Formule voor prijsherziening

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Stox
Lid vanaf: 08/04/2007
6 berichten

Hello,

Wij zijn aan het bouwen met een SOD firma, en ja, het gaat gepaard met de nodige vertragingen en problemen.

In ons contract staat een clausule voor de herziening van de prijs. Het contract is een template van de "confederatie bouw".

De formule is als volgt:

P=p x ((axs/S)+(bxi/I)+c)

De nieuwe prijs is gelijk aan de oude prijs, maal a keer de loonindexering, plus b keer de materiaalindexering, plus c

In ons contract zijn de supermannen van de bouwfirma echter vergeten om het vakje met de parameters a, b en c in te vullen zodat in ons contract een kadertje staat met:

a = _____ ,b = ______ ,c = 0,20

Voor mij zijn a en b dus gelijk aan nul. Als ik dus mijn elementaire kennis van wiskunde toepas op deze formule kom ik tot P = p x 0,20

In theorie kan ik op het einde van onze bouw een prijsherziening inroepen voor het volledige contract en 80% terugvorderen, ja toch?

Ik geef toe: het zou vrij grof zijn, maar gezien de geweldige manier waarop onze bouwfirma ons de laatste maanden behandelt, heb ik ook weinig medelijden met hun.

Reacties

afbeelding van SvenVD
Lid vanaf: 11/03/2006
17518 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Stox wrote:
In theorie kan ik op het einde van onze bouw een prijsherziening inroepen voor het volledige contract en 80% terugvorderen, ja toch?

Nee, contractueel geef je enkel de toestemming aan de bouwfirma dat ze hun prijzen kunnen herzien volgens deze formule. Ze zijn echter niet verplicht deze herziening door te voeren, en jij kan deze herziening zeker niet afdwingen.

afbeelding van Koen Hermans
Lid vanaf: 20/03/2006
1113 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En als ze ze niet invullen, zal er wel van uitgegaan worden dat de "standaardwaarden" van 0,4 gebruikt worden, en dient daar alleen iets ingevuld als ze daar vanaf willen wijken.

afbeelding van Stox
Lid vanaf: 08/04/2007
6 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de snelle reactie.

Het is inderdaad zeker niet gebruikelijk dat je als opdrachtgever een prijsherziening zou inroepen, maar mijn contract sluit het in elk geval niet uit. Er staat nergens vermeldt dat enkel de bouwfirma een herziening zou kunnen inroepen.

De tekst luidt:

"De in dit artikel vastgestelde prijs is voor herziening vatbaar.

De herziening geschiedt bij iedere betalingsschijf. De te betalen sommen worden bepaald door toepassing van onderstaande formule op het bedrag van iedere betalingsdchijf of staat van vordering zoals die vastgesteld is op basis van het contract."

Dit kan dus vrij geïnterpreteerd worden als: de prijs wordt sowieso geïndexeerd en als opdrachtgever mag je blij zijn als de bouwfirma zo lief is om het niet te doen.

Los daarvan lijkt het mij logisch dat je als consument recht zou hebben op een herziening naar beneden toe moesten de indexen ooit beginnen dalen.

Nu de herziening naar beneden toe blijft een theoretische discussie. De vraag die mij echt bezighoudt is: klopt het dat ze door de parameters niet in te vullen kunnen fluiten naar een herziening van hun prijzen (naar boven)? Niet ingevuld is voor mij gelijk aan nul!

afbeelding van m pieter
Lid vanaf: 27/09/2006
11841 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je prijs herzien naar 20%: Je kan het altijd eens proberen, maar ik vrees dat de echte problemen met je SOD dan pas zullen starten.

En voor een rechtbank zal dit weinig indruk maken, aangezien dit sterk zal ruiken naar rechtsmisbruik. De standaardwaarden voor nieuwbouw zijn inderdaad 0,4 en 0,4.

Los daarvan zie ik niet in waarom een bouwheer de prijsherziening niet zelf zou mogen inroepen. Metaal en olie zijn de laatste paar jaar enorm gestegen in prijs, met een algemene stijging van de materiaalindex tot gevolg. Als deze prijzen plots zouden zakken (vb economie in China zakt ineen), waarom zou de bouwheer dan niet mogen meegenieten van de prijsdaling?

Je belangrijkste punt is volgens mij wel correct: als het niet ingevuld is, is je contract niet eens geldig volgens mij (Wet Breyne). Strikt gezien, als ze problemen maken, kun je zeggen dat het contract helemaal niet geldig is. En dat je helemaal niets verschuldigd bent. En dat ze alles moeten herstellen in oorspronkelijke staat.

Indien er in een contract, waarop Breyne van toepassing is, overtredingen zijn tov Breyne, dan is dit contract in principe niet geldig. En is het zelfs mogelijk dat je daar een mooi financieel voordeel uit haalt. Daar is reeds rechtspraak over geweest in België.

Mijn advies: Laat het ze vriendelijk weten dat hun contract fouten bevat. Laat hen even vriendelijk weten dat je van hen een onvoorwaardelijke goede medewerking eist, of dat je anders het contract zal aanvechten.

Verder lijkt mij het bijzonder vreemd dat een SOD zo'n zware fout in zijn contract maakt. Dit getuigt van weinig professionaliteit, en ferm onderschatten van de wet Breyne.