Hoeveel afbieden op woning?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van unlimited
Lid vanaf: 01/07/2020
1 berichten

Hoeveel kan je gemiddeld afbieden op een woning? 

 

Voor hoeveel hebben jullie een woning aangekocht en wat was de vraagprijs ervan?

 

 

Reacties

afbeelding van Patrico
Lid vanaf: 07/10/2019
746 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Afbieden, hangt van de vraagprijs af natuurlijk en wat de woning jouw waard is en of het een correcte prijs is. Waarom zou je een woning laten schieten als die perfect is omdat jij het idee hebt dat je absoluut iets wil afbieden?

Je zit op dit moment in een markt waar heel veel huizen verkocht worden aan de vraagprijzen. Voorbeeldje: We hebben ook onze eigen woning verkocht en hebben iets meer gekregen dan de vraagprijs.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10374 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier worden er woningen een pak onder de vraagprijs verkocht, maar bij een andere komen er direct biedingen die boven de vraagprijs liggen...

Jij moet uitmaken hoeveel de woning jou waard is en daar naar bieden. Hapt er niemand toe, zal je je budget wat moeten aanpassen aan de markt. 

Beetje verder in de straat werd de woning, bij wijze van spreken, al verkocht voor ze bekeken was. Koper zou (van horen zeggen) een 5tal keer er net naast gegrepen hebben en bij verschijnen van dit pand online, eiste hij een directe bezichtiging en heeft hij op 10min beslist...

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2647 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er zijn zoveel factoren die meespelen - ligging, staat, markt, prijsklasse, etc. Je kan dat objectief niet bepalen. Als je de prijs te hoog vindt moet je afbieden, en hoeveel dat kun enkel jij bepalen. De kans bestaat dat er iemand meer zal bieden als die het pand meer waard vindt, maar de kans bestaat ook dat andere potentiele kopers nog minder bieden.

afbeelding van JeroenDf
Lid vanaf: 21/01/2020
110 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Veel hangt er ook vanaf hoe lang iets al te koop staat. Toen ik mijn eerste woning kocht stond het al meer als een jaar te koop en daarop heb ik heel aggressief afgeboden, het eerste bod was ong. 20% onder de vraagprijs (het was wel een woning met nog wat werk aan). Voor mezelf had ik uitgemaakt dat ik maximum 90% van de vraagprijs wou betalen want anders was het de moeite niet, uiteindelijk het kunnen kopen voor 86% van wat ze vroegen.

Vorig jaar heb ik dan een nieuwe woning gekocht en daarvoor heb ik wel de vraagprijs geboden, want de prijs was goed en de woning loste (na grondige renovatie) alle problemen op die ik had met mijn eerste woning, dus die wilde ik absoluut hebben. De eerste woning is net voor corona verkocht, ook aan de vraagprijs, dus het kan zijn dat de tijden veranderd zijn en dat de vraag tegenwoordig zo hoog is (en het aanbod te laag) dat afbieden tegenwoordig niet meer zo interessant is.

afbeelding van wouterk
Lid vanaf: 14/06/2007
217 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het hangt er ook vanaf hoe realistisch jij die waarde van die woning inschat. Op tv zag ik onlangs iemand die dacht dat ze voor een budget van 250.000€ een huis met een tuin konden vinden in centrum Gent.

De locatie speelt ook een grote rol, huizen hier in centrum op 5 min. wandelafstand van het station gaan zr zeer snel weg. We zijn zelf zo eens voor de lol gaan kijken naar een paar huizen die ver boven ons budget lagen, maar we zijn er zo wel een paar gaan bekijken, als je dan op de eerste bezoekdag al te horen krijgt dat het reeds verkocht is, dan weet je hoe laat het is.

Zorg dat je weet hoeveel je kan lenen, wat je budget is, dat als je in een gebied aan het kijken bent waar de huizen snel verkocht worden, dat je dan niet nog moet gaan uitzoeken hoeveel je kan lenen, en tot welk je bedrag je kan bieden. Als je dat dan nog moet uitzoeken, bestaat de kans dat het huis weg is voor jij je zaken op orde hebt.

afbeelding van Caroto
Lid vanaf: 27/10/2019
877 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik kan me alleen maar aansluiten bij alle reacties hierboven.  De tijd van standaard  'bod is X% onder de vraagprijs' is voorbij. Er worden heel wat woningen aan de vraagprijs of zelfs boven de vraagprijs verkocht. En dit op een zeer korte periode. Invloed van corona noch woonbonus is er niet.  Meer vraag dan aanbod in de 'lagere' prijsklasses.  Af en toe zal je nog wel eens een woning vinden die een veel te hoge vraagprijs heeft voor wat ze biedt, maar dat is een serieuze minderheid geworden. Hoe groter en duurder de woning, hoe lager de relatieve prijs heb ik al gemerkt. 

Amateurke 2

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4784 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er bestaan inderdaad geen standaard regels. 

Correct geprijsde woningen gaan dikwijls snel weg. 

Maar er zijn ook mensen die denken: ik heb tijd, dus ik vraag 25% meer, en ik wacht wel op de zot die te veel geld heeft. Meestal geraakt zo'n pand dan verbrand op de markt, en soms hebben de verkopers dat pas maanden later door. 

Mijn dochter is ook aan het zoeken. Ik heb haar gezegd dat ze eerst haar budget moet bepalen, dan kijken waar ze wil wonen en wat ze voor dat geld kan vinden. 

En als ze dan concreet iets wil kopen, zelf bepalen wat ze wil bieden en als het niet lukt verder gaan. 

Als een woning marktconform geprijsd is, dan kan je maar best heel kort bij de vraagprijs bieden. 

En als iets heel gek hoog geprijsd is, dan kan je 25% lager bieden, maar stel er niet te veel hoop op. Sommige verkopers hebben inderdaad het geld niet nodig, dan kan je alleen hopen dat het immokantoor ze tot rede kan brengen.