Plat dak binnen isoleren: doen of laten?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Daphne_wilisolatie
Lid vanaf: 03/08/2009
2 berichten

Hallo, ik heb een appartement aangekocht uit de jaren '74 en stel me de vraag of ik het plafond zou isoleren van binnen uit of niet. De syndicus kan me geen info geven omtrent de isolatie die destijds gebruikt werd en het bedrijf dat het dak plaatste is failliet. Er is 2 jaar geleden een herstelling gebeurd aan de rand van het dak owv vochtproblemen (die zijn nu opgelost), maar er is dus niets vernieuwd qua isolatie.

Mijn grootste zorg is de condensatie door de koude bruggen die zichtbaar zijn op het plafond. Men heeft mij URSA XPS N-W-E 30mm (geëxtrudeerd polystyreen hardschuim) aangeraden omdat dit geen vocht opneemt, maar door isolatieplaten langs de binnenkant te plaatsen kan de condensatie niet meer weg en zouden er problemen kunnen onstaan indien de draagbalken van hout zijn, maar is dit ook het geval indien ze van beton zijn?

Of zouden MDF plafondplanchetten 26mm een oplossing bieden? Dit is ook isolerend en lost het probleem van koude bruggen op zegt men, maar hoe zit het dan met de condensatie???

Is er iemand met isolatie-ervaring die me in de goede richting kan wijzen aub?

Alvast bedankt voor jullie reactie(s)!

Mvg

Reacties

afbeelding van SvenVD
Lid vanaf: 11/03/2006
17518 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Condensatie vermijd je door te ventileren. Aan de warme kant van isolatie voorzie je steeds een damprem of dampscherm.

afbeelding van Daphne_wilisolatie
Lid vanaf: 03/08/2009
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ok, maar wat doe je indien er reeds een plafond staat en je dit niet wil openbreken? Kan het schade toebrengen indien je een extra vochtafwerende isolatie onder het plafond aanbrengt en dit afwerkt met gyprox? Kan de condensatie in het dak dan via de andere appartementen evt. nog weg via het plafond?

afbeelding van -Stijn-
Lid vanaf: 09/09/2007
208 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik veronderstel dat je het appartement hebt op de hoogte verdieping en jou plafond is het plat dak (daarboven geen appartementen meer?).

Waarom denk je dat het nu vol vocht zit? Door een vorige lek in het dak? Er zou daar geen vocht in mogen zitten?

Het materiaal waaruit dit plat dak opgebouwd is zou je gemakkelijk moeten kunnen achterhalen. Indien houten balken/rooster dan kan je eventueel gemakkelijk, ik vermoed gyproc of dergelijke, verwijderen... (kan je ook ineens de staat eens controleren betreffende het vocht?) tussen de balken isoleren (Minerale Wol) en daaronder een dampscherm (dus aan de warme zijde zoals Sven VD reeds aanhaalde) en terug gyproc ertegen of afwerking naar keuze.

Indien de constructie gewelven/beton zijn (en je plafond hoog genoeg is) kan je zoals je aanhaalde isolatie (harde platen) aanbrengen tegen het plafond (wederom dampsherm aan de warme zijde). Ik snap echter niet wat je bedoelt met het het vocht dat zich er nu bevindt en niet weg zou kunnen? Dat vocht zou er niet mogen zijn? Dan eerst dat probleem/oorzaak aanpakken....

afbeelding van Daphne_wilisolatie
Lid vanaf: 03/08/2009
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er zal niet echt "vocht" in het dak bevinden, maar ik doelde op het feit dat er condensatie plaatsvindt in een plat dak en dat het afgeraden wordt om langs de binnenkant te isoleren omdat de kleine hoeveelheid condensatie dan niet meer via het plafond kan verdampen en zich dan zou opstapelen in "vocht". Met de jaren is dit reeds een beetje gebeurd, gezien dat de draagbalken hun sporen hebben nagelaten op het witte plafond...

Mijn voorkeur gaat uit om isolatieplaten van 30mm te gebruiken en dan gyprox ertegen te zetten, maar ik wil gewoon zeker zijn dat dit niet meer kwaad dan goed zal doen, want dat ik natuurlijk mijn bedoeling niet Smile

afbeelding van michielr_99
Lid vanaf: 04/06/2007
545 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Neem hier eens een kijkje:

http://www.vibe.be/downloads/4.Jeugdwerkinfrastructuur/Technische_fiches/TF_jeugd_Daken.pdf

vanaf pagina 6, vooral een vochtgestuurde damprem is van groot belang.

afbeelding van MvanV
Lid vanaf: 21/02/2009
100 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Vroeger dachten ze niet na en was alleen de buitenkant dampdicht. Dat is inderdaad de fout.

Nu leggen ze isolatie vaak op platte daken. Dat doen ze met XPS schuim zoals die genoemde met een laag kiezels er op.

Maar als het toch binnen moet kan het nu veel beter dan destijds. Goed dampscherm doet wonderen.

Het probleem met platte daken is dat niets zo dampdicht is als dakbedekking. Als het dampscherm beetje lekt, dan verzamelt zich toch vocht op de lange duur.

Dat duurt met een dampscherm wel veeel langer dan zonder, dus het is een grote verbetering, hoe dan ook.

Glaswol en rotswol zijn eigenlijk niet zo handig in zo'n geval omdat ze zelf erg dampopen zijn. XPS is dat enorm veel minder, in combinatie met een dampscherm scheelt dat gigantisch.

afbeelding van Flippie
Lid vanaf: 21/11/2006
92 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik wou graag inpikken op dit subject omdat ik zelf ook met een vergelijkbaar, doch lichtjes anders, probleem zit...:

Het plat dak, dat op onze badkamer ligt, is onlangs volledig vernieuwd. De dakopbouw is als volgt (van onder begonnen): roostering van houten balken (180x65 mm), daarop OSB 18 mm, daarop dampscherm (soort gewapende alu-folie, denk van de fabrikant van Resitrix), daarop Rockwool Taurox 120 mm, en daarop uiteindelijk Resitrix dakbedekking.

Sommigen zullen wel al opmerken dat maar 12 cm isolatie 'gene vetten' is. De dakwerker was normaal van plan om 2 x 8 cm te steken, maar kwam dan ongevraagd met 1 x 12 cm af. 'k Weet het, 'k had het moeten weigeren, maar ja...

Nu zou 'k in de badkamer willen beginnen met de plafondafwerking, vandaar dat ik misschien toch nog zou willen overwegen om tussen de roosteringsbalen wat isolatie bij te proppen... (6 à 8 cm rotswol of zo).

Vraag is: zou het allemaal wel de moeite en eventuele problemen van condens waard zijn? Het is waarschijnlijk niet aan te raden om, eens je al een 'warm' plat dak hebt (buitenaan isolatie), nog een isolatie bui te stoppen langs de 'verkeerde' kant?

Naar ik zo overal lees is het goed aanbrengen van een degelijk dampscherm (of beter: een 'intelligente' damprem?) een must, zeker in het geval van een badkamer...

Wat zijn mijn opties?:

* ofwel geen bijkomende isolatie aanbrengen, en plafond zonder meer aanbrengen.

* ofwel geen bijkomende isolatie aanbrengen, maar wel een dampscherm onderaan de balken aanbrengen (heeft misschien niet echt veel zin, gezien er al damscherm bovenop OSB zit?)

* ofwel bijkomend isoleren, mits deftig aanbrengen van goede damprem. Ik zou dan zeker niet de volledige hoogte (18 cm) tussen de balken opvullen, enkel een 6 à 8 cm).

Iemand die me op weg kan helpen? Alvast bedankt.

afbeelding van Pigion
Lid vanaf: 03/12/2007
583 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je de OSB plaat insluit tussen 2 dampschermen, kan je alvast de spaarpot omkeren, want dat gaat echt rotten.

Pigion