Lening nogmaals herzien

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van OlivierD
Lid vanaf: 14/01/2008
0 berichten

Vorig jaar (november 2014) hebben wij onze lening laten herzien.

Wij zijn bij deze herziening uiteindelijk na veel heer en ween geloop bij onze eigen bank kunnen blijven. Onze rentevoet is dan gezakt van 4,31% naar 3% voor een bedrag van ongeveer 160.000€ op 20 jaar vast.

Nu 5 maanden later zijn de rentes nog gezakt (zie hier en daar al onder de 2% duiken bij een herziening)

Kan of mag je eigenlijk je lening nogmaals laten herzien (met terug te gaan bankshoppen) na zo een korte periode?

En hoe zit het nu eigenlijk met die woonbonus moest je toch van bank verwisselen?

 

 

 

Reacties

afbeelding van Testedoene
Lid vanaf: 28/11/2006
509 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dit topic  volg ik mee.

Bij mij quasi identiek:

-lening herzien in oktober

-zelfde interestvoet

-zelfde dilemma

Wat bij overstap van bank?

(En hopelijk zijn de andere gebruikers niet zoals mij ontmoedigd om te reageren door de nieuwe layout Cray 2 )

afbeelding van MenL
Lid vanaf: 23/09/2010
66 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ik volg ook,

lening herzien in augustus 2014, nu zin in nieuwe herziening.

 

 

afbeelding van santafab
Lid vanaf: 07/05/2008
196 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waarom niet ?

Wij hebben in augustus 2014 herzien (van 3.87% --> 3.2%)  bij dezelfde bank. Het beste voorstel bij een andere bank was toen 2.6% op 13j.

In januari hebben we nogmaals laten herzien bij dezelfde bank  (van 3.2% --> 2.52%). Het beste voorstel  bij een andere bank was toen 1.83% op 13j.

Het enige wat je moet doen is de herbeleggingsvergoeding betalen en eventueel dossierskosten indien je bij je eigen bank blijft natuurlijk...

afbeelding van MenL
Lid vanaf: 23/09/2010
66 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Vandaag langs gegaan bij onze bank, herzieningen worden niet meer toegelaten door de bank tenzij er een jaar tussen de vorige herziening en de nieuwe aanvraag zit. Wachten tot augustus dan maar, of toch is gaan horen bij een andere bank?? Ik vind het wel  belachelijk.

afbeelding van jvd30
Lid vanaf: 22/10/2007
2338 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tja, banken worden niet beter van al die herzieningen en het kost hun veel energie en mankracht dus ik begrijp wel dat ze het wat proberen af te remmen.

Mensen kiezen voor een vaste rentevoet maar verwachten uiteindelijk een variabele die alleen naar beneden kan gaan en liefst zo vaak en snel mogelijk en met zo weinig mogelijk kosten en zo veel mogelijk dreigementen en discussies.

afbeelding van MenL
Lid vanaf: 23/09/2010
66 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dan moet je het gewoon niet mogelijk maken toch? 

Ik kan wel snappen dat het hun geld kost, reken dit dan gewoon aan.

En als ze mij de tarieven geven zal ik de simulatie wel doen, moeten zij enkel contracten opstellen.

afbeelding van jvd30
Lid vanaf: 22/10/2007
2338 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ze hebben weinig keus he, als ze niet meegaan dan doet de concurentie het.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook aan het onderhandelen voor een betere rentevoet maar sommige zaken moet je wel in de context zien en niet direct als belachelijk afschilderen.

Jij hebt gekozen voor een vaste rentevoet dus de bank heeft het risco als de marktrente stijgt maar als de marktrente daalt wil je direct maximaal meeprofiteren van iedere bijkomende daling.

afbeelding van ThomasZE
Lid vanaf: 06/11/2010
810 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik ben er momenteel ook met bezig, het lijkt mij ook begrijpelijk dat je eigen bank niet zo happig is om steeds weer in dit verhaal mee te stappen. Ze weten uiteindelijk ook dat overstappen naar een andere bank handenvol geld kost en als je geen interessante klant bent is de kans groot dat ze u gaan proberen afscheppen.

Verder lijkt het mij ook moeilijk om tarieven met anderen te vergelijken aangezien je bijna nooit het volledige verhaal kent. Sommige van die bodemtarieven komen misschien omdat de klant en zijn familie een massa spaargeld bij die bank heeft en de bank veel geld opbrengt aan allerlei fondsen en verzekeringen.

Omgekeerd kan het ook, de visueel iets duurdere rentevoeten hebben misschien erg weinig verplichtingen en soms zelfs geen wederbeleggingsvergoeding.

afbeelding van MenL
Lid vanaf: 23/09/2010
66 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

@JVD30: ik weet niet of de bank echt een risico loopt. Ze zullen hiervoor wel ingedekt zijn zeker,  ze gaan toch niet in hun eigen vingers snijden.
Ik begrijp het ook wel hoor, het is gewoon de ene bank doet het wel twee keer vlak na elkaar, de andere niet.

 

Thomas, Ik heb geen tarieven van andere vergeleken, ik heb gezien dat toen de rente nog een serieus stuk gezakt is tov hetgene wat ik vorig jaar in augustus heb gekregen van onze bank.  Daarom dacht ik mss moet ik hetzelfde nog eens doen. In augustus was ik al blij dat ze dit voor ons wilde doen, ben niet eens naar een andere bank gegaan of gedreigd met weg te gaan naar een andere bank.  Ik ben blij met waar ik ben, onze directeur is een goede directeur en doet veel moeite voor ons. Wij zitten er ook met bijna de hele familie, hebben er allemaal ons spaarcenten staan, al onze verzekeringen etc.

Het zou mooi zijn moesten andere kantoren van dezelfde bank dit ook zeggen, anders heeft ie wel degelijk gelogen. Ik ga nu ook gewoon blijven en wachten tot augustus, heb er een nachtje over gedacht. Tenzij het gelogen is natuurlijk.

afbeelding van chaoske
Lid vanaf: 21/04/2015
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik kan jullie bevestigen (tenzij het in de kleine lettertjes van het contract zou staan) dat je ten allen tijde een herfinanciering kan aangaan. Er zijn heel wat mensen die een 2e herfinanciering gevraagd hebben. Eerst in zomer/najaar 2014 en begin 2015 (tot nu).

Mochten er specifieke vragen zijn mag je ze steeds stellen Smile

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 

Natuurlijk kan je dat meermaals doen ...  

En natuurlijk zijn er telkens kosten ( de wederbeleggingsvergoeding + dossierkosten)  ... en het is aan éénieder om zelf te bepalen of je van 4 naar 2 gaat in één keer (met één keer kosten)  of je dat ( in 4 keer wil doen ; met 4 keer kosten) ...

Het is aan de bankier om te zien hoe hij regaeert op klanten die langskomen om enkele tiendes van percenten weg te snijden ... Hij moet inschatten hoe groot de kans is dat je "he mesje" zal wegbergen of hoe groot de kans is dat je met de hakbijl terugkomt ... als hij NJET zegt ...

ONZE BIJL staat klaar en zal (vermoedelijk) in september te voorschijn komen ...

 

k.b.

 

afbeelding van MenL
Lid vanaf: 23/09/2010
66 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

@Chaoske, ik ben langs gegaan en vroeg voor een herziening. Direct zei hij dat het beleid van de bank veranderd is en dat ze het nu niet meer doen voor alle klanten die nog geen jaar geleden hebben geherfinancierd. In de kleine lettertjes van het contract heb ik niets zien staan. Moest het daarin staan had hij dit aangehaald ipv het nieuwe beleid zo ik zo denken.

 

@k.b.
Ik weet dat er elke keer kosten zijn en zelfs al komen die erbij, dan is het nog steeds een goede deal.
Ik doe het natuurlijk liever in één keer als in vier. Maar wie kan voorspellen hoe het gaat gaan met de rente? Toen wij in 2010 gingen lenen zei iedereen: neem maar vast, we zitten op een historisch dieptepunt, lager kan niet meer, en kijk nu, 5 jaar later.

Dus ik betaal dan nog liever twee keer de kosten als ik twee keer kan profiteren. Het is ook niet dat ze het gratis moeten doen eh, ze hebben toch de kosten. En al rekenen ze nog 250€ admin kosten ofzo, maakt me niet uit. De winst is groter als de kosten. Zo niet (na  simulatie) betaal je enkel de 250€ admin kosten. Dit gaat al die tiendes jagers wel wegjagen. Toen wij in augustus gingen zien was het verschil een dikke percent met 2010 op de rentebarometer. Nu is het bijna terug een percent op de rentebarometer. Die percent hebben we wel niet gekregen maar toch was het een aanzienlijk verschil op de rente.

Ik denk dat hij wel weet dat wij te braaf zijn om op een ander te gaan kijken. Maar aan mijn braafheid zijn ook grenzen. Ik vindt het niet erg als het nieuwe beleid toepassen op alle klanten maar enkel op mij wil zeggen bedriegen en dan is het gedaan met de braafheid.

Mss moet ik is met het hoofdkantoor bellen? Of toch een voorstel gaan halen bij een andere bank?

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10988 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je kan je contactpersoon bij de bank er altijd op wijzen dat je een contract met hen hebt waarin staat dat een herziening mogelijk is, zonder beperking in de tijd (dat moet je natuurlijk wel even nakijken in de algemene voorwaarden). Men zal je allicht repliceren dat jij "contractbreuk" doet door een herziening aan te gaan (dat heb ik toch 2 keer voor de voeten geworpen gekregen), wat natuurlijk bullshit is aangezien die optie contractueel afgesproken is. 

Eerlijk gezegd: ne pipo van de bank die zo bij mij afkomt, mag beschikken. Dat is er nog ene uit de tijd van voor 2008, toen de bankdirecteur nog gelijk de pastoor uit de jaren '50 was. Anyway... 

Het meest zinvolle lijkt me dat je eerst goed weet wat het jou zal kosten om de overstap naar een andere bank te maken (denk: aktekosten & registratierechten, doorhalen oude hypotheek, etc). Je kan dat in functie van je bestaande lening met een van de honderen calculators op het internet uitvissen. Hiermee kan je de rentevoet die je moet nastreven berekenen: kijk wat de totale intrest is die je nog op je huidige lening moet betalen, trek er de onkosten vanaf, en dan weet je wat de maximale interest is die op de looptijd van je lening mag betalen om "een beter voorstel te hebben" (dit houdt geen rekening met indexering, maar zo berekenen de bankkantoren het ook). Speel dus een beetje met simulatoren van leningen om te zien tegen welke rentevoet en welke termijn je onder die maximale interest blijft (dus huidige totale interest minus kosten). 

Stap met dat in het achterhoofd eerst naar de concurrentie & zorg dat je een goed voorstel hebt. Bij hun voorstel kan je dan de omgekeerde redenering maken: tel je kosten bij de totale interest die je op dat voorstel betaalt, en herprojecteer dat naar een nieuwe rentevoet. Bv. als je 10.000 euro kosten hebt en je betaalt 50.000 euro interesten met je rentevoet 2%, dan is je nieuwe rentevoet die je bij je huidige bank wil bekomen misschien (ik zeg maar iets) 2,1%. Weet dat als je met een ander voorstel naar je huidige bank gaat, zij die parameters intikken en hun computer meteen weergeeft welke interestvoet dat voorstel matchet.

Dan ken je twee cijfers:

  • Je huidige rentevoet minus de kosten van overstap = waaronder een andere bank zeker moet zitten
  • Een ander voorstel + de kosten van overstap = waaronder je huidige bank moet zitten
     

En dan is het blufpoker: ofwel duikt de bank onder die rentevoet om je te behouden.... ofwel niet. En dan moet je kiezen: investeer je nu die duizenden euro's om naar een andere bank te gaan (lange termijn rendement), of sleep je nog iets uit de brand bij je huidige bank (enkel wederbeleggingsvergoeding betalen).

Wij hebben de afgelopen 2 jaar twee maal herzien: een keer naar een andere bank, tweede keer bij dezelfde bank er een deel afgekregen. Telkens ongeveer 1% van de rentevoet eraf... 

 

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 

Eigenlijk is het simpel ...

 

- je neemt je openstaand kapitaal en de resterende looptijd

- je bepaald de kosten die je éénmalig moet betalen om naar een andere bank te gaan ...

 

Aan deze bank vraag je een voorstel voor "kapitaal + kosten"  voor de resterende looptijd ...

 

Hun voorstel vergelijk je met je huidige mensualiteit ...

 

En daarna ga je door tot er nog één negertje overblijft .... zoals in het liedje van "tien kleine negertjes" 

 

Persoonlijk begin ik met 9 negertjes , mijn persoonlijke ervaring is toch dat je huidige bankier  weinig zin heeft ...

 

k.b. 

 

 

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door MenL

@Chaoske, ik ben langs gegaan en vroeg voor een herziening. Direct zei hij dat het beleid van de bank veranderd is ....

 

Daar kan je kort op antwoorden : ...

 

"    Gelukkig heb ik nog een overeenkomst van het "oude beleid"     ...  "

 

k.b.