Ruwbouw prijs winddicht?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van nummerelfke
Lid vanaf: 13/04/2016
3 berichten

Hallo,

Mijn vriend en ik gaan volgend jaar in 2017 beginnen bouwen.
De plannen beginnen stilletjes aan vorm te krijgen, zodat we kunnen beginnen met offertes aan te vragen.
Het huis heeft een grootte van 9 op 12 m, plat dak en met volledige onderkeldering.
We zouden onze afwerking zelf en kennissen doen.
We zouden het huis willen gezet krijgen voor 220.000 euro incl. btw.

Is dit realistisch of niet?
Wat is jullie ervaring m.b.t prijzen ruwbouw winddicht?
Vele dank alvast.

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
7330 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

108 m² met volledige onderkeldering en afwerking zelf te doen, zal zeker lukken voor € 220.000  of spreek je over een woning van 216 m²?

Maar zoals je waarschijnlijk op het forum reeds gelezen hebt, kan je met al of niet zelf te doen en de keuzes van materialen etc ... de prijs zeer sterk beïnvloeden. 
Keuken van 5K of eentje van 50K,  Bad van € 200 of eentje van € 3.000 ...

Zoals bij anderen reeds vermeld, zulke vragen stel je beter voordat je de eerste aankoop doet.

 

afbeelding van nummerelfke
Lid vanaf: 13/04/2016
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het is 216m². De bedoeling is om op vlak van keuken, badkamer en dergelijke in het begin zeer basis te gaan. In die zin dat we onze badkamer nog niet zouden afwerken en enkel in de berging een douchebak plaatsen, de keuken zal in het begin een kookvuurtje worden :-). 
We gaan een praktische woning bouwen,  al zeker geen villa. 
We hebben ons laten informeren door bank, architecte en dergelijke en die zeiden dat het zou kunnen lukken voor 220-225000 euro. 
Toch hadden we graag wat ervaringen gehoord mbt ruwbouw/winddicht, aan te raden aannemers?, alle info is zéééér welkom. 

Dank!!

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
14005 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een woning zal niet lukken voor dat bedrag, een plaats waar je kan kamperen misschien wel.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
7330 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

216m² maakt het al weer heel wat moeilijker .  Moet je 216m² hebben, mits een goed ontwerp kan je even ruim leven in 180m²

Wat ga je effectief allemaal zelf doen ?  Welke keuze ga je maken qua isolatie ? Welk verwarmingssysteem ?

Tijdelijke keuken, badkamer, .... is maar een pleister op de wonde om uw budget te halen,  eigenlijk kost het u zo nog meer... zeker met de huidige rentevoet zou ik toch overwegen om iets meer te doen.

Je kan heel wat besparen op keuze van : dakpan, vloer, gevelsteen, ramen. Vergeet hierbij niet dat je makkelijk verdwaald in de verschillende aspecten die nu blijkbaar zeer belangrijk zijn, (vooral estetisch) en na een jaar zie je er nog amper naar.

Keukens, badkamers, mits goed uitkijken en rondhoren kan je ook hier een mooie € besparen.  Toonzaal modellen etc....

Vergeet niet dat een tuin, oprit, omheining, tuinhuis,.... ook nog een aardig centje kost

afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
2993 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ruwbouw winddicht, dus zonder afwerking, technieken, etc., redt je natuurlijk voor dat geld. 

Of is dat niet wat je wilde weten? 

Dan gaat het dus enkel om de bouwkundige schil met ramen en een waterdicht dak.

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
6503 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Inderdaad, is het winddicht of afgewerkt dat je bedoeld? Ik zit ongeveer aan 1700€/m² afgewerkt.

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van Elke De Boeck
Lid vanaf: 22/08/2016
31 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hallo,

Wij zijn bezig met onze nieuwbouwwoning en doen net als jullie heel veel zelf.

Toch komen wij voor 185m² minstens aan € 270.000 incl btw om verhuisklaar te zijn en dan heb ik de architect nog niet meegeteld en zullen heel wat afwerkingen achteraf gebeuren (denk maar aan binnendeuren, gordijnen, lichtarmaturen, ingemaakte kasten, enz.)

Even een opsomming om een idee te geven:
funderingen: 20.000 (hou er rekening mee dat dit in jullie geval duurder zal zijn omwille van de onderkeldering!!)
constructie (houtskelet) : 36.000
dak (plat en incl isolatie PUR 12cm): 12.000
ramen alu: 36.000
gevelbekleding in crepie en hout (in ons geval incl isolatie van 15cm): 45.000
--> ruwbouw +/- 150.000 incl btw
Vergeet niet dat reeds hier een groot deel bepaald wordt door het EPB: hoe energiezuinig wil je bouwen? Dit heft niet alleen invloed op de isolatie, maar ook op de ramen, oriëntatie van de ramen (zonnewinst en oververhitting), keuze van de gevelbekleding enz.

Daarnaast komen nog alle technische afwerkingspunten binnenin:
PUR, chape, gyproc, electriciteit, verwarming, sanitaire leidingen, ventilatie: samen goed voor minstens 40.000 , op voorwaarde dat je zoals ons alles zelf doet.
Belangrijk hierbij is ook om leveranciers van materiaal goed te vergelijken en zeker niet op kwaliteit in te boeten. Dit soort dingen kan je namelijk achteraf niet meer herdoen zonder grondige verbouwingen.

Daarnaast moet je verplicht investeren in hernieuwbare energie: in ons geval zonnepanelen goed voor zo'n 12.000 hoewel ik vermoed dat er leveranciers zijn die dit voor minder kunnen indien je enkel de wettelijke basis installeert.
Belangrijk te vermelden is dat wij hier geen speciale ingrepen doen met betrekking tot het EPB. Indien je daar aandacht wil aan besteden worden de technieken zoals ventilatie en verwarming een pak duurder. Ook "snufjes" zoals domotica en dergelijke jagen de prijs omhoog.

Je totaal zal dus al rond of over de 200.000 gaan vooraleer je aan de trap, vloer, keuken en badkamer kan beginnen. Deze posten zijn traditioneel en zoals eerder vermeld diegene waar je erg basic kan gaan, of net buitensporig.
Zoals eerder gezegd zou ik ook aanraden hier niet te basic te gaan. Als je nu een keuken zet van pakweg 5.000 van Ikea en binnen enkele jaren een nieuwe, heb je uiteindelijk dubbel betaald. Wij hebben er ook voor geopteerd om met de lage rentevoeten iets meer te lenen en zo deze afwerkingen meteen van een aanvaardbaar niveau te kunnen nemen. Voor de badkamer zou je inderdaad kunnen starten met enkel de douche. Dit doen wij ook. Het luxueuze vrijstaande bad komt later wel en zal je ook niet missen in het begin.

En dan als allerlaatste voor je kan verhuizen zijn er ook nog allerhande keuringen en moet ook Eandis, Telenet, gas, water en dergelijke worden aangesloten. Dit is uiteraard ook niet gratis en komt alles samen ook snel op zo'n 3.000.

Mijn conclusie: verhuisklaar bouwen voor het bedrag dat jullie noemen is zeer moeilijk, maar niet onmogelijk met zeer basic afwerking en mits de wil om in het begin te "kamperen" en vele toegevingen te doen.
Of dit kan voor de oppervlakte die jullie aanhalen betwijfel ik. Veel zal hier afhangen van de kostprijs van de kelder en de aangepaste funderingen en het niveau van afwerking hiervan. Als die gebruikt wordt voor stockage kan je het wel redden met een basic betonvloer. Als die als bruikbare ruimte moet dienen is ook een verdere afwerking nodig en stijgt uiteraard de prijs nogmaals.

Vergeet trouwens ook niet om een totaalraming te maken: hoeveel kost de bouwgrond, notaris, kosten voor het schrijven van de lening, architect?

Bon, hopelijk hebben jullie iets aan deze opsomming.
Als jullie willen kan ik steeds meer uitleg of detail geven bij bepaalde onderdelen.

Groetjes,
Elke
Interieurarchitecte.

afbeelding van thomas_dhaese
Lid vanaf: 18/06/2014
1750 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

[...] Daarnaast moet je verplicht investeren in hernieuwbare energie: in ons geval zonnepanelen goed voor zo'n 12.000 hoewel ik vermoed dat er leveranciers zijn die dit voor minder kunnen indien je enkel de wettelijke basis installeert. Belangrijk te vermelden is dat wij hier geen speciale ingrepen doen met betrekking tot het EPB.[...]

 Dat klopt niet. Je moet niet investeren in groene energie als je 10% beter doet dan de te halen norm.

Bv: bij bouwaanvragen uit 2015 is de norm E60. Als je E54 haalt (10% van 60 is 6) moet je geen hernieuwbare technieken verplicht installeren.

Even herhalen want iedereen neemt atijd maar alles klakkeloos over. No offense. Een mens moet al met te veel rekening houden in een heel bouwavontuur...

Thomas
BLOG: 9070!

afbeelding van TomBossuyt
Lid vanaf: 23/02/2012
101 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mij lijkt de uitleg van Elke heel aannemelijk. Ze vergeet hier ook nog de prijs van de architect, EPB en veiligheidscoördinatie bij. Ik schat dat je hier nog eens ruim €20000 mag bijtellen. Ik vrees echt dat jullie niet zullen toekomen met zo'n bedrag maar je weet dit maar zeker als je een raming laat maken door je architect.

Kom zeker eens kijken op http://papaverbouwt.blogspot.com. Voor iedereen die graag eens een verbouwing stap voor stap van dichtbij volgt.

afbeelding van Elke De Boeck
Lid vanaf: 22/08/2016
31 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Onderaan m'n post vermelde ik dat inderdaad architect en dergelijke niet vergeten mogen worden, maar zoals helemaal bovenaan vermeld heb ik die zelfs nog niet meegeteld in mijn totaal van 270.000.

Dat investeren in hernieuwbare energie niet moet als je 10% beter doet dan de norm, wist ik effectief niet. Echter zijn op 1 januari dit jaar de normen opnieuw verstrengd. Mijn aanvraag dateert van 2015. Ik weet niet exact welk E-peil nu gehaald moet worden, maar de normen halen wordt al knap lastig, laat staan 10% beter. Welke optie je ook verkiest, energie of beter doen dan de norm, het vraagt een serieuze investering die zeker niet vergeten mag worden en die nu allicht nog hoger zal liggen dan in mijn geval.

EPB-berekening was in ons geval zo'n 2.500 euro, postinterventiedossier, werfbeveiliging, bodemsondering en dergelijke komt op nog eens zo'n 5.000 dacht ik.
Prijzen voor de architect kunnen erg uiteenlopen. Meest gangbare is zo'n 7 a 10% van de raming excl btw, maar zelfs tot 15% hoor je meer en meer. Veel hangt af van de naambekendheid, of je "speciale" architectuur wil, extra aandacht aan energie enz.

Of het toaalproject voor jullie budget haalbaar is, hangt dus inderdaad er ook vanaf of je deze anaverwante kosten meetelt in die 220.000 of niet...

afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
2993 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De norm halen was voor ons effectief niet zo heel lastig, maar vind de samenvatting van Elke heel correct. Komt ook weer opnieuw rond de 1500€/m2 die hier al zoveel wordt aangehaald.

Vraag blijft echter of het door de topicstarter bedoelde budget nu voor een ruwbouw winddicht is, of voor een verhuisklare woning. 

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van nummerelfke
Lid vanaf: 13/04/2016
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt Elke voor de uitgebreide reactie. We rekenen inderdaad het bedrag voor een woning waarin we kunnen verhuizen. Hier telt natuurlijk wel niet de architecte, de notariskosten, tuinkosten, EPB-verslaggever, veiligheid (e.d.). 

Een verhuisklare woning is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. We zijn er van bewust dat we in het begin misschien wat op een kampeerstijle manier zullen wonen. Gelukkig kamperen we graag ;-). 

Wat zouden we moeten rekenen voor grondwerken, waarbij we de grond niet zullen moeten wegvoeren? Wat moeten we verwachten? De kelder zou enkel ter opslagplaats dienen. 

 

Iemand ervaring met goede aannemers, grondwerkers, .. ?

 

Nogmaals dank. Al hoop ik niet de moed te verliezen als ik deze berichten lees :-). Neenee, onze architecte zegt telkens dat het wel goed komt, maar ja, je weet nooit..

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
7330 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

uw achitecte moet de rekening niet betalen he, die maakt ze enkel  Wink

wat is het budget nu, want je verandert wel telkens de gegevens he, nu laatje archi etc al erbovenop komen.

nog even meegeven dat de grond niet laten afvoeren soms wel eens meer kan kosten , in heel wat gevallen was dat zo bij kennissen  en vrienden, want na x  jaar een berg in de tuin, wordt het duurder om ze nogmaals te laten opscheppen en af te voeren.

Wat ga je effectief allemaal zelf doen ?

216m² is al een hele opp, zit er garage bij in ? Is een volledige kelder nodig ?

afbeelding van Britt van Espen
Lid vanaf: 01/09/2016
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste,

Wij hebben ook een budget van +- 220.000 in gedachten. Zullen wel veel zelf doen, houtskelet zelf zetten en daarbij ook dak + alle isolatie. Elektriciteitswerken en sanitairwerken ook zelf te doen. Plaatsing van de ramen zal ook door onszelf gebeuren alsook vloeren, trappen plaatsen en binnendeuren.
Kelder, facadesteen + vloerisolatie en technische zaken zoals zonnepanelen geven de uithanden.
In deze prijs rekenen we geen architect op notaris/registratiekosten mee.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
7330 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Britt van Espen schreef: Beste, Wij hebben ook een budget van +- 220.000 in gedachten. Zullen wel veel zelf doen, houtskelet zelf zetten en daarbij ook dak + alle isolatie. Elektriciteitswerken en sanitairwerken ook zelf te doen. Plaatsing van de ramen zal ook door onszelf gebeuren alsook vloeren, trappen plaatsen en binnendeuren. Kelder, facadesteen + vloerisolatie en technische zaken zoals zonnepanelen geven de uithanden. In deze prijs rekenen we geen architect op notaris/registratiekosten mee.

dus ook een 270.000€, maar voor welke opp ?  Welke stijl, welke afwerking, aansluitingen, tuin, ..... inbegrepen ?