Meer biofilm in buizen van balansventilatie indien AWW?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Kristof Totnadenken
Lid vanaf: 09/10/2008
59 berichten

Een aantal mensen (vooral zij die gespecialiseerd zijn in het C-systeem :? ) waarschuwden me voor het ontstaan van een biofilm in de buizen van een balansventilatie. Wat is dat? Stof wordt binnengezogen, en gezien ons vochtige klimaat komt er ook water binnen (b.v. door condensatie). Die twee samen zijn een ideale voedbodem voor allerhande schimmels en bacterien.

In een balansventilatiesysteem zitten weliswaar filters, maar die zouden om economische redenen (zwaarte pomp) vaak te veel doorlatend zijn.

Als je je balansventilatie aansluit op een aardwarmte-wisselaar (ook wel Canadese Put genoemd) zou het risico op ontstaan van een biofilm nog groter zijn (ik begrijp wel niet echt waarom: is er dan al dan niet een groter risico op condensatie? Of is de onvermijdelijke condensatie in de AWW zelf de oorzaak van het binnenzuigen van sporen van schimmels en bacterien?).

Is dit prietpraat vanwege verkopers die met lede ogen moeten aanzien hoe het systeem D een marktaandeel van het systeem C wegsnoept? Of moeten deze opmerkingen echt ernstig worden genomen?

Reacties

afbeelding van Kristof Totnadenken
Lid vanaf: 09/10/2008
59 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb op 't energieforum een interessante thread gevonden:

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora ... rst=&last=

Daar staat zeker nuttige info in.

afbeelding van archiklusser
Lid vanaf: 20/09/2007
9693 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk dat balansventilatie in ons klimaat een hoger risico geeft door relatief hoge luchtvochtigheid en buitentemperaturen, de ideale omstandigheden voor 'buisgespuis'. In de landen van oorsprong zie je juist een droog klimaat en relatief lage buitentemperaturen.

Het gezondheidsrisico wordt groter naarmate de aanvoerweg van buitenlucht langer is. Dat is voor balansventilatie het geval en zeker met AWW.