Tips om het bouwbudget onder controle te houden

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van TVD89
Lid vanaf: 06/03/2019
5 berichten

We hebben onze bouwgrond gevonden en we hebben al eerste gesprekken met een architect gehad om een eerste zicht op de bouwkost te krijgen. Bij deze dus geen klassieke vraag van hoeveel euro per m2 ons project zal kosten.

Wel de vraag: hoe bewaken we ons budget?

Zijn we best transparant naar de architect wat onze harde limiet is of geven we een lager getal door voor het geval dat die toch niet binnen het gegeven budget kan blijven uiteindelijk? We willen sowieso iets opzij houden voor onvoorziene omstandigheden tijdens de bouw (los van het spaarpotje voor onvoorziene omstandigheden "in het leven"), maar wat is een veilige hoeveelheid zonder het initiële budget onnodig omlaag te halen?

Ik ga er van uit dat naast uw reserves aanspreken ook het bijsturen van het verdere traject een optie is (elders goedkopere materialen nemen, iets zelf doen, dingen als schrappen/uitstellen, ...).

Ik ben benieuwd naar de ervaringen/inzichten hier Smile

Reacties

afbeelding van jm188
Lid vanaf: 25/07/2017
135 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beginnen met offertes te vragen voor alles, en ga dan uit van 10%-15%   extra.

bij mij lijkt dat zo redelijk goed te kloppen tot nu toe. (bijna winddicht).
Je gaat eerder hier en daar wat duurder uitkomen dan verwacht, zelden goedkoper.

voorbeelden van duurder: 
- gekozen voor een grotere regenput
- toch maar die duurdere betere velux gekozen
- meer grond moeten laten afvoeren dan verwacht bij de funderingen.

voorbeelden waar het tot nu toe eens goedkoper was dan verwacht:
- PUR isolatie is tussen offerte en effectieve bestelling bijna 1000 euro in prijs gezakt.

bouwen doe je (ik toch) met de instelling " beter direct goed", en dan kies je al eens vaker voor de duurdere oplossing.

tips om te besparen:
- eventueel je aannemer dienen, hangt er vanaf waartoe hij bereid is en hoeveel van je tijd je hier wilt insteken. 
- technieken kan (bijna) iedereen zelf , toch zeker electriciteit, er bestaan meer firmas dan alleen easykit waarmee je kan zelfbouwen met begeleiding.

- laat prijs maken bij bv een schrijnwerker voor je keuken, ipv bij een Dovy ofzo.  in ons geval was dat minder dan de helft in prijs.

Ga je badkamer kiezen in de showrooms, en kijk dan online voor je kraanwerk en bad en dergelijke, scheelt duizenden  euros.

 

 

afbeelding van Le0n
Lid vanaf: 05/02/2017
199 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Gaan jullie zelf offertes etc opvragen? Altijd verschillende offertes vragen en deze vergelijken kan ernom veel prijsverschil zijn. 

Ik zou inderdaad nog niet 100% jullie max budget aan de architect zeggen, die komen toch altijd duurder uit haha. In zijn raming moet best inderdaad nog wat budget zijn voor onvoorziene omstandigheden, + jullie eigen budget voor onvoorziene omstandigheden waar de archi niets van weet, en jullie zitten best "safe" denk ik dan big grin

Door creatief om te gaan met materialen kunnen knappe zaken gerealisseerd worden met "goedkopere" materialen. 

En uiteraard... door zelf de handen uit de mouwen te steken kan veel bespaard worden.

afbeelding van TVD89
Lid vanaf: 06/03/2019
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

We zouden inderdaad zelf de offertes overal gaan vragen.

Ook willen we wel het een en het ander zelf doen. Gezien we voor een HSB gaan is dat naar het schijnt ook wat makkelijker. Ik denk dan aan gyproc zetten, zelfbouwpakket voor de ventilatie, laminaat leggen, schilderen etc. 

Het geld dat we opzij moeten houden vind ik heel lastig te bepalen. Ik hoorde al van mensen die zeiden dat je niet te veel reserve moest rekenen omdat dat allemaal geld is dat je extra moet lenen en er toch niet zo heel veel mis kan gaan mits je weet dat de ondergrond goed is. Elders hoor ik dan weer dan 10% marge het absolute minimum is.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10326 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je tijd hebt en zelf veel wil en kan doen, dan kan je vergelijken en zoeken naar materialen voor bv afwerking.  Je kan ettelijke duizenden euro's uitsparen op keuken, vloer, badkamer,....

Laat u niet te veel door het esthetische leiden. Bv : de ene dakpan is misschien mooier naast de andere maar kost 30% meer.  Eenmaal ze erop liggen, dan merk je het zelfs niet meer. 

Keukentoestellen kan je bv rondkijken naar overjaarse modellen aan flinke kortingen. www.budgetplan.nl is zo'n winkel.

Keukenkasten en andere heb ik ook door lokale schrijnwerker/keukenbouwer laten maken. Helft van de ketens...

Vergeet de tuin ook niet....

 

 

afbeelding van Woubeir
Lid vanaf: 16/09/2008
1606 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik persoonlijk vraag me af hoe je al offertes kan krijgen zonder ontwerp want eigenlijk elke aannemer vraagt die hier om net een offerte te kunnen opmaken.

Wat betreft het budget naar je architect toe: weet je of die altijd echt uitkomt qua budget dat je hebt gegeven of er eerder (fel) overgaat ? Bv. ons initiéel opgegeven budget was na het eerste ontwerp al met ruim 10% overstegen wat ingecalculeerd was met een reserve van ruim 30%. Tegen dat de bank een raming vroeg, was eigenlijk zelf al heel die 30% opgebruikt. Gelukkig waren in de tussentijd ook onze middelen gestegen waardoor we nog altijd een deftige reserve hadden.

En dan volgt de reality check waarbij veel afhangt van je keuzes. Bv. onze HSB-ruwbouw: we hadden verschillende offertes waarbij de goedkoopste een pak goedkoper was dan de duurste. Maar de voorgestelde oplossingen waren dan ook weer een pak eenvoudiger en veel minder esthetisch. En dus is het uiteindelijk zelf de duurste geworden. Ook omdat die veel meer keuzevrijheid bood. En zo is het nagenoeg met elke post tot hiertoe. Waardoor je zelfs in een fase raakt van 'die werken kunnen nu al en dat zal nog moeten wachten'. Uiteindelijk zal het huis bijna dubbel zo duur worden dan initiéel begroot.

mvg,

WB

afbeelding van TVD89
Lid vanaf: 06/03/2019
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat zijn inderdaad de dingen die me schrik aanjagen.

De architect met wie we samen zaten liep met ons door enkele recente projecten en op hoeveel euro per m2 die uiteindelijk zijn uitgekomen.

Wij hebben daar dan het gemiddelde van gepakt. Gezien die voorbeelden soms wat veel frullekes hadden en wij wel een paar dingen zelf willen doen (in de voorbeelden was dat niet het geval), leek ons dat doenbaar.

Maar nu lees ik elders soms voorbeelden van mensen die 60k boven het geschatte budget van de architect uitkomen. Soms door eigen keuzes die veranderen maar soms ook door brute pech.

Als ik die dingen dan hoor zou ik al bijna terug naar een SOD willen stappen. Daar hebben we ook eens een goed gesprek gehad en een prijs gekregen die zelfs met de typische SOD upgrades die je hier leest binnen budget ligt.
Nadeel is dat we daar wellicht wat minder vrijheid hebben om dingen zelf te doen. In onze RUP staat ook een specialleke voor het dak waardoor het ofwel een plat dak moet zijn ofwel een minder courante vorm, dat tweede is via een SOD misschien ook wel lastiger.

afbeelding van Woubeir
Lid vanaf: 16/09/2008
1606 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat ik heb gedaan en nog doe, is een raming maken van alles wat ik maar kan bedenken. En dan zien in realiteit of dat te weinig was geschat, of net te veel. En ook constant spelen met je budget. En zaken uitstellen als het moet. 

SOD was voor ons eigenlijk op voorhand al uitgesloten. Toevallig wel een HSB-aannemer bezocht die eigenlijk SOD bleek te zijn. Die hadden totaal niet gekeken naar onze muur- en dakopbouw. Die pasten alleen hun eigen opbouw en materialen toe. Volgens ons waren die meer bezig met het behouden van het certificaat voor hun opbouw dan met de wensen die de klant wel eens kon hebben. Toen we daar buiten gingen wisten we al dat die het zeker niet ging worden. Ze hebben wel een offerte gemaakt, maar hebben die (en de prijs) nooit gezien want die wouden ze ons alleen geven bij een bespreking op hun bureau.

mvg,

WB

afbeelding van tijl1979
Lid vanaf: 08/06/2009
328 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat betreft bijsturen eens je begonnen bent: dat zal dan voornamelijk op afwerking zijn, en of er daar ruimte is, hangt af van de standaard die de archi heeft aangehouden. Als dat al allemaal basic was, dan is er weinig te winnen.

Wij hebben 2 keer met dezelfde archi ge/ver-bouwd. De eerste keer, hij was nog jong en wij waren nog jong, zijn we 100k over budget gegaan. Nu, de 2e keer, blijven we mooi binnen budget. Het grote verschil: zijn raming is nu veel realistischer, met ingebouwde marge, en wij kiezen goedkoper in de afwerking (geen inbouwkranen, eenvoudige spots,...).

Take home message; alles begint met de betrouwbaarheid van de raming van de architect. 

 

afbeelding van BrunoD
Lid vanaf: 30/07/2008
27 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De totale kostprijs wordt in grote lijnen bepaalt door werkuren en materialen.

De keuzes die je maakt qua materialen kunnen een grote impact hebben.  Het is zeker de moeite waard om hier de nodige tijd in te steken, en om het emotionele aspect hierbij onder controle te houden.  Er is maar één manier om je budget onder controle te houden, en dat is elk deelbuget onder controle te houden. Als je de baan op gaat om materialen te kiezen, dan zal je heel veel goede verkopers tegen komen. En die zijn goed omdat ze je meer laten uitgeven dan je eigenlijk van plan was. Een beetje meer hier en een beetje meer daar is heel veel geld in totaal.

Of het nu dakpannen waren of keukenkranen, wij hebben steeds dezelfde aanpak gevolgd. Eerst gingen wij samen op verkenning: wat vinden we mooi, praktisch, ... Daarna deed ik een grondige verkenning van de markt (internet, leveranciers, toonzalen, fora, ...) om een zicht te krijgen op prijzen, kwaliteit, ... en vooral alternatieven voor onze eerste ideeën. Meestal kwamen daaruit een drietal mogelijkheden, binnen budget, die we dan opnieuw samen gingen bekijken en evalueren.  Soms moest ik mijn huiswerk opnieuw maken omdat er geen aanvaardbaar keuzevoorstel was voor mijn partner, maar dat gebeurde zelden.

Voor alle duidelijkheid: we hebben deze manier van werken op voorhand afngesproken, met duidelijke verantwoordelijkheden. Ik had  het laatste woord qua budget, mijn vrouw qua keuze. We gaven elkaar hierin 100% vertrouwen.

Wat betreft de ramingen van de architect, in mijn ervaring (privé en beroepsmatig) zijn deze altijd (te0 laag.  Geef ook nooit je totale budget, maar het budget voor zijn opdracht. Aansluitkosten, vergunningen, bemaling, ... neemt de architect meestal niet mee in zijn raming en met jouw budgetaire reserve heeft hij geen zaken. Vergeet niet dat elke architect ook een verkoper is die op % werkt. En houd het aantal m2 onder controle. Ik heb mijn architect zijn bijna finale ontwerp laten aanpassen (x m2 mider) omdat zijn raming nog steeds te hoog uitkwam, zelfs rekening houdend met mijn verborgen reservebudget. Dat had natuurlijk een impact op de functionaliteit en estetiek van de woning, maar budget is budget en het eindontwerp was nog steeds meer dan aanvaardbaar. Ik was en ben nog steeds zeer tevreden van onze architect. We hebben hem quasi carte blanche gegeven voor zijn ontwerp, op een beschrijving na van hoe wij leven, en zijn ontwerp voldeed hieraan voor 99%. Ook de verdere projectfases verliepen prima.