Algemene kostenraming + adviesvraag

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van VerbouwLeek
Lid vanaf: 15/08/2019
3 berichten

Hi iedereen,

Ik vraag mij af of dit een te algemene vraag is voor hier of niet; proberen kan in ieder geval geen kwaad en alle advies is welkom!

Mijn vriend en ik hebben net ons eerste huis gekocht, joepie! Volgende stap; inschatten hoeveel renovatiewerk + kosten hieraan verbonden zijn (voor in onze lening te calculeren)? Aangezien wij (ik) hier zelf weinig van afweten en wij ook in de familie geen experten hebben, is zoals gezegd alle advies welkom! Bijvoorbeeld:
1. Hoe beginnen wij hieraan? Een aannemer de kosten laten inschatten? Een architect? Ben je dan verplicht om alles bij de aannemer te laten doen? In hoeverre kan je afspraken maken hierover (bv. mijn vriend kan zelf elektriciteit leggen,..).
2. Welk type verbouwingen zijn prioritair (= geen onbeperkt budget, om zo min mogelijk in de werken en het stof te zitten)?

Info: Het dak is vernieuwd, alle ramen (buiten 1) zijn dubbel glas. Verwarming is op mazout. Vloer is linoleum op zavel(?). Badkamer en keuken zijn (zeer) verouderd maar werkend (stromend water, warm water). Moet gebeuren; nieuwe verwarming, isolatie, vloer, keuken, badkamer, afwerking...
Mijn gok qua prioriteiten; dat ene raam steken, nieuwe vloer + (best) meteen ook verwarming beneden (gas zal iets goedkoper zijn maar best warmtepomp?) + keuken vernieuwen + "kleinere" kosten zoals schouw uitbreken, verven, afwerking,... In tweede instantie zou ook de badkamer volgen en vloer en afwerking boven (indien budget het toelaat).
--> Iemand die hier ramingen over kan maken? Advies kan geven? Zowel voor het te laten doen als het zelf te doen.
Concreet: Ligt onze eigen (zeer) ruwe schatting van €40.000 ergens in de buurt? Zou dit haalbaar zijn voor <€40 000?
Info: Mijn vriend is handig (technieker) en heeft wel wat handige vrienden. Ikzelf ben 0,0 handig of sterk maar nu ik eens rondhoor lijken er best nog wel wat mensen zonder ervaring te zijn die hier mits wat uitleg toch zelf zijn aan begonnen.
Info: Huis is van 1947. Bewoonbare opp is 200 m2 en living is 40 m2.
Extra vraag: Ideaal gezien zou ik graag ook een stuk steunmuur uitbreken tussen de (kleine)keuken en de living. Hoeveel extra kosten brengt dit met zich mee? Blijkbaar is een architect hier verplicht? Opnieuw; wat is hier ongeveer de kostprijs van en/of wat zijn jullie ervaringen met dit zelf (deels) te doen?

Alvast heel erg bedankt aan iedereen die (deels) kan helpen!

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
8896 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tja, belangrijke vragen, maar die je best voor aankoop doet.  Van welk jaar is deze woning ? Dubbel glas....maar is het HR++ glas ?  Nieuwe vloeren, oude op zavel..... Meestal indicatie dat alle leidingen best vervangen worden.  

Hoe is de isolatieschil op het moment ? Spouwmuren ? Opgevuld ? Hoe is het dak geïsoleerd ? Hoe goed zijn de ramen aangewerkt ?  Hoe is de opbouw van de woning ? Houten roosteringen of stenen (potten en balken ) ? 

Bezetting ok ? Meestal komt helft los eenmaal je bv een stukje slijpt voor een stopcontact....

Is de indeling ok, of wil je hier ook aan veranderen ? 

Hoe groot is de woning ?

40k lijkt een heel bedrag, maar 100k is er snel door als je eenmaal beetje deftig wil (laten) veranderen. Want wat je hier aanhaalt (vloeren, keuken, badkamer, elec ) en uit eigen ervaring wat er nog allemaal opduikt...is 40k direct op. Zeker als je graag een deftige afwerking en materialen wil. 

 

afbeelding van VerbouwLeek
Lid vanaf: 15/08/2019
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor je reactie Mario!

Ik kan niet op al je vragen antwoorden.. Zou je best een aannemer of een architect meenemen om dit soort vaststellingen te doen?

Meer info; er zijn betonnen welfsels, nieuw dak+isolatie, geen spouwmuren, indeling is goed zo. Bezetting en leidingen lijken oké (maar kunnen idd nog tegenvallen eens we met afbraakwerken starten, klopt).

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
2372 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

begin met een lijst op te stellen wat je zou willen binne x jaar als alles is zoals je wil

dan vink je op de lijst de zaken aan die absoluut nodig zijn (vb nieuwe verwarming, nieuw sanitaire leidingen ,ramen,...) en de zaken die je nu moet doen omdat je  anders mss later opnieuw moet afbreken om andere zaken te doen (prioriteits lijst)

dan probeer je in te schatten post per post wat deze zouden kosten

probeer je lijst zo gedetaileerd mogelijk te maken dit zal de schatting ten goede komen

(vb groot verschil om te schatten: nieuwe vloer  x €  of  openslijpen chape voor leidingen, dichtsmeren chape, laminaat vloer x€/m² +ondervloer x€/m² , mdf plinten x lopende meter, kit voor plakken plinten )

afbeelding van VerbouwLeek
Lid vanaf: 15/08/2019
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag Jan, bedankt voor je advies! Lijkt mij een goed plan. Ik wil alleen zeker niks over het hoofd zien dat zoals je zegt nadien toch nog zou moeten afgebroken worden. Ik veronderstel dat dit dus best samen met een aannemer moet gebeuren. Ook omdat ik er weinig idee van heb wat dan juist die tussenstappen allemaal zouden inhouden (en zouden kosten).

Vraagje; zijn offertes bij aannemers meestal niet gratis? Eens rondgehoord en iemand vroeg er €200 voor, is dit gangbaar? En neem je beter een totaalaannemer of niet? Voor- en nadelen?

Bedankt!

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
14889 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een offerte is normaal gratis, geen idee waar je die aannemer hebt gevonden maar daar klopt iets niet.

 

Verder snap ik ook niet dat je eerst koopt en dan naar prijzen gaat kijken, 40.000€ lijkt mij ook wel heel erg weinig voor wat je opnoemt.

afbeelding van VerbouwLeek
Lid vanaf: 15/08/2019
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor je reactie!

€40 000 zou een (ruwe) schatting zijn voor de werken die absoluut eerst moeten gebeuren (bv. Verwarming en vloer zodat we er niet in wonen wanneer die grote werken nog bezig zijn en we in het stof zitten). Keuken, badkamer,... Zou ik fijn vinden om zo snel mogelijk te doen maar kunnen in principe wel wachten terwijl we verder sparen en bv. in één kamer wonen.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
8896 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zonder specifieke gegevens is het zeer moeilijk .... 100m2 of 300m2 overal uitgraven, leidingen vernieuwen, afvoeren vernieuwen, enige vochtproblemen ? Elec vernieuwen. Isolatie,warmteverliesberekening vloerverwarming, gasaansluiting, ketel.

Dubbel glas of HR++ glas ? Hoe goed aangewerkt ? 

Badkamer/keuken achteraf ..... Als ze aan vernieuwing toe zijn, het is makkelijker om aan momenteel zeer lage intresten af te betalen dan om te sparen en dan uit te voeren. Ook voor de gang der werken veel makkelijker om alles in 1 keer te doen.