Condens, water op vloer, gaatjes in profiel dichtgemaakt, iemand?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van ikzelf
Lid vanaf: 10/06/2009
659 berichten

Hallo,

In 2009 hebben we een huis gekocht, waar een erker in verwerkt zit.
Deze erker heeft al altijd vochtproblemen gehad, als het buiten koud is, zoals nu, ligt er op de vloer, tegen de profielen water. 
Als we bezoek hebben en de luchtvochtigheid stijgt zijn alle ramen van de erker ook beslagen van de condens.
luchtvochtigheid bedraagt nu +/- 50%

De muren rond deze erker heb ik 2010 al laten behandelen tegen opstijgend vocht, omdat hier opstijgend vocht in zat. 

Ik heb een vermoeden dat het betonnen dek, waar de erker op gebouwd staat, niet beschermd is tegen vocht, geen waterkeringsdoek of zo. Het kan niet anders dan dat daar een bouwfout in zit...
Maar goed, het huis is 30j oud ondertussen, dus dat kan ik niet meer nagaan, tenzij ik verbouwingswerken ga doen en de erker volledig opnieuw laat zetten ...

Naar een zoektocht naar het ‘probleem’ ben ik jaren geleden in de profielen van deze erker, onderzijde, gaatjes tegen gekomen. Afwateringsgaatjes denk ik maar, MAAR deze gaatjes waren volledig open.
Dus ik kon van binnen naar buiten kijken door deze gaatjes, is dat normaal? Is dat gaatje zat een zwart rond buisje, dus het was ook enkel en alleen maar een luchtgaatje naar buiten.
Ik heb die dichtgespoten om te voorkomen dat hier tocht door kwam, wat wel helpt, maar kan dit voor het een of ander nadelig zijn?

iemand die weet waar dit voor dient?

Reacties

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11192 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ikzelf schreef:als het buiten koud is, zoals nu, ligt er op de vloer, tegen de profielen water.

Dat zal 99,99% zeker condens zijn. Is de ruimte verwarmd? Is de vloer geïsoleerd? Wat is de oppervlaktetemperatuur van de raamprofielen? Ik vermoed dat de ramen en vloer koudebruggen zijn.

naar een zoektocht naar het ‘probleem’ ben ik jaren geleden in de profielen van deze erker, onderzijde, gaatjes tegen gekomen. Afwateringsgaatjes denk ik maar, MAAR deze gaatjes waren volledig open. Dus ik kon van binnen naar buiten kijken door deze gaatjes, is dat normaal? Is dat gaatje zat een zwart rond buisje, dus het was ook enkel en alleen maar een luchtgaatje naar buiten.

Die gaatjes aan de buitenkant dienen om water in de profielen af te voeren. Die gaatjes aan de binnenkant zijn me een raadsel.

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
27397 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Condens op een heel koud oppervlak

 

isoleren en of ventileren

meer stoken, verwarmen aan, in de erker

afbeelding van ikzelf
Lid vanaf: 10/06/2009
659 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De erker wordt samen met de leefruimte gestookt.

Weet niet of de vloer geïsoleerd is... Hoe kan ik dan bij-isoleren? Langs de buitenzijde??

De gaatjes in het profiel zijn volledig doorlopende gaatjes, van binnen naar buiten 1 gaatje, weet niet waarom dit is... Als ventilatie? Zijn tochtgaatjes ja...

afbeelding van w.g.b.
Lid vanaf: 28/10/2008
4117 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor dit soort zaken is het handig om de temperatuur en de luchtvochtigheid op te geven. De lezer en je zelf kunnen met [url=http://www.weerschip.nl/calc_RH.php] dit [/url] soort software kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9688 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

gebrekkige isolatie... de ramen zijn geplaatst op een manier die onvoldoende geïsoleerd is van buiten. Daardoor zijn de raamprofielen te koud en slaat er dus water uit de lucht neer: condensatie. Hoe kouder het buiten is, hoe sterker dit effect. En hoe vochtiger de binnenlucht (bezoek bvb) hoe sterker dit effect.

Hoe kan je dat oplossen: uitbreken en opnieuw laten plaatsen. Aangezien de vloer wellicht niet geïsoleerd is en de koudebrug dus vooral daar zit kan je beter kiezen voor houten (of desnoods PVC) ramen.

Veel kans dat er nadien nog altijd condens op de vloer zal gevormd worden, want die zal ook wel ijskoud zijn op die plek. Mogelijks staan de dorpels ook niet geïsoleerd van de dekvloer, of is de fundering & betonplaat niet geïsoleerd (wat heel goed mogelijk is voor een ouder huis). 

Je kan eens een infrarood-thermometer aanschaffen om te zien over welke temperaturen we precies spreken. Daarnaast eventueel ook een relatieve luchtvochtigheidsmeter aanschaffen en de kamertemperatuur meten. Met die gegevens kan je bekijken of de vloer/ramen/glas beneden het dauwpunt van de lucht vallen.

Jullie hebben gekocht in 2009, maar hoe oud was het huis toen al? Mogelijks nog niet-isolerend raamwerk en dubbel glas dat amper isoleert.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
3010 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

gaatjes waarschijnlijk gemaakt als oplossing door de vorige eigenaar , die gaat hetzelfde probleem gehad hebben als jij nu

vloer zal het koudst zijn en dus hier eerst condens, als er nog meer vocht in de lucht hangt zullen ook de ramen condenseren, maar ik denk dat de ramen koud zijn omdat de vloer koud is, niet omdat de ramen slecht isoleren

mss zijn ze van mening geweest als we vetileren onderaan zal er geen condens zijn?

mogelijk oplossing: klein straling vuurtje zetten en op de vloer richten zodat de vloer "warm" blijft

wat zit er onder de erker? mss mogelijk langs buiten een gat te maken onder de erker, deze zit toch wel vrij hoog??  (schep een put voor de erker en dan kijken of je onder de erker een holte hebt)

en je zou ook moeten te weten komen of de betonplaat tot tegen de gevel gegoten is of hier isolatie tussen zit, of chappe tot tegen de dorpel, dit geheel vormt waarschijnlijk een koudebrug