden. Er is wel een enorme discussie (concurrentie) tussen allerlei aanbieders van sanierputzen.

Het schijnt al 30 jaar gebruikt te worden.

Hier een ervaring van een duits ingenieursbureau:

Quote:
Feuchte Kellerwände, Sanierung...

Zum Thema Entfeuchtungsputz haben wir auch Erfahrungen gesammelt mit "Hydroment Entfeuchtungsputz" . Es scheint zu funktionieren, allerdings muß man höllisch aufpassen, das die Mindestschichtstärke nicht unterschritten wird ( bei Hydroment sind das 2 cm) , bei Bruchsteinmauerwerk oder Gewölben stelle ich mir das sehr schwer einhaltbar vor. Sobald 2cm unterschritten werden, dauert es nicht lange und ein feuchter Fleck guckt einen an. Zum Glück ist das uns nicht passiert , anderen schon- dafür gibts ja die Gewährleistung von ordentlichen Firmen.Ich würde auf jeden Fall einen Fachmann aus der Region zu Rate ziehen, der sich den Fall ordentlich ansieht. Propheten aus dem fernen Bayern , die sich mit Einsichten und auch mit Neuerungen schwer tuen , sollte man lieber schneiden.

Mfg Dipl.Ing. Frank Tabatt

Frank Tabatt | 23.01.06

Ze noemen het soms Entfeuchtungsputz omdat de pleister waterafvoerend werkt, de muur blijft vochtig maar de oppervlakte is droog. Experten noemen de naam misleidend omdat de muur in de kern niet echt droog wordt. Gewährleistung is garantie die in Duitslang nogal richoreus is. Daar ik ook vele saneringsbedrijven gevonden hebt die renovatie/sanering met Hydroment aanbieden, kan ik steeds minder geloven dat dit troep is.

Dus: vooral niet te dun aanbrengen! 2 cm is nodig anders kunnen vochtige plekken optreden.

afbeelding van Reds
Lid vanaf: 15/04/2008
16 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb dit met veel aandacht gelezen, maar de vraag die ik stel is dat als de muur vochtig blijft wat is dan de meerwaarde? Ik bedoel je hebt ook kelderdicht producten die het vocht niet doorlaten. De mur blijft dus nat en tast dus de stenen aan.... en daarbij je vocht blijft in huis met alle ongezonde kwalen erbij... Of begrijp ik het niet? Is er al enige ervaring opgedaan? Heb je de materialen al binnen?

Bedankt voor de reactie want eerlijk gezegt snap ik het nog niet helemaal...

afbeelding van Koen Hoeilaart
Lid vanaf: 04/10/2006
188 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik meende begrepen te hebben dat een natte steen op zich niet zo problematisch is, maar dat het uitkristaliseren van zouten (doordat de steen aan één kant kan uitdrogen) de oorzaak van verzwakte bakstenen zou zijn. Klopt dit?

afbeelding van robdekker
Lid vanaf: 02/09/2007
233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De buitenkant van de steen is juist niet vochtig. Het vocht verdampt onmiddelijk in de ruimte. Is dit aan de binnenkant dan draagt zo tot een beter leefklimaat bij omdat de meeste woonruimtes te droog zijn.

De muur blijft in de kern ook niet kletsnat omdat het vocht naar de buitenkant wordt afgevoerd.

De zoutkristallen worden in de bakstenen geisoleerd.

Er is al 30 jaar ervaring met dit procede. Ik wacht nu op documentatie zodat ik die kan vertalen.

afbeelding van Reds
Lid vanaf: 15/04/2008
16 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ok, maar als je de muur nu wil verven of dergelijk? Dan kan het vocht toch nooit weg? Latex sluit het volledig af, zou je dan met ook weer een aparte muurverf moeten werken? Behang lijkt me ook problematisch...

En juist door vocht in huis krijg je schimmels, condensatie en dergelijk.

Heb zelf een bouwkundig iingenieur op bezoek gehad en de problemen die stelt vast dat vocht in de muur en daarbij bij bijvoorbeeld kappen van ventialtiegaten je condensatie problemen krijgt het vocht moet ergens naar toe...

Dus ja de uitleg begrijp ik, de voorgestelde werking ook maar ik zie geen oplossing voor de problemen. Zeker niet als je de muur wil verven.

Mag ik je vragen nog is toe te lichten?

afbeelding van hobbyexpress
Lid vanaf: 25/04/2006
73 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Reds, je kan de muur schilderen maar je moet inderdaad werken met een ademende verf, niet met gewone latex of acryl. De fabrikant beveelt zelf minerale verf aan, bij Tony Mertens en de betere verfzaken hebben ze dit. Natuurlijk wat duurder dan gewone latex maar persoonlijk zou ik altijd een ademende verf gebruiken voor muren die in contact staan met de buitenlucht of plaatsen waar mogelijk vocht kan komen. Als een huis voldoende geventileerd wordt lijkt me het verdampen van vocht uit de muur geen probleem, bij een nieuwbouw of vers gepleisterde muur moet ook alles verdampen, dat betekent nog niet dat alles direct vol schimmel staat. Vroeger moesten we zelfs een luchtbevochtiger zetten in de winter omdat het zo droog was binnen met de verwarming aan dus ik zie hier geen probleem in. Mbt behang heb ik geen idee, ik hou daar persoonlijk niet van en waat dus niet of het ademend is. Papierwaarschijnlijk wel behalve als je vinyl of zo tegen je muur gaat hangen, maar de lijm zou wel eens een probleem kunnen zijn.