Hoe aanpakken verkoop woning - bouw woning

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van MiraLove
Lid vanaf: 17/01/2020
6 berichten

Beste forumleden,

wij hebben onlangs een bouwgrond gekocht.

dit hebben we 100% geleend bij de bank.

we hebben ook nog een krediet lopen in huidige woning waar ook meeste van ons spaarcenten in zitten en waar we fiscaal aftrek hebben (lening na 2016 bonus).

De plan is om nog een drietal jaar hier te wonen  en nog wat kapitaal af te lossen om meer over te houden bij verkoop over drie jaar. En ondertussen de plannen voor de bouw door architect te ontwerpen en echt op een rustige manier nadenken over hoe en wat we willen, en officieel ook te starten over drie jaar met de bouw (En dan hopen dat het huis snel verkocht wordt?).

Wat we wel weten is dat als we vanaf de dag getekend voor de bouwgrond tot de dag dat we ons huidige woning verkopen en domicilieren op het nieuw adres binnen 5 jaar krijgen we een deel registratierechten terug.

Mijn vraag is hoe we best deze overgang doen. Enerzijds als we huis verkopen over 3 jaar komt er redelijk kapitaal vrij om te starten, en hebben we nog wat gespaard hoop ik, maar we zullen niet toekomen dat budget voor de hele bouw dus gaan we sowieso moeten bijlenen.

Anderzijds willen we het fiscaal voordeel niet kwijt. En we moeten tot de bouw af is (+- 2 jaar?) ook nog huren met ons gezinnetje.

Overbrugging lijkt ons dan weer te duur.

Pandwissel snap ik nog steeds niet en weet zelfs niet of dat mogelijk is in onze situatie?

Zijn er nog mensen in gelijkaardige situatie geweest? 
 

groetjes

Ceylan

 

 

 

 

Reacties

afbeelding van Patrico
Lid vanaf: 07/10/2019
652 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Overbruggingskrediet te duur? Huren is toch ook niet gratis?

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
9907 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ga met de bank praten ... er zijn wel wat mogelijkheden. 

Op hoeveel jaar heb je bv de lening op de grond ?  Als je die op 10j zet, dan betaal je op 3j tijd bijna 30% kapitaal af, want intresten zijn zeer laag. 

Als je dan wil gaan bouwen, lening herzien naar langere termijn, creërt heel wat ademruimte. Je moet natuurlijk 3j wel flink afbetalen , maar zie dat als automatisch sparen....

Overbruggingskrediet heb je ook in verschillende vormen. Soms betaal je maandelijks intresten, ik heb bv 1 genomen waarbij ik alles in 1 keer aflostte na verkoop woning. 

Met Pandwissel kan je wss de fiscale voordelen behouden.....

Kijk ook al goed rond om te bekijken hoeveel je woning waard is, een correcte prijs gaat ervoor zorgen dat je sneller een koper vindt. Ook verkopen met optie om er nog X maanden in te wonen kan, al is dat publiek kleiner...

 

Probeer zulke dingen uit te zoeken, alvoor je de stap tot aankoop nieuw project overweegt.